В САЩ пресякоха Рубикон, докъде ще ги доведе това?

Световни медии за разследването срещу Тръмп
25 сеп 2019 21:55, Елка Василева
64
В САЩ пресякоха Рубикон, докъде ще ги доведе това?
Нанси Пелоси. Снимка: Reuters

Дали Доналд Тръмп е оказал натиск върху Украйна, за да я накара да злепостави бившия вицепрезидент Джо Байдън, фаворит на демократите за негов съперник на изборите през 2020 г.? Поради тези подозрения лидерката на демократите в Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обяви вчера започването на официално разследване дали президентът трябва да бъде подложен на импийчмънт, обвинявайки го в нарушение на Конституцията, отбелязва френският в. "Паризиен".

79-годишната Пелоси е прекрасен стратег. Тя възпираше в продължение на месеци прогресивното крило на своята партия, което вече призоваваше да се започне процедура по импийчмънт във връзка с други теми, главно свързаното с Русия разследване.

Започването на подобна процедура, много непопулярна според социологическите проучвания и която вероятно ще завърши с оправдаването на Тръмп в Сената, може да струва на демократите изборите през ноември 2020 г., предупреждаваше председателката на Камарата на представителите, предизвиквайки недоволство сред прогресивните конгресмени.

Импийчмънтът е рядко срещана, драматична ескалация, пълна с политически рискове - особено в страна, която вече изпитва дълбоки разделения по отношение на този президент, отбелязва британският в. "Гардиън".

Още по темата

Не всички демократи подкрепят импийчмънта. Конгресменът Джеф Ван Дрю от Ню Джърси заяви, че евентуално разследване за импийчмънт ще отвлече вниманието от законодателните приоритети на демократите и ще задълбочи политическото разделение в страната.

След началото на скандала в понеделник, преди изявлението на Пелоси, републиканците очевидно не се втурнаха да подкрепят президента, отбелязва в. "Ню Йорк таймс" в редакционна статия. Сенатската комисия по разузнаването, водена от Ричард Бър от Северна Каролина, започна разследване на обвиненията и даде да се разбере, че иска да чуе показанията на разобличителя, подал жалба срещу Тръмп. Лидерът на републиканското мнозинство, сенатор Мич Макконъл, заяви публично, че се е борил Украйна да получи финансирането от 400 милиона долара, което Тръмп е обвинен, че е задържал като средство за натиск. Макконъл не получил обяснение защо средствата са били задържани от правителството.

След месеци и дори години, през които наблюдаваме как Тръмп се държи, сякаш не отговаря пред никого, много конгресмени изглежда изпитват почти облекчение, че моментът за финален сблъсък е настъпил. Сега те трябва да подходят към въпроса внимателно. Залозите никога не са били толкова високи, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Обявяването на началото на процедурата по импийчмънт на Тръмп е пресичане на Рубикон. Никой не знае докъде ще ни отведе това, подчертава в. "Вашингтон пост".

В момента проучванията на общественото мнение не подкрепят започването на процедура за разследване на президента с цел импийчмънт. Има обаче основания да се смята, че през следващите месеци резултатите на проучванията ще се променят, докато избирателите на Демократическата партия сплотяват редиците си и подробностите от разговора на Тръмп с украинския му колега стават известни на обществото.

Евентуално разследване за импийчмънт обаче може да затрудни кандидат-президентската кампания на Джо Байдън. Републиканците вероятно ще използват процеса, за да продължат да насочват вниманието към бизнеса на семейството му по времето, когато той е заемал вицепрезидентския пост. В същото време републикански предизборни стратези изпитват задоволство от мисълта за потенциалния ефект на процедурата за импийчмънт върху техните избиратели. За републиканските избиратели това би било най-голямата мотивация да гласуват, подчертава Джим Маклафлин, републикански социолог, работещ по предизборната кампания на Тръмп. "Винаги съм смятал, че Нанси Пелоси е по-умна. Това е лудост", добавя той.

Но подобна сигурност не винаги се възнаграждава в ерата на Тръмп, в която единствената константа е увереността, че статуквото ще бъде нарушено още повече, подчертава в. "Вашингтон пост". Никой не знае със сигурност какво следва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Отново хванаха рижавия мечок да бърка в меда."Фаналица са го за ***.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"За тебе само русия е демокрация защото от 20 години се управлява от един и същ неудачник."А меркелицата? От колко време управлява тая ***?
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13"В какво САЩ са номер 1"Във военния бюджет и външния дълг.
55
1
 
11
 
! Отговори
да бе преди 4 години
А невъзпитаната Нюланд не оказа ли натиск над Украйна, за да се извърши фашистки преврат? Същата не псува ли EU?А че на Байдън работата с Бурисма не е чиста е ясно от много време.Освен това републиканците и казаха, че Пелоси няма да казва на Камарата какво да прави.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реалити шоу за да се забавляват масите. Прозак и зрелища.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Trump rules!
52
2
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До ИстинатаНе, глyпи - нас европейците да ни ожали човек - дето ни управляват *** и ***. Американците си избраха силен лидер и няма как да са недоволни. Ако случайно имаш някакви познати в Щатите - питай тях. Повече работни места, по-високи заплати, по-висок стандарт - 9 от всеки 10 работещи американци твърдят това... и отново ще гласуват за Тръмп. Тоя път победата му ще е категорическа, отделно Тръмп е единственият US президент поне последните години, не започнал нито една война !!
51
1
 
18
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
"79-годишната Пелоси е прекрасен стратег."Ха-ха-ха. Първо - импийчмънтът няма как да мине. Второ - в деянията на Тръмп няма нищо противозаконно. Трето - самите "демократи" действаха по подобен и дори по-брутален начин срещу него: т.нар. "руска намеса", останала недоказана. Четвърто: по всичко личи, че брайдън е затънал до гуша, тоест "демократите" губят най-силния си кандидат президент. Пето - с реакцията си "демократите" окончателно се компрометираха - и шансът им на изборите вече е почти 0%
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските баби са с добре поддържани зъби.Това се набива на очи
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо ше ги заколи като *** през зимата на 1990-та
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нанси дъртата вещица бих я клал часове наред ,бих и извадил червата ! Ще я убия в адски мъки !
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тия още им треперят бузите от шамара които им удари бай Дончо на изборите, и набират килимите от яд ! Идват и другите избори май пак ще има шамар и пак ще има треперене на бузи до следващите и те така :) Бай Дончо е пич !А тия търсят под вола теле, но ще намерят там едни голееееми топки ха ха !!!
46
4
 
12
 
! Отговори
Класацията преди 4 години
пред нея само Анасатсия Мозък а след нея Сталинка, Румъния Гелева, Сецка Сачкурва и неколко компираНаградите раздава Стуйена Муфтатъна
45
4
 
24
 
! Отговори
Хахахахахахаха преди 4 години
Либepacтите не могат да преглътнат факта, че чичо Доналд ще вземе втори мандат и пикaят газ :)
44
7
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Американците живи да ги ожали човек. Преди избирана между чи фута Тръмп и психопата Хилъри, а догодина ще избират между чи.фута Тръмп и педофила Джо Байдън.
43
1
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
По скоро през 60 те :)))
42
3
 
8
 
! Отговори
Как минаха годините. преди 4 години
А през 80те какво пиче беше.. Еххх
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основата на демокрацията е не само наличие на закони, а и спазването им. В отношение на това в САЩ равни нямат. Неспазването на закони струва пари. А за някои - страшно много пари. И те гледат да си ги спазват.
40
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злобна скрипя. Е те тая трябваше да се ожени за Роска Плевнелиева.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злoбнa вещицa.