Европа ще се променя, европейските договори – не!

Европа няма да пуска Лондон до пазара си без трудова миграция
30 юни 2016 09:00,
15
Европа ще се променя, европейските договори – не!
Снимка: архив Reuters

Великобритания няма да получи достъп до общия пазар на ЕС след излизането си, ако не приема европейски граждани като трудови имигранти. Това решиха лидерите на 27-те, които за първи път след референдума, се събраха без Дейвид Камерън, за да обсъждат развода си с Лондон.

Великобритания най-много държи да договори търговски отношения с ЕС след раздялата, за да продължи да продава на най-големия общ пазар в света.

Според европейското законодателство общият пазар се базира на четири свободни – на стоки, услуги, капитали и на хора.

"Всяко споразумение с Великобритания трябва да се основава на баланс от права и задължения. Достъпът до общия пазар изисква приемане на всички четири свободи", записаха 27-те в декларация, с която описват намеренията си към Острова.

Сред другите условия са отказ за неофициални преговори преди "Даунинг стрийт" 10 да обяви, че иска да напусне и започне преговори за това. Тези разговори да започнат възможно най-бързо след избирането на следващия британски премиер и ще се водят по насоки, които 27-те ще напишат до септември.

Искането за специални търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС, при които Лондон запазва пълен достъп до европейския пазар, като запазва правото си да ограничава трудовата миграция, разви Борис Джонсън, който се смята за един от фаворитите за наследник на Дейвид Камерън.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че е забранил на еврокомисарите и на висшите еврочиновници да водят каквито и да разговори с британци, дори ако те ги посещават като частни лица и дори да пътуват до Великобритания, докато преговорите за напускането не започнат.

27-те ще се съберат пак в средата на септември, като дотогава предложат как ЕС да се промени, за да не последват и други Brexit-a. Според Ангела Меркел ЕС трябва да стане по-ефективен, така че гражданите да усетят ползата от него.

Канцлерката попари исканията на Полша и други страни за революционни промени, като заяви, че Лисабонският договор дава достатъчно възможности за реформи. Посоката, в която ще се върви според Меркел, ще е да се намалят част от ограниченията за развитието на бизнеса, така че да може да се открият повече работни места, да се ускори растежа на икономиките. Ще може по-лесно да се отпуска държавна помощ за подкрепа на закъсали сектори. Повече ще се използва и т.нар. "засилено сътрудничество", при които само част от държавите провеждат определена политика, докато другите не я прилагат.

ЕС ще компенсира загубата на втората си по големина икономика и като дава повече стимули на инвеститорите – публични и частни, добави френският президент Франсоа Оланд.

ЕС ще се концентрира върху три приоритета – сигурност и защита на границите, икономически растеж и работни места и свободно пътуване, поясни Оланд.

Като цяло старите членки искат по-тясно сътрудничество между страните и общи действия, докато източните държави предпочитат да задържат повече правомощия за себе си и да намалят властта на Брюксел. Разговорите за бъдещето на ЕС ще продължат след лятната ваканция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До до 6 (8):Ми ела тука да ти покажа. Че и български също.
7
2
 
2
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен(12):Англия вече го духа без ЕС.А достигането на Австралийския стандарт е въпрос на кратко време; той е забележимо по-нисък от Британския.
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По скоро Англия няма да допуска Европа до трудовите си пазари по примра на Австралия,Нова Зеландия и Канада.Англия ще стане още по могъща без Европа,ще надмине стандарта на Австралия
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да-а!Прав е този,който е казал,че със стари к*ви,нов б***рдак не се прави.Всички си блеят по старому и нищо ново не са научили.Даже,нещо повече,пробваха вече пропагандно,това,което "утре" ще ни натресат - "свръхдържавата".И тогава свръхОвците ще го ядат "оня,мазния",ако въобще го осъзнават.Така,че крайно време е спешно да се сменят и к*вите и бардака!Само че при епидемията от "овча болест",обхванала почти всички "държави",чакайте си "свръхдържавата",барабар с ТПИТ и СТУ.
4
2
 
3
 
! Отговори
българина преди 7 години
Ако е така, Европа е тоталка по заповед на щуките сащ са и Турция и ние нямаме място там.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, пускаме САЩ до пазарите, но има визи за българите, пускаме украинцете, но виждаш ли за Велекобритания, йок. Някой се прави на обиден, голям смях.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтата на британците - да могат законо да дискриминират. Всичко беше наред докато германците и французите имаха право да работят, но поляците, румънците или българите не може да имат същото право. Все пак трябва да има разлика между британците и бедните хора от Източна Европа. Вторите имат право само да берат картофи и ягоди. Това никога повече няма да се случи. Ако трябва , и ето, вече е реалност- UK да напусне ЕС, може дори да напуснат и единния пазар, ще го преживеем.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи нищо ново под слънцето. Всичко по старо му...