Арктически студове: Минус 50°C в северните части на САЩ

Тръмп за глобалното затопляне: Моля те, върни се бързо, трябваш ни!
Обновена: 30 яну 2019 12:21 | 30 яну 2019 12:15, Елка Василева
136

Снимка: Reuters

Няколко милиона жители на северните райони на САЩ преживяват вълна от исторически студове със силни снеговалежи и полярни температури от минус 50 градуса по Целзий, разстроили въздушния трафик и работата на различните служби, предаде Франс прес.

Предупреждението за мразовито време, издадено в понеделник в няколко щата от т.нар. "Среден Запад" - от Северна Дакота до Охайо - засяга над 60 милиона души. Според специализираната телевизия "Уедър чанъл" температурите може да се окажат най-ниските за последните 20 години.

Според медиите леденият вятър, който идва от полярния кръг и се насочва към източния бряг на САЩ, е взел вече най-малко три жертви.

"В прекрасния район на Средния Запад температурите достигат минус 60 градуса (по Фаренхайт - минус 51 по Целзий), най-големият студ, регистриран някога", предупреди в понеделник вечерта президентът Доналд Тръмп, поставяйки за пореден път под съмнение въздействието на човешката дейност върху глобалното затопляне. "Какво по дяволите се случва със затоплянето на климата? Моля те, върни се бързо, трябваш ни!", призова той в Тwitter.

"Зимните бури не доказват, че не идва глобално затопляне", отговори също в Тwitter Националната агенция за изследване на океаните и атмосферните явления (NOAA).

В градове като Де Мойн, Чикаго и Милуоки се очаква температурата да падне до минус 29 градуса по Целзий. В Чикаго, известен като "града на ветровете", сняг вали от 17 януари - 13 последователни дни, което е рекорд от зимата на 1978-79 г.

Властите в Минеаполис отвориха в обществените сгради и библиотеките спешни центрове за подслоняване, където пътниците от автобусите и влаковете могат да останат да се стоплят.

Мразовитата вълна ще бъде придружена от силни пориви на вятъра, в резултат на които температурата в Северна Дакота до четвъртък ще се усеща като минус 50 градуса и може да причини измръзване на незащитената кожа за минути, предупреди метеорологичният телевизионен канал.

Заради студа и количеството на падналия сняг училищата в щатите Уисконсин, Мичиган, Индиана, Илинойс и Айова са затворени още от понеделник. Оттогава не работят също съдилищата и повечето административни служби в Уисконсин.

Вчера и днес заради студа бяха отменени над 2000 национални и международни полета, съобщи сайтът "ФлайтЪуеър".

От вчера вали сняг и в североизточните щати. В района на столицата Вашингтон федералните служби и училищата приключиха работа по-рано. Очаква се температурите да паднат, възможно е да се образуват поледици.
От началото на седмицата икономическата столица на Канада Торонто е потънал под 30 см сняг и движението в града е силно затруднено.

Вчера бурята връхлетя и град Монреал с ветрове със скорост над 50 км/ч., поради които температурите може да паднат до минус 27 градуса, предупреди канадската метеорологична служба.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
9
 
! Отговори
Мишо Шамана преди 5 години
ЗамръзнА ми Амбургера
81
6
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До до 81 Щом казваш,че сте бълхите-бъдете.Ние не сме от този отбор.
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите на новоамериканците са в стил 5 афро-амери около запалените гуми във варел,смучат ганджа,зъзнат и нареждатНякъде на саутсайд Чикаго.Ф-35,Глобализъм,Тръмп и т.н.От всичко разбират,всичко са видели!
79
4
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 79 Заболя ли те празната кратуна *** сине?
78
7
 
9
 
! Отговори
до 81 преди 5 години
Ако те водят кучешки живот, то ние сме бълхите по задните части на кучето.
77
7
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До ДА ЖИВЕЕ АМЕРИКА Нека да ***.Това им е единствената радост в кучешкия живот,който водят.
76
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
аз си спомням че като дете тук падаше сняг още в края на ноември и държеше до края на февруари!..Марица всяка зима замръзваше за поне месец.Чумал съм че и Дунав е замръзвал най-редовно...Сега,от доста време,времето е направо.."лигаво"!..Нито е зима като зима,нито лятото е като лято..Та:-Аз съм сигурен,че настъпва бавно ,но сигурно затопляне на климата!..А това,че има 2-3 дни в годината с екстремни ниски температури, си е като малка компенсация..
75
5
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 76 Не мърси името на Господ ***.
74
2
 
9
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
Глобалното затопляне води до жертви от измръзване ?!
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
GOSPOD SI ZNAERABOTATA.NA STRANATA NA ZLOTO OTVRASHTA SAS ZLO.
72
7
 
6
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Е какво толкова, преди дни даваха как в Якутия при същите минусови температури децата си играеха навън и се пързаляха... Американските дебелог.ъзовци обаче явно са напълнили гащите.
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 12000 години е имало ледникова епоха и почва затопляне което донася човешката цивилизация. Всичко в природата е циклично. Дори слънчевото греене. Тези цикли не се съобразяват с човешката дейност. Псевдодавоските учени го знаят много добре, но просто манипулират хората, за да върви търговията с парниковите газове.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен 71 преди 5 години
До АнонименХАХАХАХАХАХ
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези статии както винаги събират душевно и психично болни да си изливат простотията ... балканска трагедия.
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70Смешно ти е защото нямаш идея дори за какво ти говоря :) нормално :) ти дори не си чувал за тези самолети *** :) тръгнал акъл да дава кой самолет какъв бил оле :)
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63ХАХАХАХАХАХХАХАХА пак ти благодарим за ВИЦА.
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 66Хахахах еко талибан защото имам някаква представа за това как работи климата на планетата ли? Я ходи си пий ракийката по-добре не се занимвах с глупости :)
65
5
 
8
 
! Отговори
Доказано е че... преди 5 години
Глобалното затопляне води до глобално застудяване!
64
8
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Руснаците като надуят климатичното оръжие ще стане минус 90 по Целзий,горивото на Еф-35 ще замръзне и ще падне като зряла круша.:))
63
2
 
4
 
! Отговори
До до патока Доналд преди 5 години
Тръгнал някакъв ***, който няма грам чувство за хумор и ирония да говори за мозък. Примитивен еко талибан.... у лЕво идЕот