Най-дългoто право шосе в света

Този самотен път се намира в Австралия
30 ное 2014 12:57, Теодора Драгоева
42
Най-дългoто право шосе в света
Снимка: panoramio.com

Представете си път, дълъг хиляди километри и без нито един завой. Път, намиращ се в огромна безлична равнина, където единственото, което виждате, са повтарящи се пейзажи.

Няколкостотин километра пък ви делят от най-близкия град или бензиностанция. Това е да се движите по Eyre Highway – пътя, който свързва Западна и Южна Австралия.

Той минава през пустата равнина Нъларбър. Заради липсата на езера или хълмове, които да пречат, магистралата е абсолютно права и с дължина 1675 километра – от Port Augusta в източната част от Norseman в западната. Eyre Highway включва и участък, който е обявен за най-дългия прав път в света с дължина 145,6 километра.

Магистралата може да се опише като един безкраен и самотен път. Докато на изток все още се срещат някои градове като Кимба например, то на запад всичко е почти лишено от живот.

Приблизително на 200-300 километра разстояние се намират местата, откъдето човек може да се снабди с основни услуги като гориво, храна, напитки, настаняване и ремонти. Лошата новина е, че те невинаги са отворени 24 часа в денонощието.

Първият европеец, който описва равнината, е английският изследовател Едуард Еър. Той започва пътуването си през юни 1841 година и прекарва в равнината цяла година. Едуард се сблъсква с много трудности, неслучайно описва Нъларбър като „отвратителна аномалия, петно върху лицето на природата, място, където все едно си попаднал в лоши сънища“.

Изграждането на Eyre Highway започва през 1941 година – точно 100 години след огромното постижение на Едуард Еър и е завършена шест месеца по-късно.
 

Влезте в галерията на Тialoto.bg и си направете едно виртуално пътуване из равнината Нъларбър по най-дългия прав път в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: пътАвстралияшосе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меко казано, ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ, магистралата нито е права, нито е построена за шест месеца!!!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искрено се учудих и не можех да повярвам, че за 6 месеца над 1600 км са построили се поразтърсих, та едва в 1976 магистралата е изцяло покрита с асфалт което е доста повече от 6 месеца :), ама така е като се преписва от "сигурния източник" Уикипедия
26
0
 
4
 
! Отговори
Бохем преди 9 години
Още преди 70 години австралийците са могли да направят стотици километри магистрала само за 6 месеца. Коментарът за БГ го оставям на вас.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стана ми интересно дали наистина е възможно това!Затова го проверих и затова Взех дирекшън на Гугъл мапс и видях че изобщо не е право тва шосе, а напротив - доста си е начупено даже
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има решение - на всяка бензиностанция си вземаш чисто ново Бугати до следващата.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до31Бугати Вейрон без спирачен път ще износи гуми Мишлен PAX при постоянна максимална скоростот от 460 км/ч за 2 часа.Това са най-малко 900 км.
22
2
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Бугати вейрон използва специални гуми Michelin PAX,изработени за него!При скорост 400 км.в час им дават гаранция 15 минути!!!!!!!Каква формула 1 те гони,какви 1000км.Чети бре момче.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 26Не думай бе! Едни гуми Мишлен във формула 1се износват при максимална скорост 350 км и рязко спиране до 80 км при даден завой за половин час. Тоест се износват след като са изминати 150км най-малко с тях. При прав път при 400 км в час без спираен път гумите Мишлен на тази права австралийска магистрала биха издържали поне 1000 км.
20
1
 
4
 
! Отговори
М.Р преди 9 години
Магистралата е хубава и е по дълга , започва от Аделаида и стига до Пърт така че трябва да се добавят още 200 кл.На тази магистрала стават едни от наѝ големите катастрофи.Не се напъваите ,има доста патрули , разстоянието ште го извините за ТРИ дена.S.A 😊
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до22Има гуми в бокса на ОМV.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всички със бегачките!Няма гума която да издържи това натоварване и тези километри!Със здраве.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи тия Австралийци са доста изостанали. Ние поТракия имаме бензоностанции на по 40- 50км най-много. Австралийците на 200 км най-малко. Карам си Бугатито у България и не ми дреме за Австралия.
16
5
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Ти си просто един ***! Човека иска да ти каже че за 4 часа може да се мине тази магистрала, а ти не та не. Много си задръстен бе!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до18Аз съм просто един форумец, който говори хипотетично, че може да има Вейрон и да го надупи с 400 км в час и за 4 часа да премине по автралийската магистрала.Не се заяждам, бе!
14
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Ти си просто един ***, който само си мечтае за Вейроня, да го надупи на магистралата със 6-те туби бензин в багажника.Не се заяждам бе, ха ха ха ха....
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 14Ти с опелчето си за 12 минути ще си изминал 20км,а оня с Бугатито за тия минути 80 км.Оня ще спре на бензиностанция ОМV да зарежда, и ще си напълни 200 литра бензин за 3 минути от колонката и в резервоара и в 6-те туби, а ти ще дойдеш на тази бензиностанция след 36 минути.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 11Идеята ми е, че на този прав път можеш да изпробваш луксозния си спортен автомобил.Това ми е идеята. Но тъй като си кон с капаци, няма как да ме разбереш.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе аз не се заяждам, само се присмивам, ама човек който има пари за Вейрон, има пари да си има частен хеликоптер, или частен малък самолет. Така че само *** ще кара със 6 туби бензин в багажника, че да стигне до другата бензиностанция, където да зареди пак 6-те туби, не че се заяждам, просто ха ха ха ха....
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до11Май нещо омекна, а? 6 туби в багажника, цистерна ли ти се виждат?
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 9Не че се заяждам, но 6 туби по 20 кила ще сложа в багажника на Бугатито. Няма ли да мина 200 км с тях и товагориво от резервоара ми ,докато стигнадодруга бензиностанция????