Заподозряха, че качили Сноудън на самолета на президента на Боливия

"Монд": САЩ имат все по-голям шанс да си "приберат" Сноудън
Обновена: 19 юли 2013 09:08 | 3 юли 2013 10:58, Елка Василева
15
Заподозряха, че качили Сноудън на самолета на президента на Боливия
Снимка: Reuters

Франция, Италия и Португалия отвориха въздушното си пространство за самолета на боливийския президент Ево Моралес, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позова на властите в южноамериканската страна.

По-рано трите държави отказаха на самолета на Моралес, идващ от Москва, да прелети над тяхна територия поради подозрения, че на борда се намира и Едуард Сноудън, бившият консултант на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, който разкри тайни американски програми за следене на комуникации. Заради отказа на тези страни самолетът кацна извънредно във Виена.

Австрийските власти потвърдиха уверенията на боливийското правителство, че Сноудън не е в самолета.

30-годишният американец, на когото властите в САЩ повдигнаха обвинения и искат да го съдят, остава в транзитната зона на летище "Шереметиево" в руската столица. До момента нито една от 21-те страни, където той поиска политическо убежище, включително Боливия, не е дала положителен отговор на молбата му.

Отказът на три европейски страни да разрешат на самолета на Ево Моралес да прелети над тяхна територия предизвика възмущение в Латинска Америка. Съюзниците на Боливия в региона, Венецуела, Еквадор и Куба, реагираха особено остро.

Още по темата

САЩ имат все по-големи шансове да си "приберат" Едуард Сноудън, посочва междувременно в. "Монд". Бившият консултант на Агенцията за национална сигурност, разпространил секретни информации, от 10 дни се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва. Той се обърна към 21 страни са получаване на политическо убежище и отказите започнаха да валят.

Самият Сноудън се отказа от искането си за убежище в Русия, след като разбра позицията на Владимир Путин. Руският президент подчерта, че ако Сноудън иска да остане в Русия, той трябва да престане да разкрива тайни.

Германия подчерта, че няма необходимите условия за предоставяне на убежище на Сноудън и се присъедини към хора на страните, отхвърлили молбата на американеца. Това са Полша, Бразилия, Индия и Холандия.

Австрия, Норвегия, Финландия, Италия и Испания потвърдиха, че са получили молбата на Сноудън, но подчертаха, че тя не отговаря на критериите за предоставяне на убежище, намеквайки по този начин, че са на път да я отхвърлят.

Франция чрез гласа на министъра на външните работи Лоран Фабиюс повтори, че не разполага с нищо конкретно и че ако получи молба, ще я разгледа в съответствие на законовите процедури.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро подчерта, че страната му не е получавала молба от Сноудън, но допълни, че американецът заслужава да бъде защитен от международното хуманитарно право, защото не е убил никого, а само е разкрил истината.

Боливийският президент Ево Моралес пък заяви, че страната му е готова да предостави политическо убежище на хора, които разкриват шпионски дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 години
КАКТО ИЗГЛЕЖДА РУСИЯ, КИТАЙ, ЕКВАДОР И СЕГА БОЛИВИЯ СЕ ВКЛЮЧИ ДА КЛАТЯТ НА ЗАДНА ПРАШКА ЩАТИТЕ !!!!! СРАМ ЗА Т.НАР. СУПЕР СИЛА, КОЯТО ВСЪЩНОСТ СЕ ОКАЗА СУПЕР ПОСМЕШИЩЕ ЗА ПРЕД СВЕТА И ВСЕ ПО МАЛКИ ДЪРЖАВИЦИ ИМ СЕ ЗЪБЯТ ИМ ЗАБИВАТ Х*Й В ГАЗА ДО НАСИТА !!! ХАХАХАХА
12
3
 
3
 
! Отговори
tt преди 10 години
Tozi putin izleze istinska mas..q.zaradi nego imat rysiq za nai strahlivata darzava.zalko 4e go nqma breznev.
11
1
 
13
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Ако беше жив Уго Чавес, нямаше и да се замисли за политическото убежище, той винаги е бил трън в *** на САЩ и Запада. Да се надяваме,че наследникът му ще държи същата линия на независимост и противопоставяне на американския империализъм и опити за световна хегемония! А иначе, за американофилите - ето ви нагледен пример, какво е демокрация в действие,по американски, май, по нищо не се отличава от някогашните методи на сталинизма и КГБ!Първо Асандж, сега и Сноудън!
10
2
 
6
 
! Отговори
Bravo na 3 преди 10 години
Mnogo tochno kazano. Az ziveja v tazi "demakracija" ot 30 godini i vizdam kak vseki den obrachat se sviva - total control, see George Orwell.Svobodata na Zapad prez 1960-1080 nikoga njama da se varne.Da mu misljat mladite, az gonja 60-te.
9
2
 
8
 
! Отговори
Vazmuten ot Germany преди 10 години
Ne moga da si obisnja zashto vsichki EU strani "klekvat" pred USA, a iinche vsichki sa zasegnati i se pokazvat po TV "obideni" ot shpionskite deistvija na USA.
8
0
 
21
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Егати *** заглавие и тъпата статия,новината трябваше да е "Австрия свали дипломатически самолет да търс Сноудън",а в нея да се пише,как под натиск на САЩ европейска държава сваля дипломатичеси самолет със президент и министър на отбраната на борда,как други европейси държави се подчиняват на САЩ.
7
2
 
19
 
! Отговори
Шарл де Гол преди 10 години
Къде си Франция???От някогашната горда страна се превърна в американски ***.
6
6
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Путин нищо не е показал, ако искаше да покаже, че има топки, трябваше да му даде убежище в Русия. А той се оправдава как Сноудън бил "в транзитната зона".
5
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Янките щом ги хванат за топките,викат *ем ти Демокрация,но от потомци на Престъпници какво да очакваме
4
4
 
34
 
! Отговори
Хоп шоп преди 10 години
Сноудън нито е откраднал, нито е убил някой. Нито пък е терорист. Затова , че показа на света че Съединените марихуански щати са империя на злото го търсят да го съдят. Американските *** са готови на всичко /дори и на дипломатични престъпления/ само да се докопат до човека казал една истина, която цял свят я знае но не смее да я каже на глас. Това е американската демокрация, която за съжаление наложиха и у нас благодарение на продажници и дупелизци.
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истински срам - принуждават президентски самолет да кацне, поради подозрения. Дипломатическия имунитет и други подобни не важат. Да не говорим за "свободна" Европа, която уж се възпротиви на тоталния шпионаж над гражданите й, а е пълно *** на САЩ. Е това е демокрация, продължавайте сляпо да вярвате в европейските принципи и да издигате ***, популистки лозунги.
2
6
 
36
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
евала обаче на руснаците - Путин показа на Обама, че има топки, и че русия е Велика сила. кога наш държавен глава ще направи такова нещо - ние нашите хора си даваме да ги екстрадират, а американците техните шпиони не! ИЕ за какво е виновен - за това че е казал , че правителството му следи посевместно хората незаконно, за което вероятно ще бъде осъден доживотно и той става "лошия", а не правителство. Егати лицемерието.
1
2
 
39
 
! Отговори
Боб Марли преди 10 години
Доста любопитно, "суверенни" държави с големи претенции отказват въздушното си пространство на държавен глава заради някакъв слух.