Замъкът Предяма – мястото, където рицарството живее вечно

Замъкът-крепост се намира само на 10 километра от пещерата Постойна
Обновена: 7 дек 2012 08:12 | 7 дек 2012 07:55,
15
Замъкът Предяма – мястото, където рицарството живее вечно
Снимка: kraji.eu

Искате ли да се пренесете във времето на рицарите със сребърни доспехи, когато са се водили битки на честта? Известният замък-крепост Предяма в Словения е точното място. Всяка година там се организира рицарски турнир, който привлича много посетители. Първите сведения за замъка са от 13-ти век, но е възможно той да съществува и от по-рано.

Предяма е уникална крепост заради няколко неща. Първото от тях е интересното ѝ архитектурно решение. Замъкът и скалата, към която е издълбан са се слели напълно, съчетавайки в едно красотата и силата на природата заедно с необятното човешкото въображение.

Скалата, където гордо се извисява замъкът, се разклонява и това осигурява на Предяма няколко входа. Всъщност благодарение именно на единия резервен вход разбойникът-барон Еразъм Предямски, владетел на замъка по онова време, издържа на дълга обсада, преди да бъде предаден от своите хора.

Частите на Предяма са различни по стил и време на произход. Хубавото е, че днес крепостта има функцията на музей и човек лесно може да се докосне до рицарското време. Най-интересни за туристите са реновираните стаи, параклис и подземието, използвано като затвор. Интересни предмети са старинни оръжия и картини с маслени бои, датиращи още от 1420 година.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте величествената крепост Предяма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: пещеразамъкрицари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
XXL преди 11 години
Ама вие верно много разбирате от всичко;))
12
0
 
5
 
! Отговори
история преди 11 години
Битка, която не се е водила за власт и територия не се сещам, но няма спорим. Рицари в 13 век със сребърни доспехи....Леле мале!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До гост В сребро може да е някаква представителна одежда, но не и доспехи за дуел.Веднага ще го промушат.
10
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 11 години
Прекалено патетично започва статията. Интересно ми е да чета за средновековието, а също така и фентъзи поредици. Но до сеха не бях чел нещо подобно. "Рицар в сребърни доспехи". Дори и във фентъзито! Доколкото съм чел самите доспехи са били доста скъпи и не всички рицари са можели да си позволят. Дори и от по-обикновените. Красива девойка ли е писала статията, какво ли, чудя се...
9
0
 
14
 
! Отговори
До 2 преди 11 години
Преди време ми попадна историческо изследване, писано преди доста време - през 1970 г.Според данните, изнесени там, по онова време (до 1970 г.) в пределите на българската етническа територия са били установени останки от основите, в краен случай от отделни стени на около 500 феодални замъка.Освен това, знае се, че средновековните ни градове са били с крепостни стени. Турците са разрушили всичко това, защото народът ни е бил бунтовен - по нашите земи са избухнали най-много въстания срещу турците.
8
1
 
7
 
! Отговори
лили преди 11 години
И ние се разхождахме това лято в тези ширини.Замъкът ни хареса повече от пещерата,в която не видяхме нищо по-различно.Вярно е,че вече сме били в доста пещери и след 5-тата,започват да ти доскучават.Беше ни доста студено,чакахме предостатачно дълго,за да влезем,след това вътре в пещерата,за да дойде преводача,който никой от 100-те човека група не чуваше.Замъкът е прекрасен.Много ни хареса и Блед-останахме 5 дни на него и го обходихме пеш няколко пъти,пекахме се,плувахме,карахме лодка,супер беше!
7
1
 
12
 
! Отговори
martinsski преди 11 години
Красиво място е Словения . Даже много красиво. Това лято бяхме на обиколка из източна европа с едни приятели и обиколихме няколко града в страната . Мога да ви кажа едно - този замък е много красив , но в сравнение с природата на Словения просто бледнее . И като казах бледнее - езерото Блед е мястото , което най-много ми хареса лично на мен . Препоръчвам :)
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Джеки имаше един филм с него:)
5
3
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
За да няма какво да ни напомня за историята и каква култура имаме. Типично по американски, когато нахлуват в чужди държави да рушат.
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото турчин откъдето мине, трева не никне... Радвайте им се сега на сапунките колко бии великолепни тия главорези...
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Zasto v drugite darjawi zamazite ne sa saboreni kato pri nas?Pri nas kato doide nova vlast i sabarq vsichko ot predichnata.Zamuzi, Muzei, pametnizi, mavzolei, abe wsichko
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i nie sme mojeli da imame i moje bi sme ima li no po vreme na robstvoto vsichko e unishtojeno
1
1
 
11
 
! Отговори
Slo преди 11 години
Taka e, neverojatni krasivo e, i uspeshna turisticheska destinacija...Tazi godina bjahme tam, i use6taneto e neverojatno...parvo pe6terata Postojna, sled tova starijat grad, kakto kazvat slovencite...