Кристалното око на Нунавик в Канада

Така се нарича кръглото езеро със сини води в Канада
Обновена: 10 дек 2013 15:27 | 10 дек 2013 15:25,
2
Кристалното око на Нунавик в Канада
Снимка: Wikipedia

Понякога природата сътворява неща, чийто перфекционизъм не може да бъде достигнат дори от хората. В далечния север на Квебек, провинция в Канада, се намира изключително природно чудо – кръгло езеро със сини води. То се побира в рамките на древен, но добре запазен кратер от метеорит.

Дълго време уникалното езеро било почти непознато за външния свят, макар че местните инуити били добре запознати с него. Те дори го нарекли „Кристалното око на Нунавик“ заради неговата кристално чиста вода.

За пръв път природния феномен бил забелязан през 1943 година, когато екипажът на United States Army Air Force забелязал неговата необичайна форма и цвят. За пръв път обаче снимки на метеоритното езеро се разпространили през 1950 година. Когато ги видял, диамантеният златотърсач Фредерик Чуб започнал да се интересува от Кристалното око на Нунавик. Разбира се, интересът на златотърсача бил чисто материален – той се надявал, че това може да бъде изгаснал вулкан и около него могат да се намерят диаманти.

Чуб потърсил мнението на експерта геолог В. Бен Мийн от Университета в Онтарио, който веднага предположил, че езерото всъщност може да се окаже кратер. Така Мийн и Чуб организирали няколко експедиции до този отдалечен район. Вследствие на събраните данни, станало ясно, че структурата на езерото е на метеоритен кратер, създаден преди около 1,4 милиона години.

По-късно името на езерото било променено на „Новият кратер на Квебек“. През 1999 година езерото-кратер сменя своето название още един път, този път на „Pingualuit“. Сега кратерът и околностите са част от националния парк със същото име. Размерите на езерото обхващат 3,44 километра в диаметър, 160 метра височина и 400 метра дълбочина.

Кристалното око на Нунавик е известно още с факта, че неговото съдържание е най-чистата прясна вода в света. Езерото няма никакви притоци, затова водата в него се събира единствено от дъжд и сняг и се губи само чрез изпаряване. Освен всичко това метеоритният кратер е сред езерата с най-прозрачна вода, достигайки видимост до 35 метра.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте поредния страхотен природен феномен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: водаезероканадакратер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
до р преди 10 години
Е, какво очакваш от статия на Мария Господинова?
1
2
 
3
 
! Отговори
р преди 10 години
Първото изречение е толкова глупаво, че едва се насилих да прочета останалия текст...