Санкционират US сладкар, отказал торта за... смяна на пола

Джак Филипс от Колорадо е внесъл жалба във федерален съд
16 авг 2018 09:15, Елка Василева
87
Санкционират US сладкар, отказал торта за... смяна на пола
Джак Филипс. Снимка: архив, Reuters

Сладкар от Колорадо, който отказал да направи сватбена торта на гей двойка от религиозни убеждения и решението му е било частично подкрепено от Върховния съд на САЩ, отново е завел дело срещу американския щат, предаде Асошиейтед прес.

Този път Джак Филипс, собственик на намиращата се в предградията на Денвър пекарна "Мастърпийс кейкшоп", е отказал да обслужи клиент, поискал да му бъде направена торта, с която да отпразнува смяната на пола си.

Комисията за защита на човешките права в Колорадо е отсъдила, че сладкарят е извършил дискриминация срещу транссексуалния човек, отказвайки да направи торта, с която да отпразнува преминаването си от мъжки в женски пол.

Филипс, който казва, че властите в Колорадо са тръгнали на "кръстоносен поход" срещу него, е внесъл във вторник жалба във федерален съд.

През юни Върховният съд на САЩ се произнесе в негова полза, като постанови, че същата комисия е проявила антирелигиозно пристрастие, когато е санкционирала Филипс, че е отказал да направи сватбена торта през 2012 г. на еднополова двойка.

Със 7 срещу 2 гласа съдът реши, че комисията е нарушила правата на Филипс по силата на Първата поправка към Конституцията на САЩ. Но той не взе решение по по-големия въпрос дали търговците могат да изтъкват религията си като мотив да не обслужват гейове и лесбийки, припомня АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
27
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Преди години когато четох "Прозорецът на Овертон" мислех , че това е само статия и няма как да се случи ! Сега виждам , че "прозорецът" е отворен широко и се мести ! И все повече се чудя при инцидент ли е загинал или при планирана случайност !!!
54
1
 
20
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Когато в сервиз за печки откажат да ми поправят колата това дискриминация ли е? И в двата сервиза има майстори с инструменти!
53
2
 
51
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Сладкаря е отказал да поеме поръчка и го глобяват за това? Освен това глобяват защото има лично мнение различно от това на официалната власт? Все едно чета новина от преди 1989г. Америка я чака комунизъм и не само нея.
52
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова Щатите са 330 милиона човека, а Русия само 140.
51
4
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Лорд Джон:- Джеймс, какъв е този шум отвън?......Икономът Джеймс:- Истанбулски конвенционалисти, сър!
50
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвам се, че съм българин и живея в България! Радвам се, България, Балканите ( Сърбия, Гърция , Румъния и др) , Русия и Грузия са ПРОТИВ такива извращения!
49
4
 
15
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 5 години
Даа, най-после даже и ти, ревностен защитник на краварите си признаваш че те половината са хомосексуалисти! Тава е еволюция, браво!
48
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се бях замислял, че резлигията ми може да ми помогне в доводите ми да откажа толерантно отношение към *** и гейове. Това е добра идея.
47
2
 
17
 
! Отговори
пижо, пенда и дженда преди 5 години
Амриканските мъже са к0рави, не са като Европейските Дженда, все пак Джерманистан вече призна официално вчера 3-тия пол!
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ford Prefect 9И на тебе няма да иска да направи торта и да ти я продаде защото си от Руснаците. За тях всеки който пише на кирилица е руснак.
45
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо сладкаря да не може да откажи поръчка?не е взел пари, не ги е лъгал. Нали искат да не са дискриминирани? Ето той им отказва, има още 50 сладкаря и могат да отидат при друг.Като ремонтираш колата е същото, отиваш в сервиза на пежо ама си бил с мерцедес и ти отказват. Това не е дискриминация, а подбор.
44
0
 
32
 
! Отговори
Алексия преди 5 години
Обратното броене эапочна - еднополовите бракове и кръвосмешението се иэдигат и легалиэират, като нова европейска ценност - наречена неолибералиэъм!!! Доколко един брак може да е еднополов, е отделен въпрос!!! От прочетеното, раэбрах, че всичко нормално в днешни времена се дискриминира!!! Лично мое мнение е, че това са полови иэвращения, които фигурират в медицината, като психически раэстройства!!!
43
10
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Това си е най-обикновен турчин.
42
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До макПрав си, подкрепям твоето мнение! Жал ми е за този нормален американец. Заради отказа си, че не иска да обслужва извратеняци, този нормален човек незаслужено и без вина отива в затвора!
41
1
 
50
 
! Отговори
мак преди 5 години
И сладкарят е дискриминиран, щом трябва да загърби възгледите си и религията си, за да не накърни чувствата на странни клиенти. Значи те имат права и всеки е длъжен да се съобразява с тях, но те самите не са толерантни.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука такова нещо не може да стане!
39
1
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Щом на територията са разрешени свободната продажба на огнестрелни оръжия,гей бракове и търговията с марихуана...грешката на този страдалец си е негова.Съдът ще го накаже,че не прави на гейовете торти,на въоръжените по две,а на надрусаните-три.
38
2
 
3
 
! Отговори
змей преди 5 години
До Сата НАТОооооо .... мождеш и още как :))) , аз най-се кефя като врътна някой на държавна служба по-дебеличък . идват и докато водим предварителни разговори ги порезвам веднага :))) . не мога да ги дишам държавните шебеци ...
37
0
 
13
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Когато искат да стават *** и да се чукат като турски булки да вземат да се научат и да готвят.Аз на друг пол(*** и лизбийки)дори и ръка не бих подал да са паднали ...Браво на него....
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава държава!