Красивият паметник Мингун Пая

Незавършен, но много красив монумент в Мианмар
25 сеп 2015 10:04, Теодора Драгоева
0
Красивият паметник Мингун Пая
Снимка: myanmarecotours.com

Мингун Пая е масивен недовършен паметник на брега на река Иравади в Мианмар. По-конкретно, той се намира в град Мингун – на около 10 километра северозападно от района Мандалей.

Строителството на паметника започва още през 1790 година от тогавашния крал на страната, но бива спряно през 1819 година, когато той умира. Мингун Пая така и не бил завършен, макар че ако това се било случило, сега паметникът щеше да е най-голямата ступа в света.

Но дори и само с построеното, недовършената пагода е огромна и внушителна постройка с височина от около 50 метра и ширина – 70 метра. Мингун Пая определено е една впечатляваща атракция не само за чужденците, но и за местните хора.

В центъра на пагодата с лице към реката се намира богато украсеният вход. В него се помещава малък параклис с изображение на Буда. В предната част на пагодата пък са поставени останките от две гигантски статуи на лъвове, високи около 29 метра.

През годините няколко земетресения нанасят щети на Мингун Пая, като последното е от 2012 година, заради което се ограничава достъпът до стълбите. Въпреки това паметникът си остава изключително красив и цел на много туристи, посещаващи Мианмар.

В галерията на Тialoto.bg може да намерите още снимки на пагодата Мингун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари