Доналд Тръмп - американският вариант на Путин

Популизмът и способността да манипулира факти - начинът, по който Путин стана президент преди 15 години
31 юли 2016 14:02, Виктория Тошкова
146
Доналд Тръмп - американският вариант на Путин
Снимка: Reuters

Той дава обещания да направи страната си отново велика. Казва това, което обикновено се премълчава, чупи табута за радост на публиката си. Обещава да освободи страната от ислямската заплаха. Не се интересува от истината и гнева на медиите, които възприема за лъжлива измет. Играе пред тълпите и се представя за обикновен човек, но с недостатъка да притежава дворци и манекенки. Европейските лидери се изчервяват на сексистките му шеги. Когато се появява като кандидат за президент, либералите, които му се противопоставят, намират утеха във факта, че може да бъде ограничен от свободните медии, гражданското общество и законите. И се оказва, че грешат, пише Аркадий Островски, редактор в The Economist и носител на наградата Orwell, за Quartz.

И не, това не е Доналд Тръмп, а Владимир Путин, президент на Русия от 2000 г. насам. Разбира се, приликите между двамата спират някъде: единият е бивш агент на КГБ с дълбоко заложено конспиративно мислене, миропомазан от предшественика си и подкрепен от руските олигарси, докато другият е олигарх сам по себе си, яхнал вълната на негативните настроения срещу лидерите.

Въпреки това популизмът, демагогията, липсата на принципи и способността им да манипулират факти, да разтърсват лидерите и да си играят с медиите ги правят сродни души. Те дори изразяват възхищението си един от друг.

Ако Тръмп стане президент на САЩ, това политическо родство може да се окаже доста опасно.

Когато Путин се появява на президентските избори през 1999 г., медиите и политическите експерти го посрещат с неразбиране, а социологическите проучвания почти не показват обществена подкрепа. След като обаче обещава да хване чеченските терористи и "да ги унищожи" след атентатите в Москва през същата година, той веднага чупи бариерата, която го дели от президентския пост.

Причината е, че нито един съветски или руски лидер не е говорил на подобен език преди. Много преди САЩ да са научили думите "политическа коректност", Съветският съюз налага тази идея на гражданите си, коментира Островски.

Путин обаче е първият политик, който използва полукриминален жаргон в изказванията си. В същото време настроенията срещу мюсюлманското чеченско малцинство в Русия са се изострили след кървавата война между руските военни части и чеченските сепаратисти между 1994 и 1996 г.

За разлика от предшествениците си, Путин не ползва политическа коректност. Колкото по-провокативно звучи, толкова по-привлекателен е той.

По много начини Путин бе създаден от медиите, когато те все още бяха относително свободни. Никой от коментаторите сред либералните вестници или основния частен телевизионен канал NTV, изказващи се срещу Путин, не могат да спрат рейтинга му да расте. Причината не е само, че държавните телевизионни канали застават зад него. Той засяга важна струна на общественото мнение в страната, което вече отхвърля либералните идеи на елита, който управляваше Русия от края на Съветския съюз. Някои от най-интуитивните и цинични телевизионни шефове в Русия се присъединиха към кампанията на Путин.

Първият му ход, след като влезе в Кремъл, бе да сграбчи контрола върху телевизията. Той прие максимата на приятеля си Силвио Берлускони, че "това, което не е по телевизията, не съществува" и направи още една стъпка напред: нещата, които не съществуват, могат да бъдат превърнати в реалност по телевизията. Фактите са без значение.

Именно в това отношение паралелът с Тръмп е най-стряскащ. Вярно е, че Тръмп официално не контролира медиите, а американските институции са далеч по-силни от руските. Но Тръмп се научи да контролира дневния ред на медиите. Колкото по-скандални неща казва, толкова по-известен става. Хилари Клинтън, например, е дала 28 млн. долара за телевизионна реклама и е получила време, оценявано на 746 млн. долара, в безплатните медии. Тръмп е платил 10 млн. долара за платена реклама и е получил време за 1,9 млрд. долара от безплатните медии.

Вероятно усмивка на одобрение е цъфнала на лицето на Путин, когато CNN нае Кори Левандовски, уволнения кампаниен мениджър на Тръмп, пише Островски.

CNN предизвика сериозни критики за това, че нае човек, който защитава Тръмп в ефир, но Путин отдава е изтрил линията между санкционираните политически анализатори и пропагандистите. Неговият основен пропагандатор – Дмитрий Киселев, е и водещ на едно от основните предавания по държавната телевизия. Който, между другото, за огромна изненада е и фен на Путин.

Споделената им любов към "сделки" обаче прави сходството между Путин и Тръмп толкова тревожно. За разлика от съветските си предшественици, които бяха водени от идеологията, Путин е плътта и кръвта на капитализма от 90-те години в Русия, където неофициалните „сделки“ потъпкваха всеки вид правна договореност.

Способността да сключиш сделка с опонентите си, с медиите и с чуждестранните си партньори е в същността на режима на Путин.

Тръмп изпитва също толкова силна страст към сделки, които често включват специални разрешения от различни страни. Нова сделка между Америка и Русия може би е точно това, което двамата искат. Според Франклин Фоер, автор в Slate, Тръмп се опитва да прави бизнес в Русия от години, слабо различава бизнеса си и политическите си интереси и е заобиколен от съветници с връзки в Кремъл.

В съзнанието на Путин обаче подобна сделка ще включва ново споразумение от Ялта, подобно на сключеното между съюзническите сили след Втората световна война. То ще определи границите на влияние в Източна Европа и бившия Съветски съюз, или с други думи – в кои страни Русия може да доминира без намеса от Запада и обратното. Тръмп може да поиска от Путин да стои далеч от страните членки на НАТО, например Балтийските страни, но да не се интересува толкова от бъдещето на Украйна, Грузия или друга бивша съветска република.

Но както показва историята от 20 век на Съветския съюз и Германия, пакт между двама популистки и националистки лидери трудно може да направи света по-безопасно място, завършва Островски. Ако Тръмп стане президент, последното нещо, от което светът се нуждае, ако оставим черния хумор настрана, е той и Путин да се прегърнат.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
реал преди 7 години
Американският президент няма реална власт. Всичко се решава в Сената. Хилъри е с маниери на "мадам" и лицемерие на ислямски сатрап. Тръмп простее из основи. От трън на глог.
103
0
 
0
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Тръмп е новият Рейгън.С него САЩ отново ще станат Истинската Америка, ще се отърси от прозвището Империя на Лъжата!
102
1
 
5
 
! Отговори
Oleee преди 7 години
Леле-мале ... Толкова *** статия, изпълнена с манипулации и лъжи! Тотално непознаване на фактите и историята. Който се е вързал на тоя буламач си е за негова сметка!
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От един дол дренки, само дето американците вече разпознаха бъга в политическата си система и ще го оставят да се разпорежда единствено под полата на Тръмповица. На който не му се вярва, да види резултатите от изборите и да се успокоява с това, че за разлика от Путин, далавераджията Тръмп е изгубил "само" с 10% - най-голямата разлика в историята на щатските президентски избори.
100
0
 
11
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Ха .... разсмя ме тази статия . Че какво лошо ще има САЩ да се разберат с Русия . Какво лошо вместо противопоставяне да има диалог между тях ? Защо да не се пробва нов подход " Диалог продектуван от общи интереси " ? Тогава всички ще спечелят малко или много . Когато големите се разберат и докажат че може да са партньори а не съперници нима малките няма да ни е по-спокойно ? Сега се чудим на кой господар да робуваме и каквото и да направим все страдаме . Така че аз съм за диалог между тези 2-мат
99
0
 
7
 
! Отговори
ABC преди 7 години
До П.ПетровРейгън беше един треторазреден актьор, кукла на конци, любимец на лелките, е, вярно, добре е изглеждал в костюм...Тръмп говори каквото си иска и дразни онези, които са част от статуквото. И със сигурност разбира повече от икономика от Рейгън. Обаче в голяма степен е неуправляем, а това световната върхушка не толерира...
98
2
 
9
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
Платените ви пор.ъчкови статии не променят мнението на никого. Още по малко на американците.Не забравяйте , че днес тук плюете а утре ще го ближете.
97
3
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Тръмп е и.ди.от, няма нищо общо с КГБ-ца Путин !Рейгън сигурно се е обърнал в гроба, като е разбрал, че Тръмп е кандидата на републиканците
96
0
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Извода от високия рейтинг на Путин и Тръм е, че хората очакват да се наричат нещата с истинските им имена. Но разликата между тях е, че Путин не само говореше, че трябва на се унищожат чеченските терористи, но и го направи. А Тръмп има да доказва в бъдеще дали това, което сега обещава, ще се случи наистина.
95
0
 
9
 
! Отговори
vo преди 7 години
няма нищо лошо т тва, освен ако не си ислямист ;)
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 101 Абе щом точно до тебе е опряла работата,и се иска твоето ,,Разрешение,,кой да е президент на САЩ,:-) :-) :-) :-) .Велик си:-) :-) :-) Я пий още една парцуца с чесън ,и си лягай,че утре не можеш да станеш да дойш овцете:-) :-) :-)
93
3
 
7
 
! Отговори
нн преди 7 години
Опит на Виктория Тошкова да гадае световните проблеми. Слабо. Нещата са тънки, тънки и от тънки по тънки, за който българите сме на космическо разстояние от истината. Що за сравнение. За пари.
92
21
 
4
 
! Отговори
Ivailo преди 7 години
Някои саитове не мога да разбера дали са Български . Стига сте распространявали руски хибридни дезинформации . Нормалните държави работят в услуга на населението си , а не тероризират съседите си . Русия няма пари за пенсии и заплати благодарение на вожда . Те са толкова технологично изостанали от развития свят ! Чии го търсят тия тук!
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно има спусна директива - Тръмп не е нашия човек-да се плюе
90
15
 
7
 
! Отговори
Така си е преди 7 години
До Руска Федерация--103;Да си русофилистик е да си Антибългарин , като се имая в предвид че всичките злини сполетяли Б--я са от Русия. Русия и *** сте проклятието за Б--я . Проклети да сте.
89
11
 
4
 
! Отговори
Ха сега де преди 7 години
До Руска Федерация--105;Нищо не знаеш. Навремето другаря ви Ленин взема огромен заем от САЩ ,като залага Крим Заема не е върнат. Освен това земята на Крим е раздадена на американци имащи отношение към Ленд Лиза . Това пък го прави другаря ви Сталин. А пък другаря ви Хрушчов го подарява на Украйна за да го спаси от САЩ.
88
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Колкото човек е по-богат,толкова е по-стиснат", "Богатите са станали такива,защото са стиснати". Стари истини ! Трябва да си пълен оли...гофрен,да вярваш,че Тръмп харчи собствени пари за кампанията.Обаче и той като нашия Б.Б е достатъчно т..ъп,каквото му е на душата това му е на езика и рано,рано се издаде откъде идват парите.
87
3
 
9
 
! Отговори
Руска Федерация преди 7 години
Знам, че Крим е руски, да не съм паднал от небето!
86
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Руска ФедерацияКрим е руски. Въпросът е затворен.
85
11
 
16
 
! Отговори
Руска Федерация преди 7 години
Българин против Рудия е национален предател. Да живее братска Русия!