Тайните финансови оръжия на Америка

Финансовото министерство на САЩ е единственото в света с шпионски отдел
Обновена: 2 юни 2014 15:06 | 2 юни 2014 15:06, Бойчо Попов
165
Тайните финансови оръжия на Америка
Американският финансов министър Джак Лю. източник: Reuters

Американското правителство работи върху цял арсенал от целенасочени финансови санкции срещу политическите си опоненти. Сега то трябва да увери и европейците, че тези икономически оръжия могат да бъдат използвани в конфликта срещу Русия, без да причиняват големи щети на западните държави, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Когато президентът на САЩ Барак Обама се срещне тази седмица с европейските лидери, той иска да ги запознае с дейността на тайно поделение в американското Министерство на финансите - група от архитекти за санкции и детективи под егидата на Отдела за борба с тероризма и финансовото разузнаване. Не позволявайте на името да ви заблуди - този малко известен министерски отдел, създаден от Конгреса в резултат на атаките от 11 септември, не се занимава само с преследване на терористи и незаконни парични потоци към офшорни зони. Той използва по-модерни финансови оръжия, за да нанася удари по внимателно подбрани мишени, свързани с вражески правителства, пише в свой анализ и Newsweek.

Специализираният екип е създаден първоначално след терористичния удар срещу Световния търговски център през 2001 г. с целта да се определят и пресушат източниците на финансиране на терористите. Същевременно обаче органът вече играе централна роля в американската външна политика. Със сложни финансови мерки той упражнява натиск върху вземащите решения лица в кризисните точки, тъй като в момента американската общественост няма интерес от военни интервенции.

Именно този отдел за борба с тероризма и финансовото разузнаване отговаря за изготвянето на черен списък с цел парализиране финансовите сделки на най-близкото обкръжение на Путин след навлизането на руските войски в Крим.

Дейвид Коен, ръководител на тази институция, за втори път в рамките на два месеца ще дойде в Европа, за да се опита да насърчи вземането на решения за финансови санкции – макар че и в САЩ някои фирми и депутати поставят под въпрос ефективността на новите мерки срещу Русия.

„През последните десет години ние създадохме нов метод, за да наложим властта на САЩ", казва Коен пред WSJ. „Ние правим това по уникален начин".

Към неговата институция спада разузнавателна служба, която изследва банкови доклади и събраната шпионска информация за различни финансови данни, които биха могли да застрашат националната сигурност на Съединените щати. Това прави американското Министерство на финансите на САЩ „единственото финансово министерство на света със свой собствен шпионски отдел", казва Коен.

Освен това има и една група от служители, които налагат санкции срещу хиляди чуждестранни граждани, фирми и организации. Друг екип се бори срещу прането на пари и други съмнителни сделки. Очаква се през тази година този екип да възстанови рекордна сума от прането на пари - вероятно дори по-висока от предишния рекорд от 515 милиона щатски долара, които е получила през 2012 г. от споразумения с банки и други фирми. Органът предупреждава освен това за анонимни незаконни сделки с биткойни и други цифрови валути. 

Повече за арсенала от санкции прочетете в продължението на статията в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинДруг въпрос е, че ако четеш внимателно ще видиш, че китайската икономика зависи от американското потребление. Може да имат други и евентуално да развият още но към момента това им е основно постъпление. а не говорим, че и китайският растеж бележи забавяне последните години.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОБРЕ ДРУГАРЮ, ТИ ЧАКАЙ ДА ПАДНЕ АМЕРИКА, ТА КОМУНИЗМА ДА СЕ ВЪРНЕ.ЩЕ СТАНЕ КОГА ДРУГАРЯ ДИМИТРОВ ИЗЛЕЗЕ ОТ ГРОБА И ПОВЕДЕ ДЕВЕТОСЕПТЕМВРИЙСКА МАНИФЕСТАЦИЯ. ----------------------------Онзи му говори, че средната покупателната способност на домакниствата в щатите е спаднала с 9%, а тоя му отговаря за някакъв комунизъм и др. Димитров.Очевидно, че американофил може да е само комплексиран лунатик. Пий си хапчетата, че пак ти се привиждат комунисти.
23
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинУжас ще са втора икономика във Света.Живи да ги ожалиш демократите.Хайде руската средна заплата да стане поне колкото на най-бедните в Европа(за сега водят само нас и румънците). Пък тогава да се радват, че на американеца ще му се налага да гаси вечер тока в басейна.
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато в Русия се появят американски гета вместо обратното, и когато американците почнат да си пращат децата да учат в Русия вместо обратното, тогава ми обяснявай кой е по-по-най.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дам, звучи катоБе не знам.Цял свят им говори езика и им ползва валутата.Цялото БВП на евроазийката е малко по-малко от това на щат Тексас по време на кризата.
20
5
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 9 години
Напротив!Дянков е неолиберал и пазарен фундаменталист, привърженик на дясно-либералния американски Капитализъм. Борисов и Дянков успяха, нормално за неолиберали (макар, че Борисов изобщо не разбира от нищо!), да използуват едно конюнктурно охлаждане на икономиката, породено от финансовата криза в САЩ, за да вкарат нашата икономика в трайна Рецесия! По-големи некадърници от неолибералите и пазарните фундаменталисти няма!За съжаление, те са най-кресливите и най-влиятелните в България.
19
1
 
7
 
! Отговори
истината е.... преди 9 години
Разбивката по щати също е особено показателна. Най-силен спад се отчита в Делауеър (-27,1%), Охайо (-22,5%), Невада (-22,4%), Мичиган (-21,3%) и Хаваи (-20,6%), където спадовете надхвърлят границата от 20 на сто. Без изменение пък е равнището във Вашингтон и Уайоминг.Данните са ясен сигнал, че агресивните монетарни действия, които привидно целят благоденствие и просперитет, всъщност водят само до едно свиване на стандарта на живот в дългосрочен план.ФАКТИ И САМО ФАКТИ
18
3
 
13
 
! Отговори
Истината е.... преди 9 години
Печатницата за пари на Фед сви покупателната способност в САЩРеалният среден доход на американските домакинства отстъпи с 9% от пиковото ниво през 1999 г.Подобен е случаят и тук. Реалният среден доход на американските домакинства, който достигна пиковата си стойност от 56 000 долара през 1999 г., е с 9% по-нисък 13 години по-късно. Надали има по-ясен сигнал от това, че реализираната от Вашингтон силно кейнсианска икономика, печатаща пари и разширяваща безконтролно публичния дълг, меко казано не е постигнала особено впечатляващи резултати.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДянкоФФ - ама той се оказа руско оръжие...
16
1
 
7
 
! Отговори
Да. Така е. ... преди 9 години
... Оръжията им там са неолибералите, пазарните фундаменталисти и либертарианците, които с псевдоикономичнската си доктрина на минималната Държава сринаха не една и втора страна, но и собствената си страна! Прокламираните от тях либерализации, приватизации и неучастие на Държавата в икономиката доведоха до най-голямата спасителна акция през 2008-2009 година от Великата Депресия насам!Днес такива като Мартин Димитров от ИПИ и Гоги Ганев от Центъра за Либерални Стратегии са пропили обществото.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
27-ми,Колко пари даде да ти пишат 6 по история?Знаеш ли кой е Чарли Чаплин?Прочети!
14
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до истинaтa8.2 милиaрдa сa джобните пaри нa мaлко село в СAЩ зa СЕДМИЦA!
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
23-тиБраво, че помниш, че си бил там.Просто си седял на коляното на Ленин!Простоват биберончо с памперс!Работиииии, няма да имаш пенсия след 60 години!
12
5
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Логично е този отдел да се бори с управляващите у нас.
11
1
 
6
 
! Отговори
Истината е.... преди 9 години
Инвеститорите изоставят американските акции за сметка на облигации и кешПазарните участници са изтеглили около 8,2 млрд. долара от американските взаимни фондове само за трите седмици, приключващи на 14 май. Например, миналата седмица индексът на най-малките американски компании Russell 2000 навлезе в зоната на корекция. ФАКТИ ГОСПОДА__ФАКТИ
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко ми идва прекалено в последно време и Русия и САЩ се хвалят колко са велики, пък резултати няма. Като имат секретно разузнаване, що не налагат санкции ами се хвалят само. А ония като имат военна мощ да превземат Украйна, защо не са го направили. Покрай тая тапардия, най-добре са БПС и ДПС, че си натовариха каруците, и вместо да им се шуми около далаверите се шуми покрай простотиите на тъпите руснаци и американци.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четвърти, *** някъде другаде, защото смърдиш с еднотипните си глупости навсякъде.Ако не можеш да спиш на работното си място, поне не пиши дивотии тук.Разбери, това за комунизма е изтъркано.Няма никъде комунизам, имаше соцеализъм, сега пак го има, но е в Западна Европа.Пребоядисвай се, докато е време.
8
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 18 Aмерикa сдъвкa и излю ссср/ совецкaя русия сaмо преди две десетилетия, същото го чaкa и ***, мутин, китaй, чaйнa, " прaвослЯвнaтa" рaшa и т.н сaтрaпии!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сетила се Мара да се побара...Ами кой предизвика икономическата криза?Кой натрапва долара и извива ръцете на ЕС, Китай и Русия?Ще трябва да им дойде на ум, че не са вечните тарикати на света.Има икономика, браво на китайците - те показаха това, което Югославия направи в Европа и беше съсипана - капиталистически пазар и механизъм при социалистическа, еднопартийна организация.С китайците ще видят зор.
6
13
 
1
 
! Отговори
към финaнсовото преди 9 години
министерство нa всякa стрaнa имa шпионски отдел, просто Aмерикa не е лицемернa дa го крие, a и определено техния Отдел рaботи добре и имa Резултaти от него! Бог дa пaзи Aмерикa!