Готови сме да отделяме по 2% от БВП за отбрана

Екатерина Захариева на среща на НАТО във Вашингтон
4 апр 2019 17:00,
79
Готови сме да отделяме по 2% от БВП за отбрана
Снимка: Facebook
България има готовност да изпълни предсрочно ангажимента си в рамките на НАТО да  отделя годишно по 2 на сто от брутния вътрешен продукт за отбрана. Това написа във фейсбук профила си  външният министър на страната Екатерина Захариева. Тя е на среща на НАТО във Вашингтон по повод 70-годишнината от създаването на Алианса. 
 
Повишаването на инвестицията в отбрана на страните-членки на НАТО е политическо желание именно на американския президент Доналд Тръмп. Към момента САЩ отделя най-много от всички държави -  3,39% от БВП, сочи последния доклад на НАТО. Договорената цел за всички е достигане на поне 2% от БВП, но засега малко държави го изпълняват. 
 
На събитието Захариева е имала среща със специалния икономически съветник на американския президент Доналд Тръмп - Питър Наваро. В разговора министър Захариева е запознала Наваро с решението на правителството да избере да започне преговори с правителството на САЩ за закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70. 
 
"Ще дойдат преговорни екипи от четири министерства, така че да направим добра сделка и за двете страни - ние да можем да купим най-модерния нов самолет, който се произвежда, а цената да бъде все пак коригирана" - коментира Захариева пред bTV.
 
Обсъдени са и усилията на българското правителство за енергийна диверсификация -  развитието на проекта за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов коридор и желанието на България да участва в проекта за терминал за втечнен природен газ в  Александруполис. Захариева е подчертала, че страната ни има амбицията да се превърне  в регионален разпределителен център чрез изграждане на газов хъб "Балкан" край Варна.
 
Екатерина Захариева добавя, че през 2018 г. България беше премахната от "Списъка за наблюдние" на Търговския представител на САЩ, относно защитата на интелектуалната собственост. Страната ни беше в него в продължение на 5 години заради неспазване на стандартите за защита на авторските права.
 
"Постигнатият резултат е сериозен успех на българските институции и силен положителен знак към чуждестранните инвеститори, както и предпоставка за засилване на интереса на американския бизнес към България. Американските компании засилват интереса си към България в технологичната сфера.
Предварителните данни за 2018 г. показват нарастване на взаимния стокообмен с близо 26% до 903,6 млн. щ. д." - пише още Захариева.
 
Пред Наваро тя е изложила и аргументите на България за започване на преговори с България
за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
prowrestler преди 5 години
И с тях да си купим бъгясали ф35.
61
0
 
3
 
! Отговори
най-после преди 5 години
Доказан БЪЛГАРОизменник-предател на Българщината и Татковината !!!!!!
60
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 5 години
Простотия "до шия " по високите етажи ! Няма ли умни хора в тая държава !?
59
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 5 години
Коя си ти *** да отделяш 2% за отбрана , а хората да живеят с 200 лева! Да не раздаваш бащиния !Тя живее богато на гърба ни , какво я интересува народа !
58
1
 
5
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Новата мадам Иес Сър ще закопае България. Явно Цецо нещо се е дърпал на Американо-Юдейския съвет. Захариева си е тяхна агентка. Нищо чудно да я видим скоро кандидат я за президент, я за комисар.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако ги даваш маце от герберастките пари..........
56
1
 
10
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
катето секретарката какво разбира от отбрана първо да научи дипломацията
55
1
 
11
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Е може ли ний да не сме по-праведни от Папата?ГРОБ са слуги!!!Германия си отстоява 1,25%,ние с голият г.з ще даваме над 2мрд. за въоръжаване?
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news.
53
0
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ama razbira se ...darjavata ni e sas zatihvashti funktsii,zatvariame uchilishta ,bolnitsi ,horata napuskat za da tarsiat prepitanie,vilneiat orestapnitsi I bezzakonie ,koruptsia po vsichki etaji na vlastta...tsiganizatsia I isliamizatsia ...vsichkatya Mara vtasala che I 2% za teroristite ot NATO ?!?? Abe tazi niama absoliutno nikakva ideia kakvo govori !!! Da no uspeem da se sahranim I da osadim tezi prestapnitsi unishtojavashti darjavata ni !!!
52
0
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Тя, Захариева и за сделката с изтребителите каза, че ще е много добра. Две мнения няма. Остава въпросът за кого? Та, такива забележителни управници си имаме - справят се "от воле" с всякакви видове сделки.......
51
1
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
"Готови сме да отделяме по 2% от БВП за отбрана" - Защо не? Пенсиите и заплатите са ни екстра. Пътувания по света, стандарт, демокрация, какво ни липсва... Най-важното сега е да се въоръжаваме яко, защото Русия ни запашва с война. Германия да му мисли, че не може да отделя по 2%...Ние сме си екстра.............
50
6
 
2
 
! Отговори
не е справедливо преди 5 години
Решетников иска много, а плаща малко.Това не е справедливо. Трябва да направим нещо.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГ Днес! Абе стигате с тия "реклами" бе! Досадни сте чак!
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мразя нато и желая неговото унищожение
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооооо,даааа,вие сте готови на всдичко.И майчиното си мляко да продадете за шепа долари.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За оръжие американско за милиарди таралясници ще има но за пенсии е заплати нямало
45
0
 
15
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
Американското воено лоби работи и то много добре!След като измислената заплаха от мюселманина -терорист който взривява сгради и реже глави ,сега на мода е руската заплаха.Затова е нужно да се въоражаваме и като членове на НАТО оръжието е препоръчително да е американско.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43 Тези приказки ,че Европа била пазена от САЩ са американска пропаганда и то остаряла!За всеки здравомислещ човек му е ясно ,че при сили като Великобритания,Франция,/и двете са ядрени сили/Германия,ако щеш Италия,Испания ,Холандия ,Белгия и т.н общо над 400млн.население ,всяка една заплаха ще бъде отблъсната !
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 44...няма такъв вариант. На времето..СДС когато ни хариза на НАТО.. Без референдум! Без никой да ни пита Само и само да не сме с Русия. Го пише в договора подписан под масата! Трябваше да се разоръжим И го направихме! Голи като пушки влязохме там! И базите им тук Да са безплатни! За това не плащат нищо уви!