Учения на американските спецчасти разбуниха САЩ

Слухове, че те били част от таен заговор на правителството
Обновена: 17 юли 2015 14:13 | 17 юли 2015 08:37, Елка Василева
42
Учения на американските спецчасти разбуниха САЩ
Снимка: архив, Reuters

"Зелени барети" на американските сухопътни сили, "морски тюлени" на американските военноморски сили и други специални подразделения на въоръжените сили на САЩ започнаха военни учения в частни имоти, военни бази и отделни обществени обекти в седем американски щата, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Ученията обаче породиха редица спекулации в интернет и предизвикаха страхове по-специално в щата Тексас, допълва изданието.

Щатите, в които се провеждат маневрите, са Тексас, Аризона, Флорида, Луизиана, Мисисипи, Ню Мексико и Юта. Само в щата Тексас в ученията ще участват стотици военни. Операциите по време на ученията ще се състоят в десетина малки града и селски райони. Като цяло ученията ще продължат осем седмици.

"Ежедневните дейности на хората няма да бъдат възпрепятствани много, тъй като повечето дейности ще бъдат на отдалечени места", каза в комюнике организаторът на учението, военното командване за специални операции в американската военна база Форт Браг в щата Северна Каролина.

Целта на ученията, наречени Jade Helm 15 /в превод: Нефритен шлем 15/, е военните от специалните подразделения да развият уменията си във воденето на неконвенционални бойни действия.

Представители на местните власти посочиха, че ученията са организирани по модела на френската съпротива срещу нацистката окупация през Втората световна война. Част от участниците играят ролята на окупатори, а ролята на другите участници в маневрите е да са членове от съпротивата, без да бъдат разкрити.

Паниката в щата Тексас заради маневрите беше породена от коментари на десни блогъри и активисти, че ученията са част от таен заговор на правителството на Барак Обама да наложи военно положение, да конфискува оръжията на хората, да нахлуе в Тексас или да наложи абсолютен контрол над населението.

Тези твърдения притесниха не малко хора в Тексас. Така например шейсет и една годишен лекар от Бърза помощ в тексаския град Сан Анджело на име Джак Кембъл заяви, че се тревожи заради ученията и затова е купил допълнителни муниции за оръжията, които държи в дома си. "Запасих се за всеки случай. Хората са бдителни. Не искат да бъдат хванати неподготвени", каза той.

Друг човек сподели, че негов приятел, ветеран от Виетнам, започнал да заравя огнестрелните си оръжия под земята, за да ги скрие.

Според Кембъл параноята около Jade Helm 15 е последствие от широкоразпространените негативни настроения в Тексас към президента Барак Обама.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тренират как да се защитават на собствена територия, че като дойдат руснаците...!
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе защо всеки търси под вола теле? То,с толкова информация се получава дезинформация накрая май. Сигурен съм,че такива неща са си нормални за военните навсякъде по света не само САЩ. Стига хейтвали Америка,защото колкото и негативи да има си има повече позотивни страни.Хубаво е да има противоположности. С удоволствие бих отишъл,както и всеки тук,но не си го признава в Америка,ако махнат визите. Политиката е едно,хората друго,бизнеса трето.Да не би тук да сме по-добре от тях?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учения на американските спецчасти разбуниха САЩ...normalno e da se ucat kravarcetata...,vidiaha nagledno kak edna bivsha nomer 3 v sveta armia...jade durvoto ot paravoenni sdruzenia na bivshite si sugrazdani s osnovni grazdanski profesii-minior i selskostopanski rabotnik...:))...a za kravarite...skoro i tiah gi caka podoben scenarii..., zakonite v ikonomikata s politiceski resenia se reshavat..., ama do vreme....posle ...durvo
16
5
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
В България БКП така направи многопартийна система и плурализъм .
15
2
 
14
 
! Отговори
помня преди 8 години
Не през 80 те ,а през 93 .И не е било за отделяне на щата .Случаят Кореш да лежи на съвестта на Бил Клинтън и истеричната му антихристиянска политика.Кореш беше певец и почтен човек ,а единствено му престъпление беше ,че си е купувал оръжия и е проповядвал Божето царство и е убедил много хора в правотата си .
14
0
 
25
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Демокрацията не е в броя на партиите .Ако беше така то България щеше да номер едно .е
13
5
 
14
 
! Отговори
До 22 преди 8 години
До Блядко: Хаха а тези 2 партии в САЩ, въобще не са създадени от едни и същи хора и не са под пряката зависимост на ФЕД. Виждаш ли в окото ми как плуват корабчета?
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе учения,учения,като отиде горския и ги разхвърля,ще видите какво ще стане...
11
7
 
2
 
! Отговори
Блядко преди 8 години
До ДДТМи много ясно, че ще са две паритиите.Те да не са прости като нас да имат един куп партии и партиики, които да правят разни *** коалициики и да клатят държавата постоянно?
10
31
 
4
 
! Отговори
Смертъ России преди 8 години
До фактВ Русия има свободия като у нас.По-точно у нас е свободия като в Русия.Докато не организираме държавата по западен модел и не изхвърлим всички руски *** няма да се оправим.Нека тренират американските командоси.Трябва да ни защитят от Руската империя - главен враг на България.
9
1
 
51
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Е, а някои у нас твърдят, че няма от какво да се притесняваме, когато американските военни ти шетат из двора - Та те сами се притесняват от армията си, дори когато са в собствения си двор, какво остава за нас...?
8
0
 
22
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
До до 4Този случай се нарича щурмът в Уако/Waco. Сектата Давидов клон е основана от емигриралия българин Виктор Хутев (без майтап, проверете го в интернет). Тази групировка е силно радикализирана и има натрупани снаражения и експлозиви във военни количества.Щурмът на чифлик е извършен 93-та година от федеалната агенция по алкохол, цигари и оръжия. (по него време българина вече е починал) Агентите са силно неподготвени и срещат въоръжена съпротива с автомати и гранати и става тотално меле.
7
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, вие не спите ли или от погълнатия антифриз сън не ви хваща?
6
2
 
22
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
Ако въобще знаете поне малко за САЩ, би трябвало да ви е ясно, че южните щати от т.нар. "библейски колан" са една много по-различна държава от северните. Все едно Европа и Близкия изток.
5
3
 
17
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Бунт за отделяне на щата, а пък се събрали в една голяма къща? Ми то априлското възстание тогава прилича на китайска манифестация по многобройност!
4
8
 
28
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
През 80-те в Тексас е имало бунт за отделяне на щата , но пращат спец части, които избиват хората ,барикадирали се в една голяма къща и представят случилото се като самоубийство на сектанти. Така че наистина има няколко щата, където хората искат да се отделят от федералните.
3
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5Тъп си като речен камък, момче.Един бегъл поглед и ще видиш какъв е дела на долара в световната търговия. Виж, рублите вече на килограм се продават...
2
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2Точно така.Вземат пример от руските терористи, които и сега убиват украински дечица.
1
5
 
38
 
! Отговори
men преди 8 години
когато поробените народи по цял свят хвърлят тоалетната хартийка наречена долар на бунището на история ни очаква зрелище от такива пропорции в США че направо не е истина и фашистката им войска се приготвя. ще им изпратим и българските соросоидче и другарите от америка за *** да се радват на демокрацията и благоденствието.