Най-депресиращият град в Русия

Радвайте се, че не живеете в град Норилск
Обновена: 24 юни 2014 16:41 | 24 юни 2014 16:38, Мария Дуковска
74
Най-депресиращият град в Русия
Снимка: gelio.livejournal.com

Норилск е индустриален град, разположен в Красноярския край, в Русия. Това е най-северният град в света с население от 170 хил. души и е вторият по големина (след Мурманск) над Арктическия кръг.

Норилск е почти откъснат от света. Той е свързан с жп линия само до един град - пристанищния Дудинка. Единственият начин да напуснете смразяващия Норилск е след като стигнете Дудинка, да пътувате 2000 километра надолу по река Енисей или да се качите на самолет, но поради лошото време полетът ви може да се забави до две седмици!

Градът е основан през 1935 г., като трудов лагер, а по-късно става селище за работещите в мината и металургичния завод. Норилск се намира се в близост до едни от най-големите находища на никел на Земята.

В Норилск се намира и една от най-големите фабрики за топене на тежки метали в света, произвеждаща повече от 20 на сто от световното производство на никел, 50 процента от това на паладий, повече от 10 на сто от това кобалт и 3 на сто от производството на мед. Износът от Норилск съставлява повече от 2 на сто от БВП на Русия.

По времето на сталинизма в града са принудени да живеят 500 хиляди работници, които са работели при нечовешки условия. Повече от 18 хиляди от тях са загинали от студ и глад, но все пак мнозина са избрали да останат да живеят и работят в мините, въпреки изключително суровия климат.

Градът се намира в зона, където температурата пада до -30 градуса по Целзий през зимата. Между ноември и януари, за период от седем седмици, няма слънце. През лятото температурата се покачва за кратко до 20 градуса, но това не е достатъчно, за да се стопи снегът напълно. Най-големият проблем на Норилск обаче е замърсяването.

Близо 4 милиона тона мед, олово, никел, арсен, сяра и други токсични химикали се освобождават във въздуха всяка година. Снежната покривка е черна, а понякога жълта или розова. В допълнение към това има киселинни дъждове.

Количеството на серен диоксид във въздуха е толкова високо, че няма растителност в радиус от около 20 мили, освен редки плодове или гъби, които растат при висока токсичност.

Почвата е толкова замърсена, че средната продължителност на живота на жителите на града е с десет години по-къса от средната за страната. Обитателите страдат от множество заболявания на дихателните пътища, рак на кръвта и кожни заболявания. Само 4% от възрастните в града са здрави. Хората идват в Норилск за пари, но дори и тези, които пристигат доброволно, скоро са готови да избягат.

Напускането на града обаче не е лесно, особено за по-възрастните жители. Цените на имотите в Норилск са смешно ниски, което означава, че никой не може да продаде жилището си, а дори и да го направи, след това парите няма да му стигнат да си купи друго в Русия.

Снимки на града може да видите в галерията ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
22
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
А ако Дуковска вземе и напише кой е най-депресирания град в Америката ТО Е ОБЕКТИВНА ЖУРНАЛИСТКА - а тъй ..... ?!
38
18
 
44
 
! Отговори
Йово преди 9 години
До американецКато студент ходих за малко на бригада в тази държава САЩ. Такава мизерия и смрад както експлоатиране на човешкия труд за няколко $. Да Русия като архитектура е близка до Българската но Архитектурата на един град не храни човека. Много се говори колко са били зле руснаците но по улиците там трудно ше видиш просяци докато в САЩ това е нещо естествено. Ако това е американския начин на живот да си го държат зад океана.
37
23
 
9
 
! Отговори
Йово преди 9 години
До АнонименНа запад работят защото не им трябва работни визи и тонове други разрешения които иска Русия за да се работи на нейна територия. И като е било толкова зле по времето на СИВ защо българите работеха в СССР и СИВ (Над 300 000 работника) а не в ЕИО и САЩ?
36
7
 
20
 
! Отговори
1 преди 9 години
Тъй като руснаци бягат от Русия и идват да живеят в България,българските руснаци да пратим завинаги в град,като този.
35
1
 
3
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Пропуснах да отбележа, че предишният ми коментар беше към "американец" (номер 38).
34
9
 
13
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Айде, айде, по-полека! Бил съм в Ню Мексико в много градове. Говориш като платен комунист-русофил.Ако щеш ми вярвай, но съм бил и в Албъкърки, и в Санта Фе, и в Галъп съм бил за малко, на екскурзия до Аризона. Забрави да споменеш че е бъкано с мексикански ресторанти, а обслужването е божествено! Едни усмихнати лелки мексиканки хвърчат по масите и се грижат за клиентите все едно са им собствени деца! А мизерия че има, има. Все пак е "глуха провинция" пълна с мексикански бандидос.
33
8
 
25
 
! Отговори
американец преди 9 години
До Йовобраво пич, спах една вечер в Бейкърсфийлд.....едвам се дишаше , наоколо пейзажа е като в центъра на огромен завод......цялата Калифорния от ЕЛЕЙ до почти Сан Хосе е жълта от липсата на вода , фермите са затворени, табели забучени във всяка нива, че няма продукция защото има суша.....какво знаят хората- нищо. Мислят си че в САЩ си ударил тотото.....да ама черното..........ние в сравнение с тях имаме на малка територия уникална природа. Ционистите го знаят и за това ще ни изгонят
32
8
 
17
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Предлагам Станишев и Орешарски за кмет и зам. кмет в Норилск, Йовчев за шеф на местното МВР, Пеевски за вестникар, Бареков за шеф на местния театър, Цв. Василев за банкер, а Сидеров за шеф на Човешки ресурси във фабриката за тежки метали! Те всички имат големи авоари от рубли, обичат СССР и ще се чувстват като у дома си!
31
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя град е по подреден от 99.9% от българските градове
30
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимките не изглежда зле, за разлика от 90% от България, където само 100 годишните масивни сгради в някои градове стават за нещо.
29
12
 
28
 
! Отговори
американец преди 9 години
в прехваления САЩ има такива градове в изобилие.........изоставени и от Бога и от дявола. Например минете през Ел Пасо и изобщо около границата с Мексико. Щата Ню Мексико например. Такава мизерия аз поне в БГ не съм виждал, ако искайте вярвайте. Така че тия смешни пропаганди на некой друг............айде у лево нещастници
28
9
 
22
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Пропагандата е огромно нещо, гледайки сградете са доста по поддържани от градове като Перник на примерно, да не би в индустриалйите райони на САЩ да е по добре, един от най мръсните градове в светът е Бейкърсфилд независимо, че се отделят милиарди $ по програми за озеленяване и профилактика. Мръсната индустрия прави Бейкърсфилд мръсен град. Да не забравяме и Питсбърг. Но западната пропаганда за това мълчи.
27
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде рубладжии емигрирайте в най-хубавия град в русия
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През комунизма българите коити работеха в Русия защо им се плащаше долари а не рубли.Ха, ха, ха, вица на седмицата
25
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В последните дни бяха утихнали преди да избухнат, но съм забелязал че в днес.бегето, покрай статии за Путин, задължително в пакет излизат и няколко статии с депресиращи снимки от някой руски индустриален град или снимки от СССР. Доста аматьорско е това, което се опитвате да направите.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През комунизма българите коити работеха в Русия защо им се плащаше долари а не рубли.
23
1
 
18
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Поне е цветно:))
22
0
 
19
 
! Отговори
Пък преди 9 години
в наше село дойдоха да живеят двама руснаци със съпругите си.Eдиния е професор от Санкт Петербург,със съпруга художничка.Двете им дъщери живеят в Лондон,а сина им някъде в САЩ.Втория прави ремонт на вилата и ще се установява и той в България.
21
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Количеството на серен диоксид във въздуха е толкова високо, че няма растителност в радиус от около 20 мили, освен редки плодове или гъби, които растат при висока токсичност."...хахаха тук елементарната пропаганда направо ме уби! А знаят ли авторите на тая помия какво е безслесна тундра? Сигурно сега ще кажете, че Путин е принудил хората да работят там, а който откаже бива изяждан..хаха
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В сибир улиците нямат лапи