Мистериозното езеро Лак де Гафса

То бе открито случайно в пустиня преди година
4 ное 2015 15:08,
3
Мистериозното езеро Лак де Гафса
Снимка: tunisie-voyage-loisir.com

Лак де Гафса е името на мистериозно езеро, появило се сред пустинята в Тунис. Било открито по случайност от местен мъж през август 2014 година.

Няколко дни преди "откритието" мъжът минал по пътя, отивайки към съседен град. На връщане той видял езерото в пустинята и първоначално си помислил, че халюцинира. Лак де Гафса обаче било напълно реално, а не мираж.

То се намира на 25 километра от град Гафса, а слухът за мистериозната му поява се разнесъл бързо сред местните жители в района. От тогава стотици тунизийци се стичат към езерото, за да се разхлаждат от 40-градусовата жега. По този начин езерото се сдобило с второ име, а именно – плажът Гафса.

Внезапната поява на езерото остава истинска мистерия дори една година по-късно. Едно от възможните обяснения за този феномен е земетресение, благодарение на което няколко милиона кубически метра вода се оказали на повърхността.

И до днес езерото е основна атракция в района. Въпреки това плуването в него крие рискове, тъй като водата му вероятно е замърсена с фосфати. Още няколко дни след появата на дълбокото от 10 до 18 метра Лак де Гафса, цветът на водата се променил. От кристално синя тя се превърнала в мътно зелена.

Това накарало Службата за обществена безопасност в Гафса да предупреди местните жители за опасността от плуване в езерото. Предупреждението обаче не уплашило ентусиастите, които и до днес използват езерото като място за „плаж“ в пустинята.

В галерията на Tialoto.bg може да намерите още снимки на Лак де Гафса в Тунис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: езероТунисЛак де Гафса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Има мед във водата затова е зелена....А скоро и много кир че тези *** не се къпят много често:))