Новите балони, които заплашват икономиката

Студентски кредити и заеми по кредитните карти - имат ли потенциал да предизвикат нова криза?
23 сеп 2017 14:40, Бойчо Попов
56
Новите балони, които заплашват икономиката
Снимка: Reuters

Тази система вече доведе веднъж световната икономика до ръба на бездната: кредити на милиони американци за неща, които мнозина от тях не могат да си позволят, с обезпечение, чиято стойност често е под въпрос, обвързана и препродадена на гладни за доходност инвеститори.

Десет години след като неочакваният срив на цените на недвижимите имоти в САЩ първо предизвика кризата с ипотечните кредити, а след това и световната икономическа криза, т. нар. Subprime кредити отново процъфтяват - с други думи - заеми с нисък рейтинг и високи лихвени проценти. Този път обаче не ипотеките притесняват наблюдателите. Дълговете на американците нарасна особено бързо в три други области, пише в анализ за N-TV Макс Боровски.

Автомобилни кредити

С обем от общо 1,1 трлн. долара неизплатени кредити, задълженията на американските граждани за сделки за автомобили достигна рекордно ниво. Около 107 милиона американци, което е почти всеки втори възрастен американец, понастоящем плащат кредит за кола. Една голяма част от тези заеми се оценяват като "рискови" или "високорискови", т.е. с лоши или особено лоши кредитни рейтинги.

Дали този балон ще се спука? Ставката на неизплащане при кредитите за автомобили е сравнително ниска, но се повишава преди всичко в т. нар. Subprime сегмент. В допълнение падежите стават все по-дълги - знак, че банките непрекъснато намаляват своите изисквания към клиентите. 

Няколко аспекта от автомобилния кредитен бум напомнят на специалистите за практиките преди ипотечната криза. Според многобройни доклади някои от кредиторите са изключително невнимателни. Така в много случаи не се разглежда кредитоспособността на длъжниците. Много заеми очевидно се основават на невярна информация за активите и доходите от страна на клиентите. Това означава, че делът на лошите кредити може да бъде значително по-голям от официално известния. Купеното превозно средство в повечето случаи се използва като единствена гаранция за много автомобилни заеми. В случай на неизпълнение на плащането обаче често се установява, че стойността при препродажбата на автомобила е по-ниска от остатъка от заема. Поради това клиентът попада в дългови капан, а кредиторът не може да прибере част от парите си.

Какви последици би имало едно спукване на автомобилния балон? Повече от 1 трлн. долара кредитен обем, от които повече от 200 милиарда долара са с лош кредитен рейтинг: това са огромни суми, но и неизплащането на голяма част от кредитите за коли няма да предизвика нова световна финансова криза. За сравнение, преди финансовата криза американските банки раздаваха ипотеки за над 3 трилиона долара годишно.

Някои инвеститори обаче могат да понесат сериозни загуби. Високорисковите кредити са особено популярни в момента, тъй като носят относително висок лихвен процент от около пет процента годишно. Много от някои по-ранни кредитори обединиха своите заеми за автомобили и, заедно с рисковете, ги продадоха на инвеститори.

Освен това и дълговата пирамида представлява проблем за автомобилната индустрия. Търсенето в САЩ спада. По-свободното предоставяне на кредити обаче все още задържа продажбите на автомобили на високо ниво. Без кредитите обаче продажбите на нови автомобили на пренаситения пазар ще се сринат.

Кредитни карти

И по отношение на дълговете по кредитните карти американците биха през тази година своя предишен рекорд от времето преди финансовата криза, като сумата на задълженията мина границата от 1 трлн. долара. Някои наблюдатели смятат това за добър знак за икономиката, тъй като гражданите на САЩ очевидно са уверени във финансовото си положение и упорито консумират.

Заплашени ли сме от спукване на балона? Повечето банки в момента не виждат причина за безпокойство. Докато безработицата е на най-ниското историческо ниво, те не очакват големи загуби. Освен това американските домакинства понастоящем харчат по-малко от десет процента от своите доходи за обслужване на дълговете, което е значително по-нисък дял в сравнение с този от предходните години. Но има някои предупредителни знаци: американската банка Wells Fargo наскоро понижи перспективата си за дълговете по картите, тъй като кредитните критерии са били занижени до тревожна степен.

Какви последици би имало едно спукване на балона с кредитни карти? Американските банки вече знаят колко болезнен може да бъде лошият дълг по кредитните карти. По време на предишната криза те трябваше да отпишат 100 млрд. долара. В допълнение отпускането на кредити по картите е от решаващо значение за икономиката на САЩ. Ако банките започнат да се въздържат да правят това, това би могло да попречи на потреблението и по този начин 0 на цялата икономика.

Студентски кредити

Още по-бързо от заемите по кредитните карти и изплащанията на автомобилите през последните години растат дълговете на американските студенти. Със средностатистически задължения за 34 000 долара напускат университетите прясно завършилите висшите училища. Общо студентските заеми възлизат на около 1,4 трилиона долара.

Дали балонът може да се спука? В известна степен това вече се случи. Около 8 млн. американци от общо 44 млн. със студентски кредити не успяват да си обслужват задълженията. Това съответства на дял от 18 на сто. Едва една трета от бившите студенти успяват да изплащат кредитите си навреме и без държавна или щатска подкрепа.

Какви последици би имало едно спукване на балона със студентски заеми? При всички случаи ще е скъпо за американските данъкоплатци. Ако преди последната финансова криза студентските заеми бяха предоставяни предимно от банките, то сега 90% от новите студентски заеми се предоставят от Министерството на образованието.

Така държавата носи основната част от риска при неизпълнение. Освен това свръхзадлъжняването на много висшисти се превръща в проблем за икономиката като цяло и за обществото. Заради по-високата тежест от тези студентски кредити по-малко млади американски купуват къщи, мебели и други битови стоки, отколкото преди десет години. Американските медии дори установяват връзка между увеличеното задлъжняване и нарастващите случаи на депресия и проблеми в отношенията при младите семейства.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ач 52
Всички знаем, че те проверяват до дупка в банките
..

от кога проверяват ?
как проверяват?
за какво проверяват ? за доходи 6 мес. назад ли? та това е повече от смешно - да разваша 100-150 хилки, срещу бележка за доходи 6 мес. назад ?!
аз бих отнел лиценза на такава бамка - моментално!
аз ако съм банкер - никога няма да дам такъв заем и няма да дапусна - "лош кредит" и за мен, и за човека.
51
0
 
2
 
! Отговори
A ples преди 1 година
Niakoi imat apetit za robi...tarsiat da si naloviat robi...
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната лъжлива руска статия!
Пълна с измислици и лъжи.
Но е радостна за руските :)
ОК, нека се радват, докато стотици хиляди руснаци емигрират ежегодно в САЩ.
Защо ли децата на всички богаташи учат и работят в САЩ?
49
1
 
5
 
! Отговори
Ач преди 1 година
Тия с кредитите ги знаем милярди окрадоха- шепа хора,а сега на народа преписвате чужди грехове.Аре нема нужда.Всички знаем, че те проверяват до дупка в банките, а другите лихвари имат "момчета " за пари.
48
6
 
5
 
! Отговори
европейско кино преди 1 година
Азиатците масово спестяват в щатски долари , също и децата им учат в техните университети , богатите азиатци живеят в небостъргачи и други такива американски филми , купуват си и имоти там ........
47
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До "наистина си

китайците,руснаците ,каракас ..започнаха да се разплащат със своя валута
-----------------

Да, и какво от това?
Тези разплащания по какъв начин се отразяват и как се съотнасят към трилионните сделки между Европа, Япония и САЩ, между Китай и САЩ, които продължават да си работят с долари?
Проссията и САЩ работят в долари, Австралия и Канада работят с долари, паунди и евро.
Венецуелската изгъзица е по-незначителна като съотношение от "капка в морето".
46
5
 
5
 
! Отговори
453. € преди 1 година
Леле, леле какви коментари за банките на САЩ.....Че и Венецуела намесват, като образец...
45
11
 
5
 
! Отговори
Отвъд океана.. преди 1 година
Мамчееее...! Какви спецове по банково дело коментират тука. А един пък сочи Венецуела, като образец на ....Леле, леле...болшевишка ви работа..
44
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е по-добре – дисциплинирано население с кредити което има стимул да бачка и да ги връща, или пияници и мамини синчета без кредити, но и без 5 лева в банковата сметка? Супер е да нямаш кредити, но и едновременно да имаш добър стандарт на живот и солидни спестявания в банката, така е например в Швейцария и Австрия.
43
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 44
Съветът ви е да те теглите кредити за дребни неща.
=

съветът е прост - не купувайте, ако нямате пари.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като смених банката и новата ми пусна една кредитна карта с 600€ лимит и тъй за пробата , като отидох ваканция плащах с нея и после ти идва малко кофти, като ми дърпат 100€ за погасяване.
Съветът ви е да те теглите кредити за дребни неща.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наистина си е смях
САЩ дължат пари на собствената си система, т.е. на себе си!
..

не е "на себе си", а на консорциум от частни бамки, а значи на конкретни човечета!
даваш ли си сметка за това безумие? милиарди хорица, да бъдат "задължени" на шепа човечета ? къде се намират тия, бе? бащиния ли им е замята ? кои са тези, че ще имат претенциите да се разпореждат със съдбите на милиарди?
дали тези 7 мрлд не е време "да вземат мерки ... и теглилки"?
40
6
 
12
 
! Отговори
До "наистина си преди 1 година
Те дължат на собствената си система ,това е правилно ,НО ДОКАТО долара ОСТАВА световна валута !!,а както знаеш вече китайците ,руснаците ,каракас ..започнаха да се разплащат със своя валута и тъй долара си остава стабилен докато не гръмне ,но не е изгодно на света долара да гръмне изведнъж ,но за тролчета на соресчото то трябва да се забезспокоят в каква валута друга да си получават тролските доларчета . Ако си разбрал ,то ще се "смеш" още по-силно .
39
25
 
13
 
! Отговори
Наистина си е смях преди 1 година
До AcOrP
има 1 малка НО Важна подробност, която мурзилажа не може да схване - друзя, САЩ дължат пари на собствената си система, т.е. на себе си! Колкото и да им стане дългът - винаги могат да променят правилата както им е кеф, да го връщат 1000г напр. да го вдигнат 1000 пъти и тн. Нямат никакъв проблем-долара си остава достатъчно стабилен. А сега направете антология с която и да е др. страна - е не е същото, примери бол фалита на СССР, НРБ и мн. други.
38
1
 
7
 
! Отговори
поправка преди 1 година
До 18 другото, което си писал е рака, но бърк аш, че се опрощават студентските заеми. Това е може би единствения заем, който не се опрощава дори след обявяване на банкрут, фалит.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаш сигурно да кажеш СЛЕД влизането на червената армия...
36
7
 
11
 
! Отговори
До шопа преди 1 година
Еми ти не знаеше ли ,че шопите не знаеха какво е чаршаф до влизането на Червената армия на 8 септември .
35
7
 
28
 
! Отговори
до шоп преди 1 година
"Китай има по-голям държавен дълг от САЩ, съотнесено към БНП."

Според официалните статистики, САЩ са номер 1 по външен и вътрешен дълг, а Китай е кредитор номер 1 на САЩ. :)
Ако съчиненията ти те успокояват, продължавай да живееш в розовият си свят. :)
34
2
 
10
 
! Отговори
ФАКТ! преди 1 година
До Анонимен

Баш ама друг път Алстом и Сименс се сливат да борят китайската конкуренция ама Китай загивал.Смешник.Америка беше голям пазар с белите на власт с тия не.ра и мексиканци са нищо!А те се плодят най-много!Ауфвидерзееен!
33
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- големият пар а зит на Планетата е Руската педерация.