Естонският кратер, издълбан от метеорит

Това е последното населено място, на което пада гигантски метеорит
30 мар 2014 09:02, Теодора Драгоева
11
Естонският кратер, издълбан от метеорит
Снимка:amusingplanet.com

Този кратер, издълбан от метеорит, се намира в село Каали, което пък е на най-големия естонския остров Сааремаа, на 18 км от град Куресаре. На това място на Земята пада последният гигантски метеорит в населен район.

Белегът от това все още си личи върху ландшафта на местостта, въпреки че събитието се е случило преди цели 7600 години. Тогава на това място падат няколко големи скали с тежест между 20 и 80 тона, които летят в земната атмосфера със скорост между 10 и 20 км/сек.

На височина от 5-10 км преди да достигне Земята, метеоритът се е разбил на парчета и така пада на няколко места, като най-големият къс от скалите се удря на въпросното място, а ударът му е бил еквивалент и дори по-мощен на атомната бомба, която изравни Хирошима в края на Втората световна война. Експлозията изгаря горите в радиус от 6 км.

По това време в този район е живяла малка човешка популация, но вероятно жертвите са били много. Най-големият кратер в Каали е с диаметър от 110 метра и дълбочина 22 метра. Други парчета от метеорита са формирали по-малки кратери с диаметри от 12 до 40 метра и съответните им дълбочини варират от един до четири метра. Всичко е в рамките на разстояние от 1 км от главния кратер. Днес в кратера Каали има езеро, захранвано от подземните води и валежите.

В зависимост от времето на годината това езеро е с диаметър 30-60 м и дълбочина от 1-6 метра. Кратерът се е използвал за място за езически жертвоприношения от хората, които са живели тук преди новата ера. Историите за катастрофата и езерото се появяват на видно място във финландската митология, особено в националния епос Калевала, който дава много реалистично описание на огън, падащ от небето, който изгаря къщите, нивите, мочурищата и хората.

Вижте снимки на това интересно място в Естония в галерията на Tialoto.bg!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: кратерметеоритЕстония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
по-малко грамотен преди 10 години
До Грамотен- запетая след "ах" - междуметие(въжмущение)- запетая преди "бе" - обръщение
8
0
 
5
 
! Отговори
haha преди 10 години
Интересно как уж метеоритът е паднал преди 7600 години, а във финландската митология има спомен за това събитие.Това означава, че финландци живеят там от 7600 години? Малко невероятно. Вероятно изчисленията на експертите са грешни и събитието не се е случило толкова отдавна, за да го има в епоса им.
7
0
 
2
 
! Отговори
Реалност-перник-унсс преди 10 години
До АнонименВиш ко анонимен едно. днес бг и подобните недоразумения изхранващи се от някоя друга реклама и платени новини не може да ги наречеш журнализъм. ще ги има няколко години ще нашият малко пари на кръговете дето ги държат докато си изпълнят проектите и ще ги изритат тези бездарници от унсс на улицата да метат *** и да пушат фасове от земята. А за информиране използвай утвърдени издания с урвърдени журналисти и ясни собственици...
6
6
 
6
 
! Отговори
Ив преди 10 години
Хаха, имало грешки в статията!?? Има грешки в главите ви... Каквито и грешки да сте видели сигурно са 2-3 липсващи запетайки. Да ви имам проблемите... ще се занимавате с някакви смешни неща... та даже човека го е срам да се нарича българин :D Какъв патос, какво нещо!!!
5
6
 
6
 
! Отговори
Грамотен преди 10 години
Нищо му няма на правописа. Ама модерните младежи-всезнайковци са готови да се похвалят колко разбирали българския език в новата му форма.АЙДЕ КАТО ЗНАЕТЕ ТОЛКОВА МИ ПОСОЧЕТЕ ГРЕШКИ В ПРАВОПИСА.Не можете. Нали ? И запетайките са сложени правилно и всичко си е наред.Чакам някой от долу коментиращите да посочи грешката в правописа, която сте забелязали ако има такава.Трудно, а ??? :)))))Не се притеснявайте. Просто бих ги дискутирал с вас, ако имате някакво основателно твърдение за думите ви.
4
1
 
5
 
! Отговори
Даскал Ботьо преди 10 години
До АнонименНе обиждайте ученика.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нескопосан превод. Това не е работа на журналист, а на ученик от средно училище.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TulskiЕзерото може да се образува само в най-дълбоката част на кратера и да заема площ с такъв диаметър
1
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ах грамотност грамотност. Да живее университет Синсити. Да живее преподавател Водка Савой и Професор Азис. Вива ля чалга. Може ли такава неграмотност бе. Повръща ми се от цялата държава като прочета нещо такова. За 20 години толкова ниско падна нивото на медиите, че кварталните баби на пейката пред блока са по-грамотни и осведомени от статиите по вестниците. Срам ме е, че съм българин. С малко Б. На дали има друга нация с толкова пропаднала култура и пропаднала преса. Срам.