Слаби надежди за политическо убежище за Сноудън

САЩ увеличават натиска над Еквадор и Русия
Обновена: 19 юли 2013 09:09 | 1 юли 2013 19:02, Бойчо Попов
31
Слаби надежди за политическо убежище за Сноудън
В целия свят се провеждат протести в подкрепа на информатора. Снимка: Reuters

За намиращия се вече над седмица в московското летище информатор Едуард Сноудън ситуацията става все по-мрачна. С надеждата за политическо убежище в Еквадор 33-годишният американец, който направи обществено достояние тайната програма за подслушвания на американската агенция по сигурността NSA и затова е издирван от САЩ, избяга в Русия. В неделя обаче еквадорският президент Рафаел Кореа намекна за отказ от първоначалния си ангажимент за предоставяне на убежище.

Както съобщава Associated Press, според Кореа всичко сега е в ръцете на руските власти, които следва да решат дали Сноудън може да пътува до еквадорското посолство в Москва, за да кандидатства за убежище.

Новото отдръпване на Еквадор е може би следствие от дипломатически натиск от страна на САЩ. Високопоставени американски представители, включително и вицепрезидентът Джо Байдън, предупредиха правителството в Кито за евентуално влошаване на икономическите отношения, ако страната предостави убежище на Сноудън. В латиноамериканската страна американският долар е официална валута, а 40 процента от произведените стоки са за износ в Съединените щати. Петролът прави 80 на сто от износа на Еквадор за САЩ, следван от значителни количества риба и миди, банани и цветя.

Какво точно е казал вицепрезидентът Джо Байдън на президента на Еквадор Кореа в разговор по телефона, служители на Белия дом не издават. Но вътрешни източници от правителството твърдят, че правителството на САЩ е заплашило с икономически санкции страната, за да принуди Кореа да сътрудничи. Затова и лидерът на Еквадор може би се е загрижил за икономическите разходи за страната му, ако тя предостави убежище на Сноудън.

САЩ оказват натиск и над Русия. Вторият най-важен дипломат на САЩ, заместник държавният секретар Уилям Бърнс, е водил преговори с руснаците според добре информирани източници. Някога Бърнс е работи като посланик на САЩ в Москва. Както разказват запознати, Бърнс и държавният секретар Джон Кери са заявили съвсем ясно пред руското правителство, че то вече няма да може да разчита в борбата срещу тероризма и други наказателни дела на същата подкрепа от страна на Вашингтон, както в миналото, ако Москва предостави на Сноудън подслон.

Така, с бягството в Москва Сноудън утежни положението си. Той се е опасявал, че може да бъде арестуван в Хонконг и да няма достъп до интернет в арестантската килия. "Аз не мисля, че щеше да му пречи да бъде арестант, докато има интернет връзка", казва източник на Wall Street Journal.

Не е известно дали на международното летище в Москва Сноудън има достъп до интернет. В транзитна зона по принцип пътниците имат достъп до интернет и други средства за комуникация.

Междувременно германското списание Der Spiegel разкри, че американското разузнаване очевидно е шпионирало и органите на ЕС във Вашингтон. Също така в Германия ежемесечно се следят около половин милиард данни за телефонни разговори, електронна поща или SMS-и. Според Spiegel Съединените щати считат Германия за партньор, но и като цел за подслушване.

Материалът за подслушването бе посрещнат в страната със силно възмущение. В Германия федерални прокурори започнаха проверка за това дали по случая може да се образува дело. Еврокомисарят Вивиан Рединг заплаши, че преговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ може да бъдат замразени, ако медийните публикации бъдат потвърдени. "Партньорите не се шпионират един друг", заяви тя в Люксембург.

Според нова информация на британския вестник Guardian тайните служби са шпионирали и посолствата и консулствата на Франция, Италия и Гърция във Вашингтон и представителствата на тези държави в Организацията на обединените нации. NSA е инсталирала в посолства и агенции на ООН подслушвателни бръмбъри, съобщава в неделя на сайта си британският вестник, позовавайки се на документи на IT специалиста Сноудън. Като цяло в документите са назовани 38 страни, които са били следени, сред които личат имената на Япония, Мексико, Южна Корея, Индия и Турция.

Междувременно САЩ предложиха да коментират по дипломатически път разктитията. В допълнение следва да се проведат двустранни преговори със страните от ЕС, както и разговори между американските и европейските разузнавателни експерти, поясни директорът на Националната разузнавателна служба на страната.

А за Сноудън сега най-добре би било да се върне обратно в Хонконг и да подаде молба за политическо убежище към местната администрация или към Обединените нации, твърдят адвокати.

Всичко по темата четете в Investor! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Това е преди 10 години
Путин не вярва, че този смехурко, работил 4 месеца за фирма подизпълнител на подизпълнител на ЦРУ знае нещо интересно, неизвестно досега ?! Та това е !
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"САЩ оказват натиск и над Русия" как да го разбираме?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слаби надежди за политическо убежище за Сноудънnaprotiv- uvelichavat se.
26
2
 
7
 
! Отговори
krasos преди 10 години
Боже ,моля те ела и си прибери вересиите ,като започнеш от гадовете САщ ! Амин.
25
0
 
4
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
"Както разказват запознати, Бърнс и държавният секретар Джон Кери са заявили съвсем ясно пред руското правителство, че то вече няма да може да разчита в борбата срещу тероризма и други наказателни дела на същата подкрепа от страна на Вашингтон, както в миналото, ако Москва предостави на Сноудън подслон" е гати заплахата. То добре ще е да върнат всички издирвани от руснаците - пък тогава заплахата им може да хване дикиш.
24
0
 
6
 
! Отговори
bg преди 10 години
Silni nadejdi za politi4esko ubejishte za Snowden.
23
2
 
7
 
! Отговори
bg преди 10 години
I Kerry I Burns sa otvratitelni evreiski murshi.Burns daje e oshte po-otvratitelen I ot Kerry.Nacistki zionisti.Germanskite nacisti sa po-humanni ot evreiskite nacisti.
22
2
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Snowden ostava v Rusia.Ekvador samo blufira I amerikanskite zionisti stanaha za rezil.
21
3
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Най-добре за човечеството ще е,ако империята на "доброто" се разпадне на поне десет държави,а още по-добре на 50!И това ми било център на световната демокрация-срам и позор!Понеже са двулични лицемери,затова целият свят е против тях,но от страх им се подчинява и раболепничи!
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на човека ,казва истината за "ДЕМОКРАТИЧНА АМЕРИКА !!!!!!
19
4
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Волен щял да го приюти в апартамента на Деница , но Цецо се е наложил с оферта от 5 апартамента и къщи на село . Така ЦРУ щяло да се обърка в имотния регистър и доклада на данъчните !
18
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От Шереметиево директно в Пхенян, а там ще го направят национален герой. Изтръпнаха *** като усетиха, че има още саможертвени хора. Браво на Сноудън получавал е 200к $ годишно и се е отказал от такъв живот точно тогава, когато най-много можеше да си поживее- сега ще страда ама ще влезе в историята ако успее да изтърпи още преди да го самоубият.
17
2
 
37
 
! Отговори
ихуууууу преди 10 години
Оказват натиск със задната си част към предницата на Путин
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последни напъни на залязваща суперсила
15
2
 
8
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Обама,Сноудън сам или пакет с Асад да ти ги предам?
14
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМЕРИКА ДА ПОДСЛУШВА И ШПИОНИРА..НИКОГА..ТОВА Е КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА....
13
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Молодец Сноудън! Уже гражданин России!
12
4
 
25
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Прителството на щатите ще унищожи държавата им. Тази сртана има повече нужда от реформи дори от най-корумпираните африкански нации.Не всичко е пари, а свободата е значително по-важна.
11
5
 
39
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
То нека да се докаже, че САЩ са подслушвали Брюксел и ЕС, пък да видим после дали няма Сноудън да получи убежище. Цели 28 държави ще му го предложат. В краен случай винаги може да избяга в Южна Африка, които не екстрадират никого. САЩ определено са водещи в световната политика, но в никакъв случай не могат да си позволят да заплашват ядрена и икономическа сила като Русия. Днес ще ги заплашват, утре ще им се молят в съвета за сигурност на ООН за подкрепа. САЩ трябва да се примирят, изгубиха Сноуд
10
6
 
33
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
от горно мехико с гей паради и микрофони щели да оказват натиск на Русия,....смях"Русия никога, никого и никъде няма да дава" - Днес 19:43 ВВП