2 часа с Тръмп: Борисов си тръгна с обещание за визите и повече газ

Премиерът не се вълнувал от срещата. "Не ми е за първи път"...
Обновена: 26 ное 2019 06:17 | 26 ное 2019 06:15, Петя Славова
186

Снимка: БТА

След срещата си в Белия дом, продължила около два часа, премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп подписаха Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изявление. Не с всеки се подписва такъв документ, отбеляза пред журналисти премиерът Борисов.

Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път да съм в Белия дом, каза Борисов след разговорите. Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ гледат на България като на много праволинейна държава, която има общи ценности със САЩ, посочи Борисов. Убеден съм, че Доналд Тръмп ще дойде в България, каза още Борисов.

Убеден съм, че визите ще паднат, не само защото сме направили много по темата за отпадането на визите. Канада е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра и че ще остане в сърцата на българите за много години ако направи този жест. "Самият той пред вас каза, че се работи по темата за визите и сега, на тръгване, каза, че ще работи много активно и много скоро ще даде отговор на въпроса кога", каза Борисов.

В писмения документ, подписан днес, е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни, каза Борисов. Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад сега се добавя и север - юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция, посочи Борисов. Мисля, че максимално съм защитил интересите на България, посочи премиерът.

Още по темата

По темата за АЕЦ "Белене" отделихме 15 минути, защото досега се говореше че "Белене" е руска централа, а това не отговаря на истината - тя е 100 процента българска централа, посочи Борисов. Част от технологията е руска, но има и на германски компании, а и има реална възможност да влезе и Дженерал Електрик, каза Борисов. Важно е да се знае, че ядреното гориво ще е примерно на Уестинг Хаус. Давам само пример за възможна схема - това е един разкошен проект. Казах на Доналд Тръмп, че не мога да правя чисто нова централа и два нови реактора "3 плюс" да ги "хвърля в реката", ще ме бият българите с камъни", каза Борисов. Той е бизнесмен и ме разбра, че това е много добър проект и още тази седмица идват техни ядрени експерти, за да видят реакторите Белене и Козлодуй, допълни той.

Всички смятат, че самолетите F16, които ще купим са най-добрите. Сега съвместно работим по модернизиране на летищата, каза още Борисов. Генералите, които ни посрещнаха, са били през 2009 г. в полигона "Ново село" на подготовка и познават Несебър и Варна, което показва че с нашите военни тренират като бойни другари, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Черно море е сигурно море и се надявам, че ще е така. Има разлика между база и координационен център, посочи Борисов. Винаги съм казвал, да има колкото се може повече учения, за да може да се увеличи възпиращата ни мощ и това трябва да е ясно на всички. Ние с президента Тръмп не сме казали и дума срещу трета държава, "ако някой шпионства ние го залавяме и му даваме срок по най-бързия начин да си замине", каза Борисов пред журналистите.

Когато има зловредно влияние, българските служби и прокуратура действат мигновено. "Не можах да му обясня, как е възможно прокуратурата, ДАНС и МВР да арестуват обвинен в шпионаж и български съд да го пусне да отиде в Русия да вземе орден от Владимир Путин", каза Борисов.

Сред срещата си с Доналд Тръмп премиерът Борисов отиде на среща с директори на фирми от Американската търговска камара.

Представители на големи фирми като Филип Морис, Бритиш Американ Табако бяха информирали американския президент, че България е пример в борбата с контрабандата, каза българският премиер. Тръмп остана доста изненадан, като му казах, че имаме само 3 процента контрабанда на цигари, каза Борисов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен 57 преди 4 години
До АнонименЗа руснаците има визи ,как си забравил..
59
2
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Бойко е ходил в САЩ, за да може Каракачанов да си напазарува нови дънки и сако;)))
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Бойко му обещаха от ЕС че ще ни вкарат и в Шенген, и в Еврозоната... ама другия път!
57
1
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Има някакъв напредък в отношенията.Вместо американският Държавен секретар или тумба сенатори да идват до колонията,за да провеждат дълбоко съдържателна строева подготовка на туземната администрация,вече същата се вика да килимчето за инструктаж и с така получените инструкции биват натирвани обратно в колонията.А когато дойде и втечнената американска газ,и цените на тока и топлото станат атрактивни,това вече ще е допълнителна екстра.Това за сега са цветовете, а плодовете от срещата предстоят
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БайТекЕрдоган направо им спрял централно тока на НАТОвските бази и ги изгонил,но мисля,че те искат да преместят базите в Гърция,а не в България,ако се съгласят гърците,де!
55
1
 
18
 
! Отговори
334 преди 4 години
Казах, на Доналд Тръмп, че не мога да правя чисто нова централа..." Ама кога си правил и централи бе, Пожарникарю! Някои умея да прикриват простотията си, ама нашият като че ли й се възхищава.
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е чел само Винету и то до половината , защото го е заболяла главата от четенето .За него АЕЦ, софтуер, овце е все тая.Важното е да целува ръка , да си плати и да се снима с началника , за да го остави на поста, та да продължи да ни рекетира .А как ще живеем ние дреме му.Тричане и линч за тоя и тия в сянка продажни феодали.Ще дойде ден и нещата ще се обърнат, разплата ще има. Господ забавя но не забравя.
53
13
 
1
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Бойко Борисов защити руските енергийни проекти, а Доналд Тръмп се дръпна, когато Батко искаше да го прегърне!!!Дерзайте русофилски ф.ъш.кии , времето е ваше!!!Агент Рейджи Милнър!ЦРУ!!!
52
15
 
2
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Цъкачите на минуси явно не могат да видят истината зад червените очила, които им слага комсомолската пропаганда. Не им е ясно, че АЕЦ Козлодуй от години работи на ограничена мощност заради задължителното изкупуване на мощности от ВЕИ, тоест казано по *** начин за да е ясно на простите другари - в момента АЕЦ Козлодуй работи на загуба. От ВЕИ се произвежда около 5000МВ мощност, тоест повече от два пъти произвежданото от АЕЦ-а. И в тази ситуация тия същите реват за още един АЕЦ :)))
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази двучасова среща ни струва 3 милиарда лева! От американска страна има две обещания. Нито едно от тях няма да стане действителност в обозримото бъдеще!
50
2
 
18
 
! Отговори
анализ преди 4 години
Тръгна си с облекчение ББ. Като човек, който е усетил, че не е в центръа на внимание и че няма да се иска от него кой знае какво. Това му позволява да се отдаде на общи приказки и шикълкавене - любимата му позиция. Липсата на държавни почести, мижавото посрещане и липсата на поне 1 похвална думи лично за ББ обаче са показателни.
49
1
 
18
 
! Отговори
главанак преди 4 години
Само едно кратко мнение по въпроса за визите- ще ти купи тате колело, ама друг път!
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая ядрена централа не може да работи с друго,освен с руско гориво,освен това,само с Русия имаме сключени договори да ни приемат радиоактивните отпадъци.По-добрия вариант е,да се купува ядрено гориво от Русия,дори и ако е с посредник,но поне няма да стане дефект и проблем с централата!Хващате се с много опасна игра и рискувате бъдещето на България с некачествено гориво от Уестинг Хаус!
47
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво ругаете по Бойко, ругайте себе си ако ругаете.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че е утешение, но Бойко Борисов и Доналд Тръмп са като еднояйчни близнаци!Като две капки вода са! Просто няма нещо по което да се различават.Освен по прическата може би и цвета на косата.Разликата с него е в това, че докато американските медии постоянно се бъзикат с техния президент, тук, в България, нашите медии запазват гробно мълчание.Ако нещо показват, то са само самохвалните изяви на нашия мил премиер.Кога и в България ще видим да се гapгарят с нашия премиер както с Доналд Тръмп?
45
11
 
4
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"А въпросът за скъпият ток от американските Марици повдигнал ли е нашият премиер или нови Марици подготвя."ТЕЦ-овете имат едно много ценно качество, което ги прави незаменими към този момент - могат лесно да спират и пускат мощности. Това може да се прави целогодишно, според нуждите и потреблението. Това не може да го направиш с АЕЦ, нито с ВЕЦ, нито с ВЕИ. Отделно България не може да се захранва само от Козлодуй поради технологични причини. Със сигурност още един АЕЦ с 2000МВ ще е по-скъпо.
44
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** е събирателен образ за времето след освобождението, но за 500г робство и неграмотност, някак може да го обясниш, но сега образът на Винету Борисов кърти с безочливост, неграмотност, продажност, самодоволност, за което няма обяснение , освен мързел да учи като малък, може би лошия селяндурски ген или просто наследен манталитет, във всички случаи изумява как е възможно да падаме все по надолу, от Желю та до тоя.
43
18
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
Като посети Москва е възход, а Вашингтон задължително е падение??? Странна логика.
42
24
 
4
 
! Отговори
Mr Starbucks преди 4 години
Румбата Радев,от ЯД е счупил лоста,от набирания и коремни.
41
20
 
5
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"че не мога да правя чисто нова централа и два нови реактора "3 плюс" да ги "хвърля в реката", ще ме бият българите с камъни""ЩЕ те бием с камъни ако продължиш да наливаш стотици милиони в това застояло блато, за да могат другарите от Кремъл да приберат още повече пари. И на малките деца вече е ясно, че ние нямаме нужда от толкова много нови мощности от АЕЦ. Нито за вътрешно потребление, нито за износ. Ще имаме едни 2000МВ, които няма да има какво да правим, тази централа ще работи на загуба.