Антистрес след отпуск – снимка от почивката

Срещи с приятели запазват настроението, съветва психолог
2
Антистрес след отпуск – снимка от почивката
Снимка: БТА, архив

Снимка от почивката като фон на компютъра и срещи с приятели могат да запазят доброто ни настроение след отпуск, според психолога доц. Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Първият работен ден след отпуск обикновено е потискащо преживяване за повечето хора, а връщането към всекидневния ритъм е свързано с умора и стрес.

За запазване на доброто настроение по-дълго е важно да разнообразим всекидневието си с неща, които обичаме да вършим и изобщо да направим усилие да не се оставим съвсем на рутината, обяснява психологът пред БТА.

По думите й вечерите в града също могат да предложат много форми за продължаване на приятните емоции. Един от начините за това е да сложим снимка от почивката като скрийнсейвър или фон на компютъра. Така можем да се пренасяме отново в приятното преживяване и да се отпуснем поне за малко.

За да бъде ефектът от почивката по-дълъг, трябва да се опитаме да изживеем пълноценно всеки момент, използвайки всичките си сетива, съветва доц. Бакрачева.

По този начин запаметяваме цветове, картини, усещания, насищаме и запечатваме спомена, а и не пропускаме момента, обяснява тя. Така се създава преживяването, че сме тук и сега, без да мислим за вчера или за утре.

Потиснатото настроение на хората след работа психологът обяснява с това, че живеем в поне две нива - външен и вътрешен свят, които са взаимно преплетени. Дори и да сме доволни от работата си и да я обичаме, тя е свързана с оцеляването, с всекидневието. Щастието, макар че е свързано и с осигурените ресурси, е основно нематериално.

То се определя и зависи от свобода, полет, безгрижие, близки и емоции. А за да се отдадем на това, трябва да не мислим за рутината, казва доц. Бакрачева.

Според нея няма голяма разлика в усещането при първия работен ден след лятна почивка или след отпуск през друг сезон. Връщането в реалността след краткото отпускане има еднакво изражение, смята тя. Добре е работодателите да имат това предвид, както и че хората се нуждаят от малък период на адаптация, през който не е реалистично очакването веднага да се гмурнат в изпълнение на задълженията си на пълни обороти, отбелязва психологът.

По думите й са малко хората, които са работоспособни при много топло време.

Слънцето е природен антидепресант, но силната топлина действа демобилизиращо на работния процес, коментира доц. Бакрачева. Тя препоръчва топлите дни да се използват за максимално прекарване на време на открито, без значение в коя част от денонощието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Връщам се от 15-дневен престой на морето в чужбина. Прекрасна отпуска беше, върнах се усмихнат, зареден, позитивен на работното място. В момента гледам да приключа няколко проекта и края на август ще отида отново на море. След което идва зимата, идват снежните склонове. Депресират се хора, които не си харесват работното място и незнайно защо стоят там. Никакви десктопи на море нямам, а се чувствам великолепно. След работа спортувам, имам сума занимания. Ежедневието просто трябва да е динамично.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви имам проблемите...