Ще идентифицират стотици убити в битката при Пърл Харбър

Пентагонът ще ексхумира останките на моряци от кораба "Оклахома"
15 апр 2015 09:13, Елка Василева
7
Ще идентифицират стотици убити в битката при Пърл Харбър
Снимка: архив, Reuters

Пентагонът обяви, че ще ексхумира и ще опита да идентифицира останките на близо 400 моряци и морски пехотинци, загинали при потъването на кораба "Оклахома" при японската бомбардировка на Пърл Харбър на 7 декември 1941 г., предаде Асошиейтед прес.

Корабът потънал, след като бил ударен от девет торпеда по време на нападението, а всичките 429 моряци и морски пехотинци на борда му загинали. Само 35 от тях са били идентифицирани през следващите години.

Стотици са били погребани като незнайни воини в гробища на Хаваите. През 1950 г. те са били препогребани, отново без самоличност, в Националното мемориално гробище на Пасифика в Хонолулу.

Армията действа сега, повече от 70 години след смъртта на мъжете, защото напредъкът в съдебната медицина и технологиите, както и генеалогичната помощ от членове на семействата направиха възможно идентифицирането на повече останки, заяви Мелинда Морган, говорителка на военната агенция за отчетност на военнопленниците и записаните като изчезнали при военни действия.

Служителите планират да започнат работа след три до шест седмици. Целта е да бъдат идентифицирани останките на до 388 военнослужещи в рамките на пет години.

През 2003 г. армията отвори един ковчег в Националното мемориално гробище на Пасифика въз основа на информация, предоставена от Рей Емъри, оцелял от Пърл Харбър, който години наред упорито събирал информация. Армията успяла да идентифицира петима военнослужещи от ковчега, в който били останките на още до 100 други с неустановена самоличност.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: САЩПърл Харбър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е ли корабът Аризона ?!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще повдигат бойният дух или готвят нова провокация ?!
3
3
 
10
 
! Отговори
АН преди 9 години
чудят се какво да измислят ,за да имат история,а знайните и незнайнитех които загиват в момента от техните бомби кой ще ги идентифициралицемерие и оправдаване на средства ,които могат да се използват за лечение на болни деца гладни хора по светажалко че тази нация доминира света и нищо няма да остави след една война към която се е запътила
2
6
 
18
 
! Отговори
s преди 9 години
Обикновените войници плащат с живота си за политическите игри и икономическите интереси на властимащите. Вече е исторически факт, че хамериканците са знаели какво се задава към ПХ, но не са направили нищо по въпроса, за да имат драматичен повод да влязат във войната. Народа не е желаел намеса в още една европейска война... Войниците дали живота си в безсмислените световни войни заслужават последна почит, но точно в щатите това е толкова лицемерно, че е направо грозно. Поредния патриотичен балон!
1
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е ред япончетата да измислят начин за торпилиране на американски *** по начин, по който да не бъдат идентифицирани.