Пещерата на ръцете в Патагония

Освен отпечатъци на ръце, в пещерата се срещат и изображения на хора и животни
24 сеп 2013 11:26, Теодора Драгоева
1
Пещерата на ръцете в Патагония
Снимка: Flickr

Историята на света е много стара и по земите, по които днес стъпваме, преди векове са вървели поколения от нашите предци. В различни точки по света има доказателства за ранните човешки цивилизации, датиращи от преди 30 хиляди години. Поредният пример за това са праисторическите скални рисунки и отпечатъци в Патагония, Аржентина.

“Cueva de las Manos“ или буквално „Пещерата на ръцете“ се намира в Рио Пинтурас, провинция Санта Крус. Мястото получава името си заради множеството отпечатъци на човешки ръце, намиращи се по стените на пещерата. Предполага се, че рисунките са направени от ловци събирачи, които са живели между 13 000 и 9500 години назад във времето.

Входът на пещерата е преграден от скална стена, която изцяло е покрита с отпечатъци. Повечето от тях са на леви ръце, което предполага, че художниците са оставили собствените си следи.

Установено е, че не всички рисунки са от едно и също време, защото има наслагване на нови отпечатъци върху такива от по-ранен период. Картините са направени с естествени минерални пигменти – железни оксиди за червено и лилаво, каолин за бяло, манганов оксид за черно.

Освен отпечатъци от ръце в пещерата се срещат още изображения на хора, на животни, като щраус и котки, геометрични форми, зигзагообразни шарки, както и изображения на слънцето. Експерти установили, че картините принадлежат към три различни култури от различен времеви период.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте праисторическите пещерни рисунки в Патагония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: пещераръцеПатагония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
тъжна картина преди 10 години
в патагония отдавна няма патагонци, жиителите според предаднията били с огромен ръст но това не ги спасило от ,,цивилизованите хора,, били избито всичко, мъже, жени, старци идеца. *** патагонец един долар..как евървял по това време доларът аз не знам..