Тръмп и измислиците му за НАТО. Какво казва и какво показват фактите?

Това въобще не е бизнес, а разбира се, военен съюз
1 авг 2018 20:04, Елка Василева
78
Тръмп и измислиците му за НАТО. Какво казва и какво показват фактите?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът Доналд Тръмп не разказва достоверната история за НАТО.

В понеделник той говори за НАТО, все едно, че "в основата си" това е бизнес, който е линеел, преди той да се появи. Това беше най-новото извъртане в една от най-трайните му измислици. Това въобще не е бизнес, а разбира се, военен съюз. Той не е на път да фалира, а Тръмп не е направил обрат, пише Калвин Удуърд от Асошиейтед прес.

Поглед към неговите изявления на пресконференцията с италианския министър-председател Джузепе Конте:

Тръмп:
За неотдавнашната среща на НАТО: "Отидох в НАТО. А НАТО по същество излизаше от бизнеса, `щото хората не плащаха и тя западаше все повече, и повече, и повече".

Още по темата

За генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: "Той каза, че не е можел да събира пари, преди да се появи президентът Тръмп. Миналата година каза, че сме събрали 44 милиарда долара. А тази година парите се изливат вътре. И така, поуката е, че страните от НАТО сега плащат много повече пари".

Фактите:
Държавите не плащат, за да бъдат в НАТО и не дължат на организацията нищо повече от вноски за предимно административен фонд, за който Тръмп не говори. Страните членки не са в дълг към НАТО. Сега парите "не се изливат" вътре. Събираемостта не се е повишила, както заяви той.

Всъщност Тръмп роптае заради това колко харчат страните членки за националните си бюджети за отбрана.

Правителството на Тръмп не е първото, което тласка страните в НАТО да харчат повече за собствените си въоръжени сили, за да намалят зависимостта си от САЩ. Всъщност, през 2014 г., при правителството на Обама, членките на НАТО се съгласиха да се насочат към изразходване на 2 процента от техния БВП за собствената им отбрана до 2024 г.

Донякъде неясно формулираният ангажимент беше поет в отговор на действията на Русия в Украйна и анексията на Крим. Никой не очакваше всички съюзници веднага да се придвижат до 2 процента; повишението трябваше да е постепенно.

Възможно е, макар да не е установено, настъпателността на Тръмп да е пришпорила някои държави да увеличат разходите по-бързо от планираното или да погледнат по-сериозно на достигане на целта от 2 процента.

Но срещата на върха на НАТО този месец, когато Тръмп заяви, че е извоювал нов ангажимент на партньорите от НАТО за техните военни разходи, тези партньори не го подкрепиха. Няколко европейски лидери казаха, че те просто са се съгласили да продължат да вършат това, което са правили и досега - да повишават военните разходи съгласно целта, поставена през 2014 г.

Невярното твърдение на Тръмп, че НАТО "събрала" 44 милиарда долара през 2017 г., се отнася до оценката колко от партньорите на Вашингтон в алианса са повишили общо военните си разходи през миналата година.

Тръмп:

Ние даваме рамо навсякъде с между 70 и 90 процента от разходите за НАТО. Не е честно. Това не е честно. Особено, когато вземеш Германия, а Германия плаща 1 процент, малко повече от 1 процент".

Фактите:

Това не е вярно. Военният бюджет на САЩ съставлява около 70 процента от военните разходи на страните от НАТО, взети заедно, но това важи за военни ангажименти по целия свят, не само в Европа.

Макар да порица Германия, че харчи само 1 процент от БВП за въоръжените си сили (всъщност 1,24 процента за 2017 и 2018 г.), той не спомена пред "новия си приятел" Конте, стоящ до него, че Италия изразходва дори по-малко: около 1,15 процента през 2017 и 2018 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: НАТОСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
10
 
! Отговори
пенко преди 5 години
КАК ТАКА ОТБРАНИТЕЛЕН СЪЮЗ- НИКОГО -НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ Е ОТБРАНИЛ НЯКОЙ,НО Е НАПАДНАЛ ВОЕННО : КОРЕЯ, ВИЕТНАМ ; КАМБОДЖА, ГРЕНАДА , ЧИЛИ, ПАНАМА, АВГАНИСТАН,ИРАК , ЛИБИЯ, ТУНИС ,ЕГИПЕТ-/ ПОДКРЕПА ЗА" МЮСЮЛМАНСКИ БРАТЯ/ ; ЮЖЕН ЙЕМЕН /САУД/ !!! И Е НАПАДНАЛ ЕВРЕЙСКИ-ФИНАНСОВО : ТУРЦИЯ, БЪЛГАРИЯ ,ГЪРЦИЯ И МНОГО ДРУГИ СТРАНИ-ДЪРЖАВИ ...ЧРЕЗ ЕКВИВАЛЕНТА ДОЛАР -ИЗПОЛЗВАЙКИ ЕВРЕЙСКАТА " СВЕТОВНА БАНКА" И ЕВРЕЙСКИЯ " МВФ " + ВСИЧКИ ЕВРЕЙСКИ БАНКЕРИ!!!
19
8
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Папкате ли еврофондове селяни прости???Леля Меркел продава ли си колите на американския и световен пазар!!!Защо не си плащате за да подкрепяте великата и непобедима американска армия селяни, какво си мислете, че парите растат по дърветата!!!???Не е ли прав Тръмп, като ви казва, че сте дребни селски тарикати, седнали на обща маса, яли пили, и накрая Америка да плати сметката!!!Колко си мислете, че ще ви изтърпи дребния селски балкански манталитет???Агент Алън Купър!ЦРУ!!!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да ви каже Тръмп, че САЩ са фашисти няма как да ви го каже директно само може да ви вдига таксите дано сами схванете, че трябва да си обираге паргакешите от НАТО ама надали ще схванете САЩ ще тръгне ли да се самоубиват ако Китай дойде да ни превземе. Ще кажат гледайте ги те нямат армия искат ние да мрем заради тях и ще си умият ръцете като Пилат Понтийски
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Няма да е САЩ със сигурност запомни го.
16
0
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
Всичко е бизнес. Преди Тръмп САЩ за военни нужди харчеха 16%от бюджета си. И при това че са безумно задлъжняли. Вярно е че мноого години в САЩ се е харчило безрасъдно при това за войни и зависимост на други народи които като независими имаха права и затова се развиваха, а не намаляваха. Всички поробени от САЩ народи се топят главно поради липса на елементарни права чрез двойни стандарти при всичкиважни документи
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да включат и Русия в НАТО.Тогава ще се влеят много пари.
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно като дойдат зелените човечета във България кой ще ви спасява.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имали бол пари, дали. Някой да ги е карал? Друг е въпросът откъде са ги взели.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Външната политика на САЩ е като на силовите ни групировки от 90-те години плащаш им за да те пазят от тях .
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България кога ще плаща ?
10
8
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Тръмп е директен, не е като Хиларито, право куме в очи!!!Не само че казва какво трябва да стане, но казва че винаги ще бъде на неговото!!!Ето това е президента на Новия Световен Ред, без заобикалки казва," Селяни прости трябва да си плащате, защото ще ви унищожа и запаля държавичките"Р.екетьорска работа е това, това не е проста работа!!!Агент Ървин Джайлс!ЦРУ!!!
9
5
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Чакам историческия момент когато за пръв път президент ще го е**т в панделата. Много хора го чакат
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тоя е като тиквата първо говори глупости, а после когато се усети или му кажат какви ги е изръсил започва да се обяснява като вдовица, че са го разбрали грешно.
7
3
 
20
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
Ройтеррс Дойче Веле, АФП, Блумбърг, Гардиън, Днес.бг....Последни предихаия на умиращата от ужас и безсилие ционистко-юдейска пропаганда наг лобализма Тръмп ви е виновен?! Хаха!
6
2
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Тромпета мисля , че ни мисли за луди и д.ебили!!!Не само че прави войни и ни вкарва бежанци, но да му плащаме за войните, а американските компании да си точат скътано нефта!!!Наистина сте селяни прости!!!Агент Уйли Бобкин!ЦРУ!!!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли осъдиха Манафорт?;)
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е поредната пионка ***.след Обама.Приел да следва интересите на хората с пари в сянка в Америка! Останалото е камуфлаж! Не на мен тия!-:)
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ искат европейците да им финансират военните авантюри по света.
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо трябва да ви казва нещо НАТО е безмислен съюз и понеже няма заплаха почват лов на вещици срещу Путин и тоя и оня къде са химическите оръжи на Саддам ? НАТО са терористи единствено Путин пази света от терористите от НАТО и затуй Путин им е неудобен.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО е като златна мина за военната индустрия на САЩ, която иска да взима парите и на европейския данъкоплатец освен на американския. Затова ни накараха да си нарежем ракетите и разпуснем армията.