"Белият националистически тероризъм" – заплахата, надвиснала над САЩ

Президентът Тръмп лично насърчавал расизма и белия супремасизъм
5 авг 2019 21:00, Елка Василева
97
"Белият националистически тероризъм" – заплахата, надвиснала над САЩ
Снимка: архив, Reuters

Двама млади бели мъже в стил паравоенни застреляха 29 души през уикенда в САЩ, като потвърдиха опасенията на онези, за които "белият тероризъм" вече е основната заплаха, тегнеща над страната.

Насред риданията се надигнаха гласове от двата политически лагера, за да призоват властите да вземат мерки срещу една опасност, която дълго време оставаше скрита в борбата срещу джихадистките атаки, пише Франс прес.

"Изгубените човешки животи в Чарлстън, Сан Диего, Питсбърг и, по всяка вероятност, в Ел Пасо са последиците от националистическия бял тероризъм", каза Пийт Бутиджидж, кандидат за президентската номинация на американските демократи, визирайки атаките, извършени в църква на цветнокожи, в две синагоги и в търговски център в Тексас.

Двадесет и една годишен бял мъж, въоръжен с автомат, уби 20 души, сред които 6 мексиканци, близо до супермаркет в Ел Пасо - град с 85 процента испаноговорящо население.

Манифест, приписван на стрелеца и разпространил се в интернет, критикува "испанското нашествие в Тексас" и споменава за масовото убийство, извършено от бял супремасист в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия (51 убити, на 5 март).

Още по темата

Случаят в Ел Пасо е разглеждан като "вътрешен тероризъм", обявиха федералните власти.

Тринадесет часа по-късно друг бял мъж, на 24 години, вся ужас в Дейтън, щата Охайо, като уби 9 души за по-малко от минута. Сестра му е сред жертвите и засега неговите мотиви не са ясни.

"Обсебен от дявола"

"Тук имаме два фактора, които се съчетават", каза Пийт Бутиджидж пред телевизия Фокс нюз. "От една страна, слабостта на политиките за регулиране на пазара на оръжия, а от друга, увеличаване на вътрешния тероризъм, вдъхновен от белия национализъм."

"Не можем да защитим Америка от тази заплаха, ако не сме готови да я назовем", заяви още младият кмет на Саут Бент, щата Индиана. "Правителството трябва да спре да твърди, че това се дължи само на случайността и че не може да направи нищо."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече стрелбата в Ел Пасо "проява на мерзост", без да се разпростре върху предполагаемите мотиви на заподозрения. А републиканският кмет на Ел Пасо сведе трагедията в града си до акт на "неуравновесен и просто обсебен от дявола мъж".

Но дори за републиканците това обяснение не е достатъчно.

"Борбата срещу тероризма вече е приоритет, мисля, че тя трябва да включва и твърдо противопоставяне на белия тероризъм", написа в Тwitter Джордж Прескот Буш - племенник на бившия президент Джордж Буш-младши. "Това е една реална и настояща заплаха", допълни той.

"Белият супремасизъм както всички форми на тероризъм е бич, който трябва да бъде унищожен", заяви в Тwitter Иванка Тръмп, дъщерята на настоящия президент.

"Бяла идентичност"

През 2017 г. и 2018 г. според аналитичния център Ню Америка крайнодясното насилие е причинило повече жертви в САЩ, отколкото джихадистките атаки.

Властите, които поставиха акцента върху борбата с джихадистката заплаха след атентатите от 11 септември 2001 г., обаче са закъснели с реакцията.

"Дори при правителството на демократа Барак Обама разузнавателните служби често пъти игнорираха заплахите на крайната десница поради политически причини", написа през март Робърт Маккензи, експерт от аналитичния център.

Директорът на ФБР Кристофър Рей се защити през април, уверявайки, че неговите служби са много активни пред заплахата на белия супремасизъм.

"Миналата година ние извършихме повече арести, свързани с вътрешния тероризъм, отколкото с международния тероризъм", допълни той.

Съмненията обаче остават заради отношението на Доналд Тръмп.

Президентът на свой ред подхвана идеята за "инвазия" на мигранти, отказа да осъди насилствените протести на крайната десница в Шарлотсвил през август 2017 г. и неотдавна призова депутати от опозицията, произлизащи от малцинствата, да се върнат в страните си.

"Президентът лично насърчава расизма и белия супремасизъм", каза Елизабет Уорън, друг кандидат за президентската номинация на американските демократи.

Един от нейните опоненти, Бето О'Рурк, дори стигна по-далеч, като увери, че Доналд Тръмп "насърчава не само расистката реторика, но също и насилието, което следва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той този "бял тероризъм" не е паднал от Марс.Всяка круша си има и опашка.Както и всяко действие, мотив и ПРИЧИНА.
76
1
 
3
 
! Отговори
До 86 Другаря преди 4 години
Другарю Хамерикански каскет, акъл от държава с 250 г. история - не щъ.Акъл от държава избила коренното население още по-малко.Когато Европа е строила дворци - САЩ ги е нямало на картата.Другарю син каскет бегай да си лекуваш в САЩ зъбчетата, качество БРО.Ние лошите европейци ще се примирим с Холандия, Швеция и Швейцария - зимата.И лошите Италия, Испания и Гърция - лятото.Честито избиване на 500 000 цивилни японци, другарю КАУ БОЙ.Хирошима и Нагазаки...
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До, До, САЩКачеството струва пари другарю - това е принципа по който функционира този свят. На теб що мечтата ти е евтино, но пък за сметка на това ултра некачествено, отиваш в КНДР или Венесуела и там се потапяш в червения рай. За да получиш трябва да дадеш, нищо не пада от небето, всичко има логика, мързелив и *** човек, не може да е богат Червената матра, че изкуственото подравняване води до всеобщо благоденствено, наказване на способните, за сметка на неудачници, води до мизерия.
74
0
 
1
 
! Отговори
До, До, САЩ преди 4 години
"лекуват зъби щот е най-евтино".Да де и аз тфа имах предвид, че са го закъсали яко.
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До САЩВ САЩ другарю е най-качествето образование и здравеопазване в света, това че някой си е избрал да си лекува зъбите в България е защото тук е в много пъти по-евтино. В САЩ, ако си умен, предприемчив и трудолюбив ще изкарваш много пари и ще живееш добре, но ако си вечно мрънкаща мързелива и простовата червена ***, ще живееш в мизерия - така стоят нещата.
72
0
 
3
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
Всеки терорист е ментално болен, същото важи е самоубийците, а 99% от атентаторите са именно такива. Тяхната цел е да има показност, да се даде гластност, за това техните цели са обществени места и масова безразборна стрелба, взрив и т.н. Въпроса е обаче е че тези престъпления се политизират, по най-плоския начин - Тръмп и републиканците са виновни за всичко, те били расисти, направо нацисти, даже сега излиза, че те са организирали атентатите, но пък демократите магически ще оправят всичко.
71
2
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
Американците са подложени на невероятен стрес.Цял живот да живееш на кредит, ипотеки безработица.Платена медицина, скъпа психиатрична помощ, която е само за богатите, между сто и триста долара на час.САЩ са държавата с най-малко профсъюзи.Затова богатите американци бягат от мегаполисите.Масово явление е да учат и емигрират в ЕС, където образованието и здравеопазването са в пъти по-достъпни.Познавам доста американци, които си лекуват зъбите в БГ.
70
0
 
4
 
! Отговори
абе мани бегай преди 4 години
Интересно,ако стрелеца беше чернокож,или латино и бе избил само бели хора.....какво щяха да пишат медиите? В Тексас е в сила закона на колта. Това,което се случва преповтаря сценариите от откачените холивудски филми за "зомби-апокалипсис".
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, защо тези "Бели терористи" не отидат да нападнат някой наистина опасен? Като ганстерите от МС13 например? Тези терористи са добре въоражени, подготвени, готови да yмрaт!А тръгнали да стрелят по супер маркети!! Да свършат нещо полезно поне, преди да ги застрелят. А това дали ще ги застреля полицията или ганстери предполагам, че им е все тая.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които създават напрежение в САЩ, са другарите хипи демократи. Латиносите са убили в много пъти повече бели, те генерират огромна престъпност, но това не е проблем, проблем е белия човек. Някой си бил превъртял и това е вече е достатъчно на хепи-гейчетата да изригнат повече от расистки, че за всичко е виновен само и единствено белия мъж. Ако извършителите бяха черни или латино, щяхтели да напишете, че имало афро или латино тероризъм?
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната либерастка долнопробна атака срещу белия човек и по-специално белия мъж. Ако не е белия мъж, такова нещо като САЩ нямаше и няма да съществува.
66
1
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Има индивиди които нямат 1 ден трудов стаж, но имат по 12 деца и видите ли данъкоплатците били ДЛЪЖНИ да изхранват домочадието и, това нормално ли е? Индивид които не е работил и 1 ден, не е платил 1 стотинка данък да се пенсионира (макар и с минимална пенсия) само защото изцвъкал други 12 като себе си! До кога така? Колко време още ще издържи системата на нарастрането на ползвателите и намаляването на вносителите? Същото го има и в САЩ в техните гета. Хора цял живот да не работят, само социалка
65
1
 
8
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Напълно нормална реакция след като белите работят и плащат данъци, а другите живеят като се изхранват от данъците на белите. Я вижте нашите братя? Колко от тях работят?Колко от тях плащат данъци?После държавата реве, че няма пари за пенсии, здравеопазване, инфраструктура!Е как да стане номера когато 10 дават пари, а 200 ползват?Просто на данъкоплатците почва да им писва да работят все повече, за все по малко и в същото време да има хора които живеят по добре от тях без да имат 1 ден трудов стаж!
64
0
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Който храни змия в пазвата си, той от ухапване на змия умира рано или късно. Правелно е,че САЩ са виновни за стотиците терористични актове по света, включително и за 11.09.Те показаха на своите съграждани,че другите народи нямат право на живот на Планетата Земя и срещу тези "другите" може да се стреля на всякъде по света без предупреждение.Сега го изпитват вътре в страната.Бог няма тояга за да те накаже, така наказва държавите и народите.Който нож вади от нож умира. Каквото посееш,това ще жънеш
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ДА ИЗГОНИ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ, И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ТЕРОРИЗЪМ.
62
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 4 години
Не забравяй, че и ти си "виолетов" за тях.Как може един човек да има такава съвест, или по-добре да няма никаква съвест?Грозно недохранено изчадие заченато в храсталаците на парка от две други изчадия,които не са ти дали нищо друго освен омразата към ближния.САЩ се разиграха с картата на тероризма. Сами заедно с Израел създадоха,обучиха,въоражиха,финансираха и пуснаха по света терористични организаций с различни имена и после влязоха в тези територий като "омиротворители".Сега плащат за това...
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕРВЕНИЯ ТЕРОРИЗЪМ Е ЗАПЛАХАТА
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да има и повече такива пукотевици, защото омразата към белите хора и опита да бъдат ограничени, изритани от политическия и социалния живот е огромна. И вече не става с диалог, защото отдавна марксизмът е проял и политическите партии и дори университетите. Разбира се, че ще гърмят по разни виолетови. С всеки ден вижда все по-малко бели хора наоколо, все по-малък е шанса като бял да получи работа. Това медиите ви го спестяват, нали? Крайно време е да започнем да се борим.
59
1
 
5
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Абе истината е, че без втората поправка америка ще се разпадне за нула време. Лудите и престъпниците винаги ще намерят начин да си набавят оръжие.
58
0
 
9
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
Съмнения, по-скоро в южните щати хората имат оръжия, от доста време искат да им ги отнемат. На Юг протестираха срещу печалбарството на частните корпорации.Цел хората да станат по-послушни.Управляващите ги дразнят оръжията.След 9/11 (странното срутване на сграда 7 - не е била атакувана) и Патриотичния Акт американците са подложени на масово следене и подслушване.Полицейска държава, има доста частни военни, което говори, че държавата в САЩ абдикира, подчинена на хищнически корпорации.