Гадамес - градът лабиринт, предизвикателство за всеки турист

Оазис с мрежа от тунели, известен като "перла в пустинята"
9 апр 2013 08:40,
2
Гадамес - градът лабиринт, предизвикателство за всеки турист
Снимка: George Steinmetz

В някои части по света времето сякаш е спряло. На други места пък човек се чувства сякаш е попаднал в приказка от „1001 нощ“ и всеки момент ще се превърне в приказен герой. Подобно магическо място е град Гадамес – бели сгради, традиционна архитектура и стар дух, недокоснат от промените на новото време.

Гадамес, известен още като „перла в пустинята“, е град оазис в областта Налут. Той се намира в югозападната част на Либия, на границата със Сахара. Гадамес е един от най-старите градове, пример за традиционно селище. Неговото население е около 100 000 души, предимно бербери. Те живеят в плътно скупчени традиционни къщи, които са наредени много близо една до друга. Погледнати отгоре, те наподобяват пчелна пита.

Къщите имат типична вертикална архитектура – приземният етаж се използва за съхраняване на различни неща за дома, следващият етаж е за семейството, а най-отгоре се намират терасите на открито, които са запазени за жените. По покривите има пътеки, по които жените могат да се движат спокойно, скрити от погледите на мъжете. Специални надвесени структури покриват алеите между къщите, създаващи почти тайна мрежа от проходи.

Първите сведения за Гадамес датират от римската епоха, когато селището е известно като Cydamus - укрепен град, създаден около 1 век пр. Хр. Днес градът е малък оазис, разположен в непосредствена близост до палмова горичка. Няма нито една сграда, която да е запазена от римската епоха, но забележителният вътрешен архитектурен стил разграничава Гадамес от другите населени места на юг покрай Сахара.

Старата част на Гадамес е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1986 година. Вижте повече от него в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: лабиринтОазисгадамес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Jonjo преди 11 години
Хахаха, 100 хиляди души в това селце.
1
1
 
1
 
! Отговори
НалЮтчанин преди 11 години
"Неговото население е около 100 000 души" - и мармоти прехвърчат от клон на клон :)