Разпад на ЕС, колапс в САЩ... Сценариите за бъдещето на света

Германският Бундесвер с апокалиптичен документ от 102 страници
13 ное 2017 07:07,
75
Разпад на ЕС, колапс в САЩ... Сценариите за бъдещето на света
Снимка: flckr

Германкото списание "Шпигел" (Der Spiegal) излезе със статия, озаглавена "Военните плановици смятат, че колапсът на ЕС е възможен". Тя започва с предупредително изявление: "Бундесверът смята, че краят на Запада в сегашната му форма може да дойде през следващите няколко десетилетия".

Още в началото "Шпигел" подчертава: "В документа от 102 страници Бундесверът за пръв път в своята история, показва как социалните тенденции и международните конфликти могат да повлияят на германската политика за сигурност през следващите десетилетия".

Като резултат от направения анализ от страна на учените от Службата по планирането на Бундесвера са показани шест възможни сценария, свързани с политическата сигурност на Германия.

В най-лошия от тях (шестия), наречен "ЕС в разпад и Германия в реактивен режим", се предполагат "множество от конфронтации". В тази проекция на бъдещето се приема, че международният ред в света се разрушава, вследствие на десетилетия от нестабилност, а системите от ценности по света се отдалечават една от друга и глобализацията свършва.

"Разширяването на ЕС е спряно, новите държави напускат общността. Европа е загубила своята глобална конкурентоспособност в много области", така описват стратезите на Бундесвера тази версия от европейското бъдеще.

Според този сценарий  ЕС се разпада, а някога водещата държава – САЩ – се движи към икономически упадък и напразно се опитва да се противопостави на разрушаването на сегашния световен ред.

В петия, по-малко ужасяващ сценарий (наречен "Запада срещу Изтока"), някои източноевропейски страни замразяват състоянието на европейската интеграция, докато в това време други се опитват да се сближат с Източния блок.

В тази версия на бъдещето двата противоположни блока, въпреки че търгуват помежду си, все пак ще се отдалечат един от друг политически и културно. Западът ще обединява САЩ и Европа, източният свят ще включва преди всичко Китай и Русия.

Конкурентната борба за ресурси ще нараства, но икономическите връзки на този етап все още ще възпрепятстват развитието на големи военни конфликти. В същото време "зависимостта от природните ресурси ще изтласква някои източноевропейски страни в прегръдките на Москва".

В четвъртия сценарий екстремизмът в Европа ще нараства, а някои партньори от ЕС "ще търсят специфичен подход към руския държавно-капиталистически модел, ако това е необходимо". В такъв свят с неразбираем световен ред, САЩ ще са необходими като възпираща сила и стабилизиращ фактор. Затъналият в глобализацията си Китай ще намалява тежестта си и ще става все по-малко стабилен, като ще компенсира това чрез агресивен външнополитически курс.

Русия, напротив, ще стабилизира вътрешната си политика поради високите цени на суровините и ще демонстрира готовността си към стълкновения във външната си политика. В ЕС е възможен "край на европейската илюзия", ще има признаци на отчуждение от САЩ, а обкръжение около Германия ще стане непредвидимо и ще поражда рискове в сферата на държавната й сигурност.

Както подчертава "Шпигел", "този официален държавен документ ясно описва възможния разпад на ЕС, с вероятно непредвидими за сигурността на Германия последици".

Но наред с това се предлагат три бъдещи сценарии, според които Бундесвера трябва да се ръководи при планирането на бюджетите си за следващите години. Германия прибягва към този метод на прогнозиране за първи път. Авторите на документа обаче подчертават, че не дават никакви прогнози – те само моделират развитието на събитията. В същото време, изследователите настояват на това, че всички сценарии са правдоподобни и могат са случат до 2040 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шпигел накратко е преразказал съня на товарищ Путин който сънува всяка вечер през последните 18 години.
35
4
 
29
 
! Отговори
... преди 6 години
Единственото което е сигурно е, че борбата за ресурси ще се увеличава! Това заедно с климатичните промени още веднъж ще напишат историята на човечеството! Вярно, че някой все още си мислят, че контролираме и климати и природа, но в най-скоро време ще ни се даде изосновно да разберем, че не е баш така! Дано обаче след това да си вземем поуки щото дотук не сме се поучили от ни една грешка която сме допуснали! И не стига това ами и ги повтаряме и потретваме и т.н.
34
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ес е труп отдавна
33
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бе, не бе, ЕС не се разпада, разширява се, Русия се разпада
32
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирише на рашка хибридка
31
21
 
21
 
! Отговори
тежък русски махморл преди 6 години
московски блянове!
30
38
 
18
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
29
3
 
28
 
! Отговори
batmario преди 6 години
И таз империя ши я опраим..
28
21
 
21
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Моли се Германия да не ритне камбаната!Защото тогава ще питаш къде акат гладните!Иначе голяма част от написаното е истина - на планета наближаваща 10 милиардно население с ограничени ресурси...все някога ще ги изчерпа...и тогава....
27
1
 
5
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
тези проекти трябва да носят единствено доходи само а държавата и народа ,без да се облагодеталствата частни лица ----------------------------------------28 Демонстрираш наивност до глупост, нищо идва 2 февруари 2018 , дано отрезнееш тогава
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ПИЧ е днешната о`ткачалка. Много е смешен с тези клишета.
25
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво му е на Изтока, бе пич? Бил ли си някога там? Красиви жени, евтина и все още истинска храна, природа, евтина водка и много веселба. Питай някой чичка от тези, които навремето ходиха да бачкат на нефтените поляни! Не може да се сравни с вашата гурбетчийска ангария (изключвам тия, които са тесни специалисти или са мнного дълги години на Запад).
24
1
 
2
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
24С удоволствие и то само 10 % ще ми стигнат ,но нямам такваз възмоност ,а и кой мен ще ме допусне до "кокала с пържолата " дори и да имах такваз възможност . А това са проектите за държавата и не трябва да се допуска частни лица или частни фирми ,тези проекти трябва да носят единствено доходи само а държавата и народа ,без да се облагодеталствата частни лица .
23
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС задържително ще се разпадне в тоя си вид не може да съществува, а защо икономиката на Германия е заисима от ЕС няма да се питаме. Oтидат ли си васалите и колониите на Бундестага Германия ритва камбаната. Кукловодите са наслагали навсякъде страхливи и глупави политици сал един Орбан нищо не може да направи
22
3
 
10
 
! Отговори
Ахам! преди 6 години
Реакциите на пълна неадекватност и тотално изпр0стяване,които форумния неолиберален тролетариат демонстрира в последните седмици съвсем ясно потвърждават всички опасения на Бундесфера и Шпигел.
21
5
 
13
 
! Отговори
! преди 6 години
До "Пича"Троловете са в главата ти ,това е изследване е правено не е от *** ,а специалисти работещи на пари не от Русия ,ама Мара си едно знае и само това си бара .
20
5
 
5
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
22 Защо не го вземеш индивидуално за тебе . Замини но на Изток , а не на Запад
19
3
 
22
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
А за Европа най-голямата опасност е мигрантският натиск. Европа е притегателна сила за народите на Африка и Азия и от там може да тръгнат десетки или дори стотици милиони и Европа да бъде задушена .
18
10
 
18
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Еми щом ЕС ще се разпада ,а сурвините (газ,атом,нефт ...) то време е да напуснем ЕС и да строим Белене и Южен поток ,а то след време ще караме на *** и лампи газови .Време е най-накрая полтиците ни да вземат едно правилно решение за 28 години .
17
1
 
22
 
! Отговори
балама преди 6 години
А, има ли сценарий, при който ислямистките ***, се въоръжават тайно от цру по пътя на наркотика от базата в "Бондстийл", Косово и превръщат Европа в Сирия и Ирак!?