Без будилник из необятната Русия: Москва и Санкт Петербург

Потопете се в шедьоврите на руската архитектура в старата и новата столица
Обновена: 28 фев 2020 15:36 | 21 фев 2019 18:50,
34

Тази седмица в "Без будилник" се отправяме към най-необятната страна - Русия! Дом на десетки народи, цветна култура и богата история, Русия ни приветства с отворени обятия за чудесата си.

Москва

Москва... Колко много има в този звук!, възкликва пушкиновият Евгений Онегин.

Само разходката из руската столица може да ви се стори като пътуване през историята.

Тук задължителните спирки са Червеният площад. Не е възможно да посетите Москва без да се снимате тук. Само обръщайки се и виждате Кремъл, Историческия музей, Съборът на казанската икона на Божията майка, а на юг - катедралния храм "Свети Василий Блажени".

Интересно е човек да се качи и до наблюдателната площадка на "Воробьёвы го́ры", откъдето се разкрива гледка към руската столица.

Любителите на изкуството пък няма как да пропуснат Третяковската галерия.  Настоящата експозиция обхваща древни руски икони от 12 до 17 век, както и картини, рисунки и скулптури от 18 до 19 век.

В Москва можете да посетите и музей на нещо изконно руско - водката!

Музея на водката е поместен в сграда, предоставена от най-големия завод за спиртни напитки в Русия - московският "Кристал". Сред едни от най-старите експонати е бутилка от зелено стъкло от началото на XVIII век.

Санкт Петербург

От новата столица - към старата! Санкт Петербург е старата столица на Русия и сравнено с Москва, чиято история може да бъде проследена до IX век, Петербург е млад град - основан през 1703 г. от Петър I. Повече от 2 века това е била столицата на Русия и градът все още носи този аристократичен дух.

С многобройните си културни паметници, музеи, дворци, паркове и канали, градът е дестинация за туристи с добър вкус, които търсят духовно израстване и културно обогатяване. Санкт Петербург е известен още като Северната Венеция заради красивите си канали.

Задължителните спирки за туристите тук е Петропавловската крепост - замислена като непревземаема. Любителите на историята пък непременно ще искат да видят Крайцера "Аврора".

Мнозина обаче биха оспорили, че истинското богатство на Санкт Петебург се крие в Ермитажа. Това е най-големият и най-стартият музей в света, а в началото си е бил просто пристройка към Зимния дворец и място за усамотение на императрица Екатерина Велика.

Разходка из всичките 350 зали на Ермитажа се равнява на повече от 20 километра пеш. Ако пък решите да се полюбувате на всички експонати, събрани вътре, ще трябва да се предвидите... 10 години от живота си.

В Ермитажа са събрани най-големите колекции на френски творци, какот и най-голямата колекция от творби на Рембранд извън Холандия.

Друг от шедьоврите на Санкт Петербург е лятната резиденция на Петър Велики - Петърхоф, на 30 км от града. Дворецът е вдъхновен от френския Версай и досущ като него има десетки фонтани и градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
15
 
! Отговори
супер преди 5 години
Москва... Колко много има в този звук!, възкликва пушкиновият Евгений Онегин.
20
13
 
11
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До Анонимен 13Евтина украйнска пропаганда
19
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13обикновена завист, нали.......
18
9
 
9
 
! Отговори
хахахаааа..... преди 5 години
България е къде............
17
42
 
14
 
! Отговори
готино е преди 5 години
В Питер вече няма паметник пред който да не е снимано порно.По Невски проспект ще ви посрещнат зайкуджии които ще ви дадат визитни картички на различни апартаменти за срещи. Стигатолкова, останалото ще научите сами.Разходете се и до Събор на крови малко вдясно като вървите към Сенатская по Невски Проспект. Там руснаците са ликвидирали Александър /ако си спомняте войната 1887-1878 г/.
16
19
 
39
 
! Отговори
Край преди 5 години
Прави сте - не го правете. Останете си с мисълта че сме по-заможни и живеем по добре от руснаците. Не е вярно - но така ще сте по-щастливи.
15
26
 
11
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Относно Санкт Петербург:Ще трябва да си вземете маршрутка като тези които имаше през 1985 - 1990 г в България които могат да поберат по 9 трупа.Маршрутка 300 или 424A около 45 мин от Московский Вокзал или Метростанция Автово.Аврора не е стрелял по зимния дворец. Летящия Галандец не е плавал никога, водката е донесена от Холандия и т.н.
14
21
 
52
 
! Отговори
Край преди 5 години
В Русия е скъпичко за това вземете срийт ню на Гугъл мапса и се разходете из Владивосток/ Новосибирск/ Красноярск или Таганрог или ако видите по-олюскани панелки от софииските или по кални пространства между сградите или по разбити улици -елате да ви почерпя.Мога да разбера германец/англичанин/ фарнцузин да се подиграва на руснаците обаче ние да му се подиграваме - означава че просто не знаем къде сме нии.
13
47
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За северонасранск информация няма ли??А за амур на пиздецк??мацква и ленинград са им само за показаха, навсякъде другаде е пълна разруха.Напишете в Гугъл руски пътища да видите, че са още в 18ти век.
12
25
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 11 А в Ню Йорк извън Манхатън, ***? Примерно в квартал Бронкс само да погледнеш черен и ще ти извади ножа. Съмнявам се в Москва в крайните квартали да имаш проблем с братушките , както и да го гледаш.Разбра ли разликата, ***?
11
33
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Брей, Прос(с)ия вече се цензу рира!
10
17
 
71
 
! Отговори
ААА+++ преди 5 години
В Москва може да се разгледа и Пушкинският музей,Кремъл ,Историческият музей,Болшой театър,театри-мечта,Парк Горки,Колеменски парк,ГУМ.... достатачно има какво да се види в Москва.В Петербург може и трябва да се видят белите нрщи и мостовете -задължително,Петрогоф е страхотен,Маринския театър(по-добър от "Ла скала"),янтарната стая... . Ех,които не видял Москва и Питер нищо не е видял!
9
23
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бяхте дали снимки от Нова година в Москва и Санкт Петербург. Всичко светеше. Сякаш си в една приказка. Иначе нека да са зле братушките, сoросоидни смешници!
8
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ганютова е военна стратегия не си пъхай носар където не рзбиряш Русия когато е воювала ти си си бъркал с едно дилдо в *** погледни територията на Русия и погледни своята Някога на Наполеон оръдията са заседнали в калта и руснаците са клецали франсетата във всички дупки от тогава франсетата са приели жендър идеологиите и боледуват от русофобия което буквално значи страх от Русия Дори Айнщайе не е успял да излекува франсетата и немците и до днес от русо-фобията, било е голям кекс
7
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слагайте минуси и на Михаил Юриевич Лермонтов, ако нямате срам!
6
16
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петербург е един от най-красивите градове на света и няма нищо общо с разкопаната вмирисана Фандъкова ко чина.
5
15
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петербург много красив град браво
4
24
 
25
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
в русия със сигурност има много архитектурни красоти но предимно концентрирани в централната част на 2-3 големи града и край другото е лоша инфраструктура и села от предния век а може би това всъщност е също красиво просто защото е различно от други части на светаза съжаление институционално както у нас и русия все още не желае да се реформира
3
21
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава России! Слава Императора Владимира!
2
46
 
16
 
! Отговори
Слава Україні преди 5 години
Героям слава!