Модното шоу на голото момче на Брюксел

Пишкащото момченце в Брюксел не е просто един фонтан
Обновена: 1 юли 2013 11:34 | 1 юли 2013 11:34,
1
Модното шоу на голото момче на Брюксел
Снимка: amusingplanet.com

Манекен Пис (на нидерландски: Manneken Pis) е символ на белгийската столица и една от най-известните забележителности на Брюксел. Статуята е разположена в непосредствена близост до Гран-плас, на пресечката на улиците Rue de l'Étuve (Stoofstraat) и Rue du Chêne (Eikstraat).

Въпреки че като това голо, бронзово момченце, пикаещо във фонтана под него, има много сходни скулптури по цял свят, все пак хиляди туристи, идват тук ежедневно, за да снимат точно него.

Част от причината, поради която хората посещават тази малка статуя, е неговият огромен гардероб от костюми. Всяка седмица статуята е облечена в различен тоалет, графикът за който е публикуван на парапетите около фонтана.

Гардеробът на момченцето се състои от стотици различни костюми, много от които могат да се видят в постоянната експозиция в Градския музей. A сдружение с нестопанска цел, наречено „Приятелите на Манекен Пис", избира костюмите с кастинг измежду стотици проекти всяка година.

Смяната на костюма на фигурата е колоритна церемония, често придружена от музика на духов оркестър. Много костюми представляват национални носии, други са униформи, свързани с различни професии.

Има няколко легенди, които витаят около тази статуя. Една от тях е, че през 14 век, когато Брюксел бил под чужда обсада, която се опитвала да взриви стените на града, малко момче било пратено да шпионира врага и когато нападателите си тръгнали, то започнало да уринира върху горящите фитили на снарядите, за да ги загаси и да спаси града.

Вижте тоалетите на пикаещото момче на Брюксел в галерията нa Тialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: брюкселсимволкостюми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
12
 
! Отговори
Nobody преди 10 години
Носило е и БГ носия, на 01.01.2007, в чест на приемането на България в ЕС.