Масовата стрелба в Орландо - 173-тата в САЩ за 2016 г.

Насилието с огнестрелно оръжие в Америка няма равно в развития свят
13 юни 2016 09:56, Елка Василева
29
Масовата стрелба в Орландо - 173-тата в САЩ за 2016 г.
Снимка: Reuters

САЩ оплакват жертвите на поредната масова стрелба. Променило ли се е нещо след случая в училището "Санди Хук"? Проучванията на общественото мнение показват, че американците подкрепят някои реформи на законодателството за огнестрелното оръжие, които да са в духа на здравия разум. Прокарването на подобни промени в Конгреса обаче е съвсем друг въпрос, пише британският в. "Индипендънт".

След като въоръжен мъж уби 26 души, включително 20 малки деца в основното училище в Нютаун, Кънектикът, през декември 2012 г., изглеждаше сякаш най-накрая ще бъде направено нещо за ограничаване на огнестрелните оръжия в САЩ. И въпреки това само след няколко месеца пакет от умерени законодателни промени за затягане на контрола над огнестрелното оръжие беше спрян от Сената - стъпка, заклеймена от президента Барак Обама като позорна.

Днес, при двойно повече жертви в Орландо, убити със същия автомат Ей Ар-15, използван от стрелеца от "Санди Хук", пътят към истинската реформа изглежда още по-неясен, отколкото преди три години, отбелязва "Индипендънт".

Още по темата

Безспорно над сегашния случай тегне сянката на заплахата от ислямисткия тероризъм, но и атентаторите от Париж през ноември бяха набавили оръжията си от черния пазар в Европа, свързан с Балканите. В САЩ всеки извършител на масова стрелба може да си закупи оръжие лесно и законно. Заподозрените при миналогодишните стрелби в Сан Бернардино например са били въоръжени с полуавтоматични пушки, закупени легално въпреки относително строгите ограничения в щата Калифорния върху огнестрелното оръжие.

Стрелбата в Орландо беше 173-тата масова стрелба в САЩ за 2016 г. по данни на сайта MassShootingTracker.org, водещ статистика за всеки инцидент, при който са били простреляни четирима или повече души (включително стрелеца), без значение дали са загинали или само са били ранени.

Медията Mother Jones води подобна статистика, но включва в нея само инциденти със стрелба, при които четири или повече души са убити и мотивът изглежда безразборно убийство. Тя е отчела само три масови стрелби за 2016 г. - макар, разбира се, това също да е много само по себе си. Равнището на убийства в САЩ с огнестрелни оръжия е почти шест пъти по-голямо от това в съседна Канада, а насилието с огнестрелно оръжие в Америка няма равно в развития свят, коментира "Индипендънт".

През 2015 г. Обама определи това, че не е прокарал законодателните мерки за въвеждане на безопасност по отношение на огнестрелните оръжия, "изисквани от здравия разум", като най-голямото разочарование през управлението му. През януари 2016 г. той обяви, че ще предприеме изпълнителни действия (налагане на мерки чрез президентски указ), чиято цел е да затворят "пробойната" по отношение на огнестрелните оръжия, като всеки в бизнеса с продажбата им да има разрешително и да проверява миналото на евентуалните купувачи, без значение дали продава в магазин, на изложение или в интернет.

Възможностите за по-нататъшна реформа зависят донякъде от изхода от президентската надпревара. Доналд Тръмп - най-вероятният кандидат на Републиканската партия, потърси и получи подкрепата на американската Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие. В реч пред могъщата лобистка организация той каза, че неговият опонент от демократите Хилари Клинтън иска "да премахне Втората поправка" от американската конституция, в която е записано правото на носене на оръжие, отбелязва още вестникът.

Клинтън не е заявявала буквално такова нещо, но обеща, че като президент "ще се заеме с оръжейното лоби и ще се бори за реформи в духа на здравия разум, за да не може оръжията да стигат до терористи, местни нарушители и други агресивни престъпници". Дори и демократите да спечелят Сената през ноември, тя ще има само половинчати шансове да прокара подобни реформи през Камарата на представителите, ако в нея мнозинство имат републиканците, които често изглеждат мотивирани да поддържат рейтинга си сред лобистите, коментира изданието.

Проучванията сочат, че мнозинството от американците подкрепя мерки като проверки на миналото на купувачите, създаването на федерална база данни за огнестрелните оръжия и забрана на оръжията от вида на Ей Ар-15. Някои щати затегнаха законодателството си през последните години, други го смекчиха, но при липсата на действия на федерално равнище оръжията все още могат да преминават свободно междущатските граници.

На събитие в щата Индиана миналата седмица Обама отново изрази разочарованието си по въпроса, като отбеляза, че Конгресът дори е попречил на Американските центрове за контрол на болестите да изследват насилието с огнестрелни оръжия като проблем на общественото здраве, пише "Индипендънт".

Той обясни също, че липсата на законодателство за безопасност при огнестрелните оръжия позволява на потенциални терористи да се сдобиват с тях необезпокоявано. "Има хора, за които знаем, че живеят тук в САЩ и са били по сайтове на ИДИЛ", заяви той. "Можем да ги поставяме в забранителен списък за полети. Но заради асоциацията на притежателите на огнестрелно оръжие не мога да забраня на тези хора да си купуват оръжие."

В САЩ има повече частно притежавани огнестрелни оръжия от която и да било друга страна в света. Всъщност в Америка има повече огнестрелни оръжия, отколкото хора в зряла възраст. Отнемането на тези оръжия звучи нереално. Но поставянето им под регулация трябва да звучи реално, подчертава британският вестник.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Орландомасова стрелба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА ЛИ СМЕЛЧАЦИ ЗА НАШИЯ ГЕЙ- БАР- ПАРЛАМЕНТА?????????????
21
1
 
1
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Като искат да забранят оръжията да забранят и собствените си оръжия гадните политически ***. Ама нали едно е да убиеш 100 човека в гей бар,друго е да убиеш 1 милион в Ирак...
20
1
 
8
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 7 години
ФАЩ да си събира натовските башибозуци по света и да си оправя с тях демокрацията,ценностите и свободата вътре в краварника!!!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и то ко излиза - западната демокрация е правото свободно да си избираш времето, мястото и мишениете...добра демокрация!
18
6
 
20
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Приятно изкарване на безродниците-българи, които живеят в тази идиотска страна!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19Щото хората са се забавлявали, откъде да знаят, че някой психопат ще дойде да ги отстрелва?
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато решиш да правиш подобен масов разстрел, няма закон и регулация, която да те спре да си набавиш оръжие.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бандита винаги ще намери оръжие, странно е че никой не е отговорил на огъня, къде са им оръжията?
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ трябва да се обяви за резерват
13
0
 
10
 
! Отговори
ей преди 7 години
До @ ейЧак еднакви едва ли, но за другото си прав. Не е случайност, че 90% от мафиотите в България са бивши Ушеви... А и е публична тайна, че всички наркотици минават през родната полиция
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мине, не мине някой месец и лъсва американска демокрация. Иначе те с охота я "продават" навсякъде по света.Демокрация холам, ама за тях си.А за нас цъpвyли. Съдpaни...
11
0
 
6
 
! Отговори
@ ей преди 7 години
Да , което означава , че реално ще имаме еднакви шансове. Тук ще те застрелят като куче и после ще си работят охрана някъде.
10
1
 
14
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Ако случайно сте гледали "Лудият Макс 2"-натам вървят нещата!За съжаление не само в САЩ....И да се ограничат оръжията,щом са налице причините да бъдат употребени-няма как да намалее насилието!На "черно" ще се намери,пак ще се гърми!Истината е,че не върви на добре икономиката в САЩ и ако не успеят да яхнат целият свят,ще стане мазало.
9
2
 
16
 
! Отговори
ей преди 7 години
До @ ейНали се сещаш, че Ушевите в Америка имат правото да те застрелят без да се замислят, само защото си ги погледнал на криво или са се усъмнили, че имаш оръжие? И да оръжията не убиват хора, но като всеки психопат може да си купи свободно и безпрепятствено оръжие, чия е вината?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имат оръжие трепят се.Черния се притеснил и защо така се прочиства нацията
7
2
 
10
 
! Отговори
@ ей преди 7 години
Така е , ама Ушев има едно наум преди да ти бърка по джобовете , да ти говори на "бе" , преди да си играе с тебе за щяло и нещяло , "българите крадящи медна тел" също се замислят преди да влязат у вас , Серго и Ореха се замислят дали искат да спират мирен протест с груба полицейска сила , докато се изнизват от задния вход изобщо , масовото притежание на оръжие кара хората да потъват в размисли , а и друга известна американска фраза е , че не пистолетите убиват хора , хората убиват хора.
6
2
 
13
 
! Отговори
българина преди 7 години
Нещо санкции на оон за подбуди към насилие, или къде са нпо тата
5
3
 
17
 
! Отговори
ей преди 7 години
Мотото на една от оръжейните компании в САЩ е "Free people wear guns, slaves don't". Това е тяхното сбъркано разбиране за свобода и демокрация, защо се учудваме, че Х решава да разстреля 20 деца в училището, или У - 10 човека в мола, или Z - 50 човека в бар? И да продължават да твърдят, че отговорът към някой който насочи оръжие срещу теб е да насочиш и ти срещу него, за което трябва да си купиш и ти оръжие, вместо да ограничат продажбата му...
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи статистиката отчита само нападения с повече от 4 жертви, при които са регистрирани 173 случая. А когато гръмнат един или двама, това вече е всекидневие.
3
8
 
5
 
! Отговори
, преди 7 години
Нема нужда и от барове , да си бъркат по хралупите домашно и много , много да не се развяват , че тука може да командори още милицията на разположение на чуждите НПО и т.н. , но в САЩ все още царува доброто старо дърво и пуцането , впечатлен съм от мащабноста на убийството , браво на тоя арабеско , не били съвсем безполезни.