Човешките острови, представящи света

Архипелагът край Дубай скоро ще стане дом на няколко курорта
8 окт 2013 12:46,
7
Човешките острови, представящи света
Снимка: Jumana El-Heloueh

Островите вече не са природен феномен, а нещо, което и хората могат да създават и то доста успешно. Освен това, когато си поръчаш остров, ти избираш местоположението и формата му. Сред една от най-интересните конфигурации на тези пясъчни терени е Светът, който е изкуствено създаден архипелаг от 300 острова, разположени във формата на континентите на Земята, намиращ се на 4 км от брега на Дубай, Обединени Арабски Емирства.

За изграждането му са докарани 321 млн. куб. м. пясък и 31 млн. тона скали, като покривната част е между 6 и 9 км. Островите, които са кръстени на страни като Великобритания, Германия , Швейцария, са с площ, варираща между 14 000 до 42 000 кв. м. и са на разстояние около 100 м един от друг.

Проектът за изграждането на подобни острови и застрояването им започва отпреди 10 години, но покрай глобалната икономическа рецесия е временно в застой. Над 70 % от островите са продадени (според доклад от януари 2012 г.), но те стоят непокътнати, тъй като няма необходимата инфраструктура за елементарните потребности за живот. Само на два от 300 острова в околията има построени сгради.

Един от тях е островът Ливан. Той е собственост на бизнесмена Рави Раман, който изгражда имението с цел да го използва за частни корпоративни партита и бизнес срещи.

През май тази година заявка да създадат сгради и на други острови дадоха няколко компании. Амбициозен проект носи името „Остров Корал", който ще включва създаването на курорт за отдих на над 20 острова, образуващи „континента" Северна Америка".

Друга кувейтска компания е закупила 14-те острова, изграждащи Австралия и Нова Зеландия, като също планира да създаде луксозно място за отдих.

Вижте как изглежда сега архипелагът Светът в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То това като гледам след една средно мощна буря и е отнесено в морето.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
niakoga okeana 6te si gi vzeme obratno i ostrovite i pritejatelite im. prirodata ne obi4a da i se mesiat v zanaiata.
4
0
 
24
 
! Отговори
:) преди 10 години
"Островите, които са кръстени на страни като Великобритания, Германия , Швейцария....."Дъното предполагам е кръстено "България"...Но да не обръщам всичко в политика!Работили са хората-направили са го.Красиво е!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И за какво ги купуват като нивото на океаните постоянно се покачва???
2
0
 
11
 
! Отговори
шоп преди 10 години
еее, не, няма такова животно!
1
0
 
12
 
! Отговори
Писна ми! ОСТАВКА преди 10 години
"Чевешки" - по-добре напишете "антропогенни" или "изкуствени". Тц тц тц т тц