Езерото с най-опасни ледени мехурчета

В прекрасното езеро Абрахам има огромни ресурси от метан
19 сеп 2013 08:01, Теодора Драгоева
7
Езерото с най-опасни ледени мехурчета
Снимка: raredelights.com

Езерото Абрахам е изкуствено, намира се в провинция Алберта, Канада, и е създадено през 1972 г. с изграждането на язовир Бигхорн. Намира се по горното течение на река Северен Саскачеван, в подножието на Канадските Скалисти планини. Водният басейн е кръстен на Силас Абрахам, жител на долината, живял през 19 век.

Освен с красивите си сини води, това удивително езеро е интересно заради това, че съдържа много смъртоносен и потенциално експлозивен елемент - метан.

Масовото натрупване на този газ във водите на Абрахам се дължи най-вече на факта, че то е направено върху сушата, което пък означава, че съществуващата растителност в почвата е започнала да се разлага с течение на времето, освобождавайки метан. Когато езерото замръзва, метанът попада в капан под повърхността на водата под формата на бели балончета, които изглеждат зашеметяващо. Мехурите се издигат от дъното на езерото и го покриват, създавайки една наистина красива гледка, която пък привлича много туристи и фотографи.

През по-топлите месеци метанът се изпарява в атмосферата и тези уникални балончета не могат да бъдат наблюдавани. Работата е там, че този газ има мощен парников ефект и може да бъде много вреден за атмосферата. Вследствие на това много учени са загрижени за тези "течове" на метан (около 8 милиона тона годишно, за да бъдем точни и това е само от Източно-сибирско море).

Заплахата от глобалното затопляне е много сериозна наистина, но все пак не можем да не признаем, че Абрахам е едно от най-необикновените изкуствени езера в света, особено когато хипнотизиращите му мехурчета метан са хванати в ледената си обвивка.

Вижте снимки на езерото в галерията на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: езерометангаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
в България малко ли язовири се направиха по същият начин, даже някъде изселваха по няколко села, но този "феномен" с мехурчетата от метана го няма, или не толкова изразен, явно там си има находище от метан, нещо куца в тази целенасочена статия.
5
0
 
3
 
! Отговори
м..да преди 10 години
Че езерото е красиво с тези мехурчета спор няма.Но този който е писал статията е голям "умник". Че нали тази зелена маса независимо дали е под водата или на открито ще изгние и ще отдели метан. Но просто трябва да се набута израза "глобално затопляне".
4
0
 
4
 
! Отговори
5 преди 10 години
пичага,май ти не мислиш,всеки от тях обоснова отговора си,а ти сякаш прочете отчасти какво са написали...
3
12
 
6
 
! Отговори
;] преди 10 години
Не щете да четете и да мислите, но бързате да коментирате. На първият коментирал му е интересно това, че било върху сушата. Ми къде да е, нали е изкуствено, преди да стане езеро е било суша. Третия пък изобщо не е прочел статията. "Явно има газово находище под есерото", нямаше да стигнеш до тази констатация, ако беше прочел в статията, че метанът се е образувал, заради изгнилите растения, след заливането на повърхността, не е под езерото, а е в него.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно има газово находище под езерото, защото иначе всички язовири щяха да имат този проблем.
1
4
 
22
 
! Отговори
Хм преди 10 години
"Масовото натрупване на този газ във водите на Абрахам се дължи най-вече на факта, че то е направено върху сушата,"чудно как може да се направи езеро в океана?!