Фадиут – островът от миди

Празни черупки могат да се срещнат навсякъде, включително по улиците и фасадите на постройките
14 яну 2014 10:24, Мария Дуковска
0
Фадиут – островът от миди
Снимка: Flickr

Навярно всеки човек поне веднъж в живота си е събирал миди, докато се е разхождал по плажа. Малките черупки са едновременно интересни, красиви и изящни. Всяка мида има уникална правилна форма и по тази причина може да служи дори като част от бижу.

Едва ли може да си представите място, където мидите се срещат не само по пясъка, но и по улиците, стените на сградите и дори в... гробището. Такова място наистина съществува и се намира в африканската държава Сенегал. До западното крайбрежие на страната е позиционирано рибарското селище, наречено Жоал-Фадиут.

Жоал е част от континента, докато Фадиут е остров и се намира във водата. Двете са свързани с 400-метров дървен мост. Морските раковини са се натрупали в продължение на много години и са се задържали заедно с помощта на корените на мангровите дървета, тръстиките и гигантските баобаби.

Купчини от празни черупки се намират навсякъде в селището. Улиците са засипани с тях, външните фасади на сградите също са покрити с мидени черупки. Много амбулантни търговци изработват ръчно бижута и сувенири, които предлагат на туристите.

Остров Фадиут е известен най-вече с гробището си, което също е пълно с миди. Жителите на Жоал-Фадиут са предимно християни, макар че има и значително мюсюлманско население. Добрата новина е, че всички проявяват религиозна толерантност и живеят в спокойствие.

Посетете галерията на Tialoto.bg и разгледайте сенегалското кътче, направено от миди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари