Хълмът на кръстовете

Забележителното място се намира в Литва
20 мар 2013 11:18,
3
Хълмът на кръстовете
Снимка: amusingplanet.com

Хълмът на кръстовете може да ви звучи като име на американски тийнхорър, но истината е, че това е съвсем реално място с много важно значение. Хълмът се намира на 12 километра западно от Шяуляй в северната част на Литва и се използва като място за поклонения.

На него има стотици кръстове, които олицетворяват християнската преданост и които са паметник на литовската национална идентичност. Въпреки че не се знае със сигурност кога започва практиката на това място да се поставят кръстове, смята се, че началото е сложено през 1831 година. През годините хълмът се обсипва както с кръстове, така и с гигантски разпятия, дърворезби на литовски патриоти, статуи на Дева Мария и броеници, донесени от католическите поклонници. Твърди се, че хълмът е покрит с над 100 000 кръста.

Как всъщност се появява Хълмът с кръстовете?

По този въпрос източниците на информация се различават. Едната легенда гласи, че през 13 век, още преди литовците да приемат християнството, група езичници опожарили църква, която се намирала точно на това място. Останките формирали два хълма, а в знак на почит много хора започнали да носят кръстове на трагичното място.

Друга легенда гласи, че на това място са загинали две групи кръстоносци и в тяхна чест местните започнали да слагат кръстове на хълма. В по-нови времена хълмът се превръща в източник на национална гордост. Съветски булдозери разрушавали хълма три пъти и изкопали ров от едната му страна, за да ограничат достъпа до него. Въпреки това хората продължили да слагат кръстове, макар действието им да се считало за престъпление.

През 1991 година, когато Литва става независима държава, Хълмът на кръстовете се превръща в национален символ на борбата за независимост. По това време около 35 000 кръста вече са положени, като големината им варира от няколко сантиметра до четири метра. През 1993 година Папа Йоан Павел II отдава почит на хълма и дарява статуя на разпънатия Христос.

Влезте в  галерията на Tialoto.bg и разгледайте част от литовския символ на свобода и гордост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Литвахълмкръстове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евалла на литовците!Розетата от Плиска също е достоен символ на национална гордост - не забравяйте, че прабългарите и тяхната култура са добра основа да приобщим и нашите турци.
1
5
 
3
 
! Отговори
някой преди 11 години
През годините хълмът се обсипва както с кръстове, така и с гигантски разпятия, дърворезби на литовски патриоти...Хубаво е, че символ на литовските патриоти е кръстът. Лошо е, че символ на българските "патриоти" е розетата от Плиска.