САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!

Ябълката на раздора се оказа бъдещето на Тайван
105
САЩ ядоса Китай, а Пекин не се шегува, плаши с война!
Снимка: Reuters, архив

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде БТА като цигира Ройтерс.

Законопроектът, който се нуждае единствено от подписа на президента Доналд Тръмп, за да влезе в сила, предвижда да стане официална политика на САЩ американски представители на всички равнища да могат да посещават Тайван и да се срещат със свои тайвански колеги и съответно на реципрочна основа тайвански представители да могат да посещават САЩ и да се срещат със свои колеги.

Пекин смята демократичния Тайван за размирна провинция и неразривна част от "единен Китай", с която не може да има междудържавни отношения, и никога не се е отказвал от варианта да използва сила, за да върне острова под контрола си, отбелязва Ройтерс.

В редакционна статия, в която са използвани силни думи, официозът "Чайна дейли" написа, че ако законопроектът придобие силата на закон, това само ще насърчи тайванския президент Цай Ингвен да предявява още по-силни претенции за суверенитет на острова.

"Което, ако тя упорства, ще доведе до неизбежната последица да бъде задействан Законът срещу отделянето, позволяващ на Пекин да използва сила, за да не допусне островът да се отдели", пише вестникът. Става дума за китайски закон, приет през 2005 г.

"И понеже САЩ са обвързани от вътрешното си законодателство в такъв случай да действат от името на острова, това единствено ще затвърди още повече мнението, че спускането към ада никак не е трудно".

Откакто Цай, която е представител на подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия, беше избрана през 2016 г. за президент, враждебността на Китай към Тайван се засили.

Китайските власти подозират, че Цай иска да направи опит за официално обявяване на независимост, червена линия за управляващите в Пекин от Китайската комунистическа партия. Тя твърди, че иска да запази статуквото и че е ангажирана с мира.

Тайван приветства американския законопроект.

В друга редакционна статия високотиражният държавен таблоид "Глобал таймс" написа, че Китай може "да предприеме целенасочени мерки срещу силите в Тайван, подкрепящи независимостта".

"От военна гледна точка силата на Народноосвободителната армия промени из основи военно-политическата обстановка в целия район на протока", се казва в статията. Под проток се има предвид тесният Тайвански проток,
отделящ Тайван от огромния му китайски съсед.

"Благодарение на стремителния си растеж континентален Китай пое безпрецедентна стратегическа инициатива в района на целия Тайвански проток."

Китай драстично увеличи военното си присъствие около Тайван. За около година китайските военновъздушни сили са провели 16 военни учения близо до острова, заяви тайванското министерство на отбраната, предупреждавайки, че заплахата от Китай расте с всеки изминал ден.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са задължени от закон да му помогнат да се защитава и са основният източник на въоръжение за острова. Китай редовно казва, че Тайван е най-проблемният въпрос в отношенията му с Вашингтон.

"Чайна дейли" също така съобщи днес, че Китай е готов да строи по-големи самолетоносачи, след като е усвоил техническите способности за целта. Новината бива публикувана, преди да бъде обявен годишният военен бюджет.
Китай притежава един самолетоносач - "Ляонин", авионосец от съвестко време втора употреба, закупен от Украйна през 1998 г., и в момента провежда изпитания на първия си самолетоносач родно производство. Новият съд беше пуснат на вода миналата година и се очаква да бъде приет на въоръжение през 2020 г.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
93% от търговията на Китай е пряко свързана със САЩ.
Огромен брой американски компании оперират в Китай.
Китай не може да си позволи да се скара със САЩ.
95
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия май забравиха за посолството си в Белград.
94
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
УРАААААА КРАЯТ НА КРАВАРИТЕ ИДВА.ЕДИНСТВЕННИЯТ ДОБЪР АМЕРИКАНЕЦ Е МЪРТВИЯТ
93
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жалко за облъчените с фейк нюз и наивни граждани на САЩ. Играта свърши и САЩ скоро ще си обере крушите отвсякъде. Каквото успели присвоили...
92
2
 
22
 
! Отговори
Прозорлив преди 10 месеца
САЩ са вън от играта. Само в нашата преса се пази в тайна.
91
3
 
27
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 10 месеца
Глобалната политика!
Прави се от глобалните икономики!
Китай запази държавата си да работи!
И работата на държавата е точно такава! -Да използва всички средства !
И Тайван рано или късно ще се върне в границитае на Китай! Особенно след като му отпадне ролята-запалката за гражданска война в Китай! И отпадането икономическата мощ на покровителите му .А Китай ще е лидер в световната икономиката! Сега е пак лидер , макар и да не искат да го признават!!!
90
13
 
20
 
! Отговори
Discovery преди 10 месеца
До Български Българин
Искам да те питам..., като сме най-старата държава в Европа какво от това? Малко, като това, че през 94та станахме 4ти в света и си мислим, че сме нещо във футбола... и от цялата ни история, като държава половината време сме били под нечие робство!!! Тупаме се в гърдите и се мислим за ербапи, ама като народ цялата ни история сме били шиббббаняци. Мършшшаливо злобно племенце... това сме ние... цяло чудо ще е, ако не изчезне тая държавица след 200-300 години...
89
10
 
20
 
! Отговори
Български Българин преди 10 месеца
Ако си мислите, че подскачам от радост, че най- старата държава в Европа България е една бедна без самостоятелна външна политика. Популярна с проститутки, автокрадците и мангасарите. Лъжете се. Не съм и никакъв фен на САЩ просто за САЩ стана дума в съответната дискусия. Иначе Китай не представлява за САЩ. Единствената опасност за САЩ в глобален мащаб е обединение на немската технология с руския природен ресурс. Чао на всички
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 85 Бълг.бълг. Като лъжеш ,лъжи по-малко,за да повярваме!
Пенсионерите не са 4млн ,а 2,2млн.,работещите българи са около 1,9млн.!
87
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единствената държава в света ,която може да води равностойна конвенционална война са Китай,и САЩ много,ама много трябва да внимават,защото това не е Китай отпреди 20-30г..А след още 20 год. Китай ще са заплаха за САЩ в глобален мащаб и няма да е изненада,ако тогава се стигне ,до военен сблъсък!
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Български Българин
Ти яко си се надъхал за робство. Личи си, че са те опъвали отзад яко янките
85
7
 
4
 
! Отговори
Български Българин преди 10 месеца
И не се надъхвай толкова. От тия 13 века имаме 600 години робство и 50 години социализъм.
84
6
 
14
 
! Отговори
Български Българин преди 10 месеца
До 84 Виж заплатите в държавата. В момента в България има 4 млн пенсионери. 800к работещи хранят останалите. Всичко останало бяга на Запад. До 2050г се очаква да сме малцинство. После повтаряй аз съм Свободен. Не брато. Ти си евтина работна ръка САЩ и Западните капиталисти. Чисто и просто
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Български Българин

Дай тогава робе да ти махна главата от собствената си простотия! Ти само говориш за робство. Ти говориш за куха държава наричана САЩ. Ти говориш за измислена история и не знаеш собствената си така. Ще ми казва той, че държава на 2 века ще нарежда на държава от 13 века. Изчезни *** такъв.
82
3
 
3
 
! Отговори
Български Българин преди 10 месеца
До факт. Да, в общи линии са недосегаеми. Единствено Русия има ядрения потенциал да унищожи САЩ. Но това означава ядрена война. Никоя държава не би искала ядрена война за разрешение на проблемите си. Така, че да няма как да направиш военна интервенция в САЩ.
81
1
 
13
 
! Отговори
Български Българин преди 10 месеца
ДО 80 Напротив. Роб си, а даже не го осъзнаваш. България е колония. Колония означава, че не вземаш почти никакви решения и нямаш право на глас. Съдбата си не я определяш ти. Съдбата ти е определят великите сили Нямаш почти никакъв контрол над събитията които се случват. Хората не харесват войни. Това няма значение какво харесваш и не. Историята го е показала. В Сирия народа дали има някакъв контрол над случващото се? В общи линии живота е гаден и накрая умираш
80
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
До Български Българин
"САЩ могат да правят инвазии навсякъде по света,но никой не може да им прави на тях"
Може би искаш да кажеш че са недосегаеми?Е,досегаеми са и то много преди съществуването на "Статус".Естествено,не е целта да бъдат унищожени,а да се превърнат в нормална държава,която САМА да си изкарва прехраната,а не да пара*зитира!
Унищожението-само в краен случай!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Български Българин
*** "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ" Е НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ. ТОВА НЕЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗРАЖДА, ЗАЩОТО АЗ ОПРЕДЕЛЯМ СЪДБАТА СИ НЕ ТЕ, ЗАЩОТО АЗ СЪМ СВОБОДЕН И НЕ СЪМ РОБ НА ТЯХ. КЛЕОПАТРА СРИНА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ ТАКА, ЧЕ САЩ СЕ ГОТВЯТ САМИ ДА СЕ СВАЛЯТ КАТО ВБЕСЯВАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧЕ ЩЕ СЛАГАТ ВЕРИГИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
78
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Български Българин 73 Прав си и така ще бъде завинаги.САЩ са непобедими.
77
0
 
8
 
! Отговори
Български Българин преди 10 месеца
До 77 гугълни : "тридневната война между Русия и Китай"