"Без будилник": Лефкада – йонийската мечта за синьо лято

Бели скали, кристална вода, райски плажове. Още не е късно за море
Обновена: 8 сеп 2015 16:32 | 8 сеп 2015 15:42, Красимир Ангелов
38

Белите скали, които дават името си на острова. Снимка: Dnes.bg

Бели скали, кристално чиста вода, райски плажове. Маслинови горички, тесни пътища и китни таверни. Яхти и лодчици, туристи. Така изглежда през лятото една от перлите на Йонийско море – китният гръцки остров Лефкада. Открай време любима дестинация за лятна ваканция на хиляди италианци, а в последните години и на все повече българи и румънци.

И ако все още мечтаете тайнично за още няколко спокойни дни на плажа, или просто искате да покарате сърф, не тъгувайте все още за лятото. Защото днес в "Без будилник" ще ви заведем до едно местенце, където сезонът продължава поне до края на септември. А защо не и след това.

Пътят

Лефкада, или още Лефкас (Лефкос), се намира в Западната част на Гърция, на близо 700 км от българската столица София. Той е четвъртият по големина остров от групата на Йонийските острови и е известен с това, че е единственият в Гърция, освен Евия, до който може да се стигне по суша и без ферибот. Това става благодарение на специален мост, който се вдига на всеки час, за да преминат под него плавателните съдове.

И като говорим за път – от България той не е малко, но пък далеч не е толкова тежък, колкото ви звучи. И все пак с няколко почивки и спазване на правилата на пътя (особено в Гърция не си и помисляйте да ги нарушавате грубо) ще ви трябват към 9 часа, ако пътувате от София.

Влизайки в Северна Гърция трябва да се качите на  сравнително близката до границата магистрала „Егнатия Одос“ и да карате по нея до Йоанина (Янина) – красив град, намиращ се на около 70 км преди края на магистралата. От тук поемате на юг по планински, но доста добър път към Превеза, откъдето трябва да преминете през подводния тунел „Актио-Превеза“. От там островът ви е едва на 20 километра и вече можете да се насладите на прекрасни морски картини.

Островът

Заобиколен е от общо девет острова, включително Меганиси, Кастос и Скорпиос - островът на богатата фамилията Онасис, Лефкада има общо около 117 км крайбрежие.  Името му означава „бял“ и идва от характерните бели скали разположени в южната част. Според легендата десетки влюбени девойки в миналото са избирали точно белите скали в южната част на острова, за да скочат в морето заради невъзможната си любов.

Но да оставим легендите и да се върнем в реалността. Днес Лефкада (както и другите Йонийски острови) е посещавана от хиляди туристи всяко лято, които далеч надвишават местното население, което е едва около 22-23 000 души. И ако очаквате от местните „византийски номера“ - бъдете спокойни. Хората са изключително приятелски настроени и винаги готови да помогнат – или ще ви упътят до поредния красив плаж, или ще ви подарят нещо малко за хапване, ако пазарувате от фурната или магазина им за плодове и зеленчуци.

А постоянната италианска реч по улиците може и да ви оставят с усещането, че сте по-скоро в Италия, отколкото в Гърция. И това не е случайно – островът им е наблизо на италианците, а и им излиза далеч по-евтино, в сравнение с курортите по Адриатическо море. А и мнозина от тях признават - Йонийско море е много по-чисто и по-синьо. Местните пък не крият, че разчитат най-много на италианците като туристи и затова не случайно на почти всяка таверна, освен традиционните гръцки специалитети, може да видите надпис „пица“ и „паста“.

Плажовете

Но да се върнем към най-важното, заради което хиляди туристи идват всяко лято тук - прекрасните плажове, най-красивите от които са разположени в западната част на острова, която е и по-слабо населена. Който и да спрете и да попитате на улицата за хубави плажове, ще започне с едно име – Порто Кацики. Това име се изрича с такава гордост и радост от местните, че в началото може и да си помислите, че друг плаж не си заслужава на този остров. А това далеч не е така.

„Перлата“ на Лефкада се намира на югозападния край на острова, на около 30 км от курорта Василики. Имайте предвид обаче, че пътят до Порто Кацики изобщо не е лек, дори напротив – тесен, с много завои и особено през летните месеци, когато е пълно с туристи, на доста места разминаването на две коли е трудно. И все пак, няма как да не споменем и другите перли сред плажовете -  Егремни, Катисма, Милос, Агиос Никитас, Пефкулия и други. Разбира се, доста плажове има и в източната част на острова, където морето е по-спокойно, а плажовете са по-каменисти. Истината е обаче, че те отстъпват по красота на тези от западната част на острова.

Островът е чудесен и за любителите на водните спортове. Плажът Агиос Йоанис е рай за кайтсърфистите, а курортът Василики е любимо място за сърфисти. Видите ли ги, може да се заслушате в говора им. Вероятността да са българи е доста голяма. Всъщност като става дума за българи, повечето от тях посещават острова в началото или края на сезона, когато и цените са по-ниски. Същото важи и за нашите съседи – румънци, сърби и македонци.

Цените

Вероятно голяма част от вас вече са били в Гърция и са сравнително запознати с цените. На Лефката положението не е много по-различно – пълно е с магазини на напълно нормални (за ЕС) цени, които италианците дори определят като евтини. Разбира се, ако ги обръщаме в български левове, сметката ще ни излезе повече, отколкото у нас. Ако говорим за вечеря на заведение например, сума от порядъка на 30 евро би стигнала на една двойка за нормално хапване.

И какво да видим още

Плажовете са една от причините да посетите Лефкада. Но на острова има и още забележителни места, които е добре човек да види. Сред тях са манастирът Фанероменис, който е музей на църковното изкуство и се намира в близост до главния град Лефкада.

Отново наблизо до града се намира и областта Калигониу, която е обявена за археологически обект и обединява останки от праисторическия град Нирикос.

Главният град Лефкада, пристанищния град Нидри и курорта Василики пък са трите селища, чиито дух си заслужава да уловите. А ако случайно ви остане време, от Нидри може да се качите и на корабче, което да ви разведе около и до съседните острови. За да се убедите, че са едно прекрасно кътче от земята.

Така че ако все още мечтаете за море – до краят на септември има време. Може би пък Лефкада е вашето място!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24я давидим сега - у нас казваш чадърчето е 6 лв, получаваш чадър. в Гърция плащаш 3 евро (малко по-малко от 6 лв.) за фрапе и получаваш - чадър, два шезлонга (нека не ми трябват), фрапе и минерална вода. do the math пич!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Йонийски НЕфенсамо да знаеш, че именно понеже водата в Черно море е сладка е благоприятна среда за развитието на всякакви бактерии, водорасли и други гадости (прибави и капацитета на пречиствателните станции и може би ще ти стане ясно), които причиняват доста по-сериозни вреди от зачервените очи. А за обслужването и цените изобщо няма да говоря.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво само си чешате езиците? Много знаят,много видЕли......хайде бе.Истината е една....всеки ходи където си иска. Не се тъпчете през сезона и ви излиза скъпо колкото тук. И е по-хладно. :)))))))От три години не ходя на море в БГ......боли ме за съсипаните красити.....Хайде поне това си признайте- на Лефкада "мутробетон" НЯМААААААААА
22
2
 
7
 
! Отговори
До Йонийски НЕфен преди 8 години
Пич, защо не си ходиш на родното Черноморие. Там след 5 минути плуване, зачервените очи ще са ти най-малкият проблем.
21
5
 
9
 
! Отговори
Йонийски фен преди 8 години
До Йонийски НЕфен За соленото е вярно , но това е навсякъде в Средиземно море. То у в БГ и да не е солено , нищо не може да видиш , а и по-добре да не гледаш :) Обслужването от "братовчедите" е в пъти по-добро от сопнатите , които само те лъжат за сметката че и чакат бакшиш. Накрая като бонус се насираш от некачествената храна ,за да може да иде в морето и да го гледаш по-добре. Страхотия!
20
15
 
8
 
! Отговори
Йонийски НЕфен преди 8 години
Защо ,като хвалите толкова йонийските острови,винаги пропускате 2 неудобни факта?-Водата е толкова солена,че след 5 минути плуване без очила,очите ти стават като на току-що осветен оксиженист или на напушен тийнейджър от "Мараша".-Местното население на йонийските острови спокойно може да участва във "Властелина на пръстените" от армията на Саурон.Има и добри хора,но просто ВСИЧКИ са братовчеди ;)
19
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чадърчето в БГ е 6 лв, шезлонг не ти трябва, там ти трябва щото са камъни. Сафридчето у нас е 6 лв. а тям прясна рибка от 8 евро нагоре. Безплатното чадърче ти излиза едно 500 до 1200 лева за семейсто за 10 на дена. Юрюш народе на "безплатните чадърчета"
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-забавното - на Лефкада 2 шезлонга с чадър - 5 евро , у БГ 50 :)
17
2
 
11
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Недостатъци: Пътят си е дълъг (9-10 часа) и там придвижването по острова са едни безкрайни тесни пътчета с обратни завои. Плажовете макар и адски красиви са основно каменисти или със ситен чакъл (поне няма таралежи), като наистина има много впечатляващи , но и други доста надценени. Няма много нощен живот и е по-семейно , така че ако търсите забавление ходете големи компании или на круизовете за нощни партита в морето. Скъпичко е особено през сезона затва на плажа с хладилна чанта :)
16
4
 
11
 
! Отговори
Teo преди 8 години
По моето скромно мнение Лефкада има следните предимства и недостатъци , като всеки да си прави сметката:Предимства: - уникално красиво море и чиста вода. Лазурни плажове в буквалния смисъл, много неща за разглеждане , особено по плажовете и близките острови. Еднодневен круиз е само 20 евро сравнено с "яхти" в БГ за 100, сърф и други водни спортове и забавления , топло е дори Септември ,а за хубавата храна в Гърция няма какво да говорим
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимки изглежда феноменално красиво!
14
11
 
9
 
! Отговори
за Кефалония преди 8 години
Абе за красиво е красиво,чисто е,водата е бистра,обаче е една идея по-хладна.На Миртос пясък има до паргинга,другото са камъчета,но те пречат само ако си без аква обувки и излизаш от морето.Да легнеш на камъните не ръби като на пясъка.А Лефкада с тия стълби все едно ходиш до Шипка не ми допадна и морето също е по-хладно и вълнисто от това на Халкидики.Като сметнеш разхода за спане дори идва по-скъпо.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забележете обаче едно нещо в коментар 1 и 2. Някой си е пляскал здраво минуси. Пределно ясно, че това е един и същи човек. Елементарно се прави, всеки интернет потребител, който е малко по-навътре с материята знае как се прави това (VPN, нова сесия на мобилен интернет). Същият индивид написал, че статията е платена. Платена някой друг път обаче. Статия, изброяваща факти и снимков материал, доказващ красотата на Лефкада е всичко друго, но не и платена.
12
3
 
28
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Пътя до Лефкада, Закинтос, Корфу и т.н е дълъг, но почти през цялото време е магистрала. По-скъпо е от Кафяво море, но просто няма място за сравнение. 1 седмица на Кафяво море мога да изкарам само, ако съм 24/7 пиян. Мизерия, чалга и селяци... не мерси !
11
2
 
20
 
! Отговори
:) преди 8 години
Лефкада е супер място. Порто Кацики и Егримни са уникални плажове. А *** е теле и не му се доказва нищо. Дори да е платена статията, не е далеко от истината.
10
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разликата в класите между гръцките острови и мутроморието е феноменално голяма. Нищо общо и като чистота, и като красота, и като обслужване. Ние единственото, което имаме, е прекрасна плажна ивица. И нея обаче се опитваме да я съсипем с мутробетон! Затова сори, може и да дам малко повече пари (макар че на Лефкада е по-евтино от мутрокурорта Слънчев брег), но да си почина като хората и да се насладя на тази красота!
9
20
 
11
 
! Отговори
още една преди 8 години
Още една платена статия, прдружената от коментарите на мазните платени ***. Ей го оня ама преди 3 минути се върнал от там и много бил доволен, направо било рай. За цяло лято НИТО една положителна статия за нашето море, избрано от 70% от почиващите българи. Нито една статия за Хърватия, Испания или Турция например. Властелинът на троловете е обзет от нечовешка алчност - готов да плюе по родното и да хвали чуждото защото е отворил огромно уста и е готов да глътне целия свят. Жалко същество!
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, Красимире! Дано и теб скоро някой да те Опъти обратно в седми клас.
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази статия вероятно е преписанакато идете да видите, ще установите, че кравата е мъжкаа каква жега е през августолеле-малеле
6
10
 
9
 
! Отговори
Агента преди 8 години
Ако погледнем дефиницията за пясък:с размер > 1 мм камъни (слелет)с размер 10,05 мм пясъкс размер 0,050,001 мм прахс размер < 0,001 мм ил (глина)Определено всички плажове (за 20 дни обиколих всичките) попадат в категория: камъни.Нека да наричаме нещата с истинските им имена !