Чудо вижте

Един доволен човек. Бойко Трифонов. Чудовище. Музикант.
12 юни 2008 11:05, Видка Атанасова
28
Чудо вижте
Снимка: Dnes.bg

Бойко Трифонов е един от създателите на група Атлас и неин вокал до 1990 година.

„През 1980 година брат ми ме запозна с лицето Петър Писарски. Те са били в казармата заедно и брат ми е строшил китара в главата му, защото не е знаел някаква песен.

Когато засвирихме заедно, групата още нямаше име. Тогава Росица Кирилова беше солистка. Тя, Асен Драгнев на пианото и Енил Енчев. Почнахме да пеем кънтри. С Росица дует. Кръстихме си групата Следа.

В един момент обаче Росица се загаджи с един Георги Начев, текстописец, работеше в телевизията. Той й каза, че може да стане велика и тя ни напусна“.

Сюжетът на „Оркестър без име“ едно към едно...

„Действието се развива в далечната 81 година. Тогава бяхме направили първия кънтри клуб в България в младежкия дом на кино „Петър Берон“. Имаше си двор и зала вътре, съвсем легален клуб. Страшно много народ се събираше. Плащаха си вход, продаваше се алкохол...

Там се запознах с Милена. Тя ни беше голяма фенка и влизаше през някакъв джам на тоалетната безплатно.

Беше жесток купон, но комсомолът каза, че е прекалено весело и не бива така, и го затвори към 83-84 година. От бъдещия Атлас тогава бяхме само аз, Пепи и Енил Енчев.

Атлас стана, когато дойдоха братята Лазарови, Пепи Попов (авторът на "Кукла") и басистът Асен (Суки), който след това се пласираше в Мери бойс Бенд.

Невероятен басист, но и голям пияница. Веднъж бяхме в Чипровци да свирим на някаква Нова година. И той изведнъж се скри, отишъл да коли прасе, братче, оказа се по-късно.

И покрай клането на прасето се натряскал като гвоздей. И ще свирим навън. И всички го крепим с китарите само и само да го задържим прав. Срам голям...“

Още една интересна история ми разказа Бойко: „Точно преди събитията през 89 година аз си бях купил един бус (току-що бяха разрешили да притежаваш частен бус), карах групата с него по участия. Същата година имаше „Мелодия на годината“, организирано от БНТ, в Приморско.

Атлас е от участниците, ще участва и една английска звезда, някакъв педераст, който никой не го знае, братче, кой е. Мен ме цаниха за шофьор да пренеса на БНТ някви микрофони, стативи, както и ме цанят да съм преводач на англичанина, едновременно с това участвам в „шоуто“.

Междувременно аз съм забърсал едни шотландки, които тогава се влачеха навсякъде с мен. И тогава тая, Ласка Минчева, режисьорката в БНТ, ми направи скандал, че съм в една стая с „елементи от буржоазна Европа“.

Та за това, че съм преводач на англичанина, ми даваха по 5 лева на ден. Затова, че участвам в „Мелодия на годината“, ми плащаха по 20 лева на ден. Затова, че пренесох стативите на БНТ от София до Приморско, ми платиха 800 лева. Представи си за какво става въпрос...“

Бойко е бил вокал на Атлас 10 години. Напуснал е първо защото СДС загубили изборите, второ: „В интерес на истината, исках да ходя в Шотландия. Заради жени, разбира се“, запознал се с две шотландки и заминал с тях.

В момента Бойко работи в Кремиковци.

„Лея стомана“.

Всъщност, преводач е там, превежда кореспонденция, разговори с чужденци, документация. Наскоро е взел две заплати наведнъж и е много щастлив и доволен от работата си там. На въпросът чий е Кремиковци, Бойко не можа да отговори.

„Мисля, че е ничий, де да знам на кого е. Митал никога не съм го виждал, видях си двете заплати накуп и това ми е достатъчно“.

Вече са платили на всички в Кремиковци. Бойко е доволен, стига му заплатата и изобщо не се оплаква. Работата му е спокойна, харесва колегите си. „Металурзите са едни много хубави хора“.

През всичкото си свободно време бяга на вилата на жена си в село Рельово. Работи в двора там, има си чистак нова резачка... реже разни неща, които му скриват красивата гледка. Сади цветя, коси ливадата, такива работи... На Рельово си и почива. Селото го тегли като магнит. Там почивката му е истинска. Купищата приятели, които се изсипват всеки уикенд, софрата, скара - бира, резачката и косачката, прелестната гледка към Рила... това е почивката за него.

И свири и пее, разбира се. Твори музика. За кого и пред кого ли? „Свиря на маса“. И събира публика голяма – приятелите. „Иначе свиря от време на време слабичко: да разчувствам жена ми, да успокоя дъщеря ми...“

 

 


 

 

Има една мъничка наследница – Ивана, на една година. Попитах Бойко как се е променил животът му след появата й. А той не си спомня... „Имам чувството, че цял живот съм живял с Ивана. Аз не мога да си представя живота си без нея, не знам как съм го живял... няма го, просто изчезна. Без нея и жена ми съм загубен“.

Учи дъщеря си най-вече на самостоятелност.

„Не ща да става модел или чалга певица. Стане ли, ще се обърна в гроба. Ако съм жив, ще искам да умра, ама не ща да го виждам това! Абе, каквато ще да става, само да е човек...“

А детето Бойко (с родители дипломати), доста е обикаляло по света. Живял е в Египет с родителите си. Там е израснал от малък, играел е табла с брат си на брега на Нил. Хубави спомени пази от Египет.

В Шотландия е отишъл заради жени... зарязал е Атлас и е хукнал да дири щастието си във влажна Шотландия. „Там беше готино, но времето не ми понесе. Не видях и перспектива за развитие. Там продавах картини. Успешно, между другото...

Бачкам си аз като продавач на картини, а от България ми пращат една изрезка от вестник: Атлас 11 седмици на първо място в класацията. Класацията на радиото, то нямаше друга.

И аз я показвам там на колегите и те не могат да повярват. „11 седмици?! Ми ти трябва да си милионер, бе!“ Къв милионер, бе, виж ме къде работя?! И те тогава ми сложиха изрезката в рамка.“

Сега тази изрезка в рамка е на стената в хола му.

Работил е цял живот като преводач. Пътуванията му по света са свързани с работата му. Бил е и в Сомалия. „Там проститутките са жестоки. Сомалийките са едни от най-красивите жени на света“.

Ходил е още в Йордания, в Сирия, в Кувейт. И в почти цяла Европа.

Но „в България е най-хубаво. Не виждах смисъл да остана в Шотландия. Видях какво става там, и се върнах след година. Тук ми е коренът. Аз искам моята си страна да е готина, а не да отида в готина страна. Защото това може да не е твоето място. Почти всички българи, които са емигрирали, не са на мястото си.

А в България пък „хората се овълчиха, намразиха се, но това е плод на 45-те години комунизъм. Тези години са виновни за дереджето днес“. Бойко за политици отказва да говори, това е мръсна дума. „Те са говеда всичките и няма нито един в парламента, който да има някакви заложби в себе си. Аз не знам какви заложби са нужни, за да си политик, но те всички са говеда.

Даже по едно време мислихме да идем на остров Тасос. Заради наглостта на Овчаров и Румен Петков. То и това се размина, де...“

Освен преводач, Бойко 7 години е бил преподавател по английски в Софийската Математическа Гимназия. Мисли, че учителстването му е призванието. Оправял се е идеално с децата, било е взаимна любов. Децата, на които е преподавал, вече не са деца, но все още са му приятели.

Но най-добре Бойко може да превежда. Е, и други работи умее да прави добре...

Той е меломан и колекционер на музика. Има 10 гигабайта рядка, екзотична музика и няколко неща, с които може да се похвали и с които много се гордее... неща, които малко хора имат.

Музиката му дава почти това, което Ели (жена му) му дава, шегува се Бойко. Но най-много го радва Ивана. Ето ги жената и щерката тук. „Семейството ми ме крепи, без тях не мога да живея. Особено тъщата – злато е. Лъжа е, че тъщите нищо не стрували, моята е върхът!“ Жена му е и най-добрият му приятел, и най-голямата му любов. Тя с любов го нарича „Чудовище“. И Ивана е чудовище – малкото чудовище. 

И Бойко си е чудовище. Едно щастливо чудовище.

Още от мен

И още от Бойко:

 

 


 

 

 


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
asd преди 7 години
Поздрави на Бойко! Беше ми учител в СМГ. Никой от нас няма да го забрави, сигурен съм! Аз съм от оня клас, където един съученик носеше една китара, а Бойко свиреше на нея и ни научи на няколко песни на Бийтълс!
27
0
 
1
 
! Отговори
Бобъра преди 9 години
Да и на мен ми е преподавал по английски, заради старкрафта сигурно съм преписал учебниците поне 3 пъти :)
Иначе Бойко е страшен пич, а аз даже понятие си нямах, че с волала на Атлас са един и същи човек :)
Е по добре след 10 години отколкото никога! :)
26
0
 
0
 
! Отговори
k преди 9 години
по някога ме е срам заради тия ,които нищо не са постигнали /много вероятно/ а имат толкова компетентно мнение ,че ум да ти заиде
25
0
 
0
 
! Отговори
Lucy преди 10 години
Бойко е това, което мисля, че всеки мъж би искал да бъде!
Не мога да намеря какво лошо да кажа за него! Възхищавам му се!
Съжалявам единствено, че го познавам само в "по-улегналите" му години! ;-)
:-) Успех!
24
0
 
0
 
! Отговори
Stefan преди 10 години
Pozdrawi za Boiko i wsi4ki fenowe ot SMG!!! I az si spomniam sluchkata s kolata, pomnia daje, che sled towa stoiahme stroeni pred dyskata, za da dawame obiasnenie :) Pomnia i che se opitwahme da priwlechem wsiacheski wnimanieto na nai-iakia uchitel po angliiski s podobni uchenicheski shturotii. A niakoi pomni li znachenieto na dumata "Taghairm"? (wypros s powishena trudnost :))
23
0
 
1
 
! Отговори
Бойко Трифонов преди 10 години
Ех Маноле, Маноле! Къде се попиляхте? Бях решил да не се включвам тук и да си остана богат, красив и скромен ама Манол ме развълнува с тая случка. Помня! Благодаря на всички за коментарите - абсолютно всички! А ако на някой му стане много мъчно за мен оставям skype име - boyco3phoneoff
22
0
 
0
 
! Отговори
teo преди 10 години
boiko i na men e prepodaval v SMG .. strashen obraz i mnogo gotin chovek .. naistina noseshe mnogo na majtap ... vednyzh premestihme na race negovata kolica mezhdu dve dyrveta taka che da ne mozhe da izleze ;) ... ako toj prochete tova, mnogo pozdravi ot manol/onufrii .. xaxa
21
0
 
1
 
! Отговори
vasilis qnis преди 10 години
i mik djagar ponqkoga ne e mnogo tochen v izpalneniqta si....no i toi
e pich kato boiko!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Васи преди 10 години
Приятелю, спри се. Аз знам кой е Бойко Трифонов, много други явно знаят кой е и то не само като музикант, НО никой не знае кой си ти. Разбирам че това е проблем, който се опитваш да решиш чрез форумна слава, но няма нужда от толкова напъни. Не харесваш Бойко - ОК каза си го, не е нужно да даваш псевдо-интелектуални, а и неврни обяснения за това кой е музикант и кой не. А и обекта на разговора явно не се е напънал да се доказва музикално от доста години насам На някой им стана приятно, че си го припомниха, на някой - явно не. Айде прибери двойното езиче сега и под камъка на хладинка.
19
0
 
0
 
! Отговори
boyko vasilelev преди 10 години
имам проблем с пеенето и свирнето на този бойко. обичам музиката, уважавам музикантите които преакарват дълги години в упорит труд за да се усъвършенстват и в един момент стават наистина много силни в това да се изразяват с музика. затова нестройното аматьорско дрънкате и фалшиво пеене на бойко, човек който нарича себе си основател на групи ме изпълва с бяс. това е всичко.
18
0
 
0
 
! Отговори
Васи преди 10 години
Познавате а в какво сте се превърнали....мъка... както и да е. Ако съдя по свойското обръщение- "Бойко" , а и цялото познаване на "ъндърграунда и музикат" което изброихте, явно нещо с Бойко проблем сте имали? Че така нападате, нервен. А странно, повечето не мислят така...Защо ли?
17
0
 
0
 
! Отговори
Boyko Vasilev преди 10 години
Бинго! Именно защото знам Клас, Нова генерация, Кале, Ревю а и Виолетов Генерал, Воцех и Чугра, Тутакси и всички останали нова вълна групи, знам че Бойко е никой. Нито в музиката, нито в ъндърграунда. А и Видка не си спомням да съм я виждал на дарк партитата... помним, помним ние много неща... май точно в това е проблема....
16
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
"Видке, не те познавам но явно този човек ти е или гадже или добър приятел. Той никога не е бил разпознаваема фигура в музиката, никога не е било добър в това. Може би е добър преподавател, но да го представяш като музикант е нелепо. Пусни видеото и чуй - ами той е некадърен! Много улични музиканти са много по-добри"

Ааааа, много моля, по-добре този отколкото някакъв квартален майстор на аквариуми. Видка градира един вид :))
15
0
 
1
 
! Отговори
Васи преди 10 години
Явно не ти достигат години уважеми културтрегере! "Неразпознаваемата фигура в музиката" е силно разпознаваема фигура за хората, които помнят музиката от 80-те и началото на 90-те. Той е човека с песни като "Млада кръв" или "Древноримски гадател", той е вокала направил "Атлас име. Дони просто направи групата комерсиалка. Помниш ли Клас, Нова генерация, Кале, Ревю? Ако не, моля те не прави меко казано неадекватни коментари.
14
0
 
0
 
! Отговори
Boikotu преди 10 години
Ей, Бойко, мноо си зле, първо пичът е много готин, това, че ти не го харесваш, нищо не значи и още погледни внимателно и виж, че статията е в рубрика ъндърграунд, а не в музика. Много си свеж като критикуваш, но ако трябва нещо да направиш, да те видим колко си смел
13
1
 
0
 
! Отговори
Boiko Vasilev преди 10 години
Видке, не те познавам но явно този човек ти е или гадже или добър приятел. Той никога не е бил разпознаваема фигура в музиката, никога не е било добър в това. Може би е добър преподавател, но да го представяш като музикант е нелепо. Пусни видеото и чуй - ами той е некадърен! Много улични музиканти са много по-добри! На кой въобще му хрумна да прави очерк за него! Има талантливи музиканти, които успяват и некадърници които отиват да работят в Кремиковци. Може ли другия път да ни представиш някой кадърен, а ? Само моля те Витке, питай някой друг че явно твоя критерий е силно занижен. Мерси... А и още нещо - заради това което ни причини пусни и изгледай едно след друго десет пъти видеата с изпълнения на Бойко... това ще е повече от достатъчно наказание за това което ни причини. и слушай повече музика, така ще завишиш критериите си. Или пише не за музика, а за Кремиковци, сигурно все от нещо разбираш.
12
0
 
0
 
! Отговори
nettle преди 10 години
Браво за статията, много ми хареса, мога само да съжалявам, че Бойко не ми е преподавал.
Видке, продължавай да правиш такива статии :)
11
0
 
1
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Ей, тук май много хора сме от СМГ :) И гледам едни и същи набори, защото бат Бойко май преподава само 2-3 години.
10
0
 
1
 
! Отговори
Йордан Тодоров преди 10 години
Бойко Трифонов ми е преподавал няколко години в СМГ. Много готин човек и страшен непукист. Винаги е имал вид на щастлив човек и виждам че продължава да е така. Желая му още дълги години здраве, щастие и късмет.
9
0
 
1
 
! Отговори
Ceco преди 10 години
Супер пич! На мен също ми преподаваше по английски език в СМГ. Бойко е най-готиният преподавател, който съм имал някога! Беше един от нас :)
Желая му успех във всичко! Той го заслужава.

Спонсорирани публикации