Беднякът-милионер: От живот на улицата, до успял предприемач

Марлин Дженкинс се бори да осигури безплатен нет на бедните в Бронкс
15 яну 2019 20:15,
16
Беднякът-милионер: От живот на улицата, до успял предприемач
Снимка: NETURE

Днес той е на 45 години и може да се каже, че е един успял предприемач. Марлин Дженкинс основава своя собствена компания, а голямата му мисия е да осигури напълно безплатен интернет достъп на онези 40% от домакинствата в Ню Йорк, които нямат финансовите възможности да си плащат за този "лукс".

Това изглежда на пръв поглед една доста посредствена мисия - след като не можеш да си позволиш да имаш интернет, значи няма да ползваш мрежата, нали така? Как са живели преди 20 години без онлайн пространството?

Колкото и да възприемаме интернет като глезотия, мрежата всъщност в повечето ситуации се оказва не само удобство, но и необходимост. Дигиталната разделителна линия между бедни и богати се оказва един прогресивно нарастващ проблем и то по цял свят, който оказва влияние не само върху икономиката на държавите.

Днес Марлин е един успял човек, който постига онова, за което се бори - голяма част от домакинствата в Бронкс - една от 5-те административни области на Ню Йорк, да имат достъп до безплатен нет. Марлин е баща и успява да осигури стабилно бъдеще на своето семейство. Някога, обаче, е бил от другата страна.

Отгледан е от самотна майка. Има двама братя, които страдат от церебрална парализа. Един ден семейството губи дома си в Йонкърс, Ню Йорк и е принудено да се премести 80 км на север, в търсенето на подслон. Търсенето на дом обаче се оказва безуспешно и така Марлин и семейството му са принудени да живеят на улицата. Остават бездомни, а това е реалността им в продължение на няколко години.

Човек би си помислил, че това напълно би сломило духа на когото и да било. Марлин не се отказва, не позволява на светлото бъдеще да се изплъзне измежду пръстите му. Успява да завърши гимназия, колеж, а след това да отиде и в университет.

"Трябваше да печеля колкото се може повече пари с помощта на образованието си, за да помагам на семейството си. Атентатът на 11 септември коренно промени начина, по който виждах света. Пари мога да спечеля винаги. Затова реших да отделям част от приходите си и да ги давам на останалите", разказва Марлин пред BBC.

След като завършва образованието си, вече успелият предприемач започва работа в големи телекомуникационни компании като Verizon и AT&T. След това основава свой собствен стартъп, а причината NETURE да съществува днес е едно малко момиче на улицата.

Преди 8 години Марлин се натъква на 5-годишно детенце пред библиотеката в Бронкс, което вървяло към вкъщи заедно с майка си. Момиченцето плачело, а причината била нещо съвсем обикновено, нещо за което може би мнозина от нас не се замислят.

"Плачеше, защото няма да може да завърши домашната си работа от училище заради липсата на интернет вкъщи. Библиотеката беше затворена. Никога няма да забравя лицето на майката… толкова се срамуваше, а това просто ми разби сърцето", споделя той.

И така през 2015 г. Марлин решава да създаде NETURE - компания, която се стреми да осигури безплатен достъп до онлайн образование, здравеопазване и финансови ресурси на хората с ниски доходи в Бронкс. Тази година компанията ще направи голям пробив и ще осигури интернет на всички апартаменти в 12-етажна сграда.

Според статистиките на Международния съюз по телекомуникации в Женева само 51.2% от населението по света има достъп до онлайн пространството. Това означава, че милиарди хора са откъснати от света и от икономически облаги, които се предоставят онлайн.

Някои проучвания показват, че увеличението дори с 10% на широколентовият достъп до интернет увеличава държавните приходи с 1%, а други по-локални изследвания в Африка показват, че има много ясна връзка между нивото на бедност в страната и мобилния нет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
ж преди 5 години
Станал е IT. Докато са били бездомни той е завършил гимназия, колеж и после влязъл в университет, после станал IT. По филмите събират с години вноските за колеж и университет. "Трябваше да печеля пари с помощта на образованието си"В България играта е на много по-различно ниво. Казвам го така, сравнявайки живота с компютърна игра. С годините нивото се усложнява.
7
4
 
14
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Самата система е измислена така, че за да спечелиш трябва да тъпчеш другите. Например - ще ползвате безплатен интернет(с малка буква), но ще сте задължени да прекарвате 3-4 часа да кликате на реклами, банери и прочее. Т.е. ще хабите от най-ценния ресурс на земята - не парите, а ВРЕМЕТО, което ви остава. Замислете се! Всички тези колективни глобалистки глуп0сти са от ден до пладне. Важен е индивида, колектива е за мравките и пчелите!
6
1
 
21
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
и аз се запитах как точно е станал милионер, но и в оригинала на статиоята от бибиси не става ясно. там е написано:"..then founded a gaming start-up." тук, това е преведено като "След това основава свой собствен стартъп".
5
3
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
беднякът-милионер е в същност един млад старец, уловил в безкрайността на мига, че в далечната близост на ярката тъмнина човек може да не е само честен измамник. в края на краищата същноста никога не опира до борбата, а само до финансирането.
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак не разбрах как точно печели. Всичко друго разбрах, това не. Някой разбра ли?
3
1
 
23
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Браво на пича.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ще се завърне ли в България ?
1
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В краварника е лукс да имаш интернет