В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи

Учени: Единствено сигурно е, че вирусът е тръгнал от прилеп
Обновена: 8 апр 2020 10:27 | 8 апр 2020 10:20, Елка Василева
181
 В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в тревожно висока степен – това пише в. "Вашингтон пост" в обстановка на растящи искания да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19.

Според анализ на вестника в окръзи с преобладаващо чернокожо население степента на заразяване е тройно по-висока, а смъртните случаи - почти шесткратно повече, отколкото в окръзи с преобладаващо бяло население.

По-високият брой болни от диабет, сърдечни болести и белодробни заболявания сред чернокожите американци са добре документирани и те правят хората по-уязвими от това ново дихателно заболяване. Досега обаче никога не е имало пандемия, която толкова ярко да покаже тези разлики, отбелязва "Вашингтон пост".

В. "Гардиън" дава думата на редица учени, които изследват как вирусът се е прехвърлил от животно на човек.

Единственото сигурно според тях е, че вирусът е тръгнал от прилеп. След това той вероятно е минал през друг вид животно, преди да се прехвърли върху човек на пазара за живи животни в китайския град Ухан. Този тип пазари са изключително рискови от санитарна гледна точка поради липсата на всякакви хигиенни условия и смесването на различни животински видове на едно място.

Още по темата

Едно от допусканията е, че междинното животно е било броненосец, но такива не са официално споменати сред животните, чието месо се продава на пазара в Ухан. Това може да е и защото продажбата на броненосци е незаконна. Други възможности са котки, биволи, говеда, кози, овце и гълъби.

Дори не е сигурно, че епидемията е тръгнала от този пазар за животни в Ухан. Анализ на първите 41 пациенти на COVID-19 в авторитетното медицинско списание "Лансет" установява, че 27 от тях са имали пряк досег с този пазар, но това не е така при първия известен случай на заболяването, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Президентът Тръмп разкритикува Световната здравна организация, избирайки си нов политически враг за атакуване и заплашвайки да спре финансирането на тази водеща здравна институция в момент, когато смъртоносен вирус опустошава планетата, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп обвини СЗО, че не е била достатъчно агресивна в борбата с вируса и заяви, че ще бъде спряно изплащането на вноската на САЩ за организацията.

В действителност Тръмп се опитва да осъжда СЗО за същите пропуски, в които бяха обвинени той и администрацията му. Здравни експерти заявиха, че публичните отричания на президента, че вирусът е опасен, са забавили реакцията на САЩ, което включва закъснели тестове и нескладиране на защитни приспособления, отбелязва вестникът.

Президентът изглеждаше особено ядосан на СЗО за изявлението й, че не подкрепя решението му от 31 януари да ограничи някои пътувания от Китай заради вируса. По онова време организацията заяви, че "ограничаването на движението на хора и стоки по време на здравни извънредни ситуации е неефикасно в повечето ситуации и може да отклони ресурси от други действия", отбелязва "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го съдят за расизъм.
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се отнеме на вируса Нобеловата награда и да се обяви за антинаучен!
23
1
 
28
 
! Отговори
А преди 4 години
И при нас в Столипиново скоро се очаква подобна ситуация.
22
3
 
39
 
! Отговори
Влогър инфлуенсър преди 4 години
Ама как така повече чернокожи? Нали уж въведоха равнопоставеност между расите и половете?
21
26
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЪВ БЪЛГАРИЯ ПРОБЛЕМА НЕ СЕ КАЗВА КОРОНА ВИРУС А БОЙКО БОРИСОВ ВИРУС!
20
2
 
20
 
! Отговори
Айше преди 4 години
това много лошата новина дъ знайте
19
6
 
22
 
! Отговори
ами преди 4 години
СПИН също засяга африканците повече и да не забравяме, че Уханската Чума(SARS-CoV-2) има 4-ри протеина от ХИВ, не само това но 100% еднакви, което е възможно само при Лабораторна Рекомбинация, а не естествена мутация, където грешките в генетичният код при мутация не е възможно да дадат 100% идентичност. Обаче, всичко това не е изненада, защото Вирусолога Zhengli Shi още 2008 публикува статия за смесване на ХИВ със SARS в лаборатория, след това 2010, 2013 и т.н. Zhengli Shi е Шефа на Лаба в Ухан!
18
1
 
33
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Сега в Китай за първи път ли ядат прилепи ?
17
3
 
42
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
расист - човек който държи на расата си.Голямо престъпление, няма що.Не ми пука за никой в САЩ.
16
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно тези хора са научени да бъдата жертви цял живот и винаги белия човек да им е виновен, че са репресирани, дискриминирани и т.н. Сега масово ще започнат да обвиняват белия вирус за расизъм, просто така са отгледани и научени.
15
4
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОЧНО ОТ ПРИЛЕП Е ТРЪГНАЛ А ПРИЛЕПА СЕ КАЗВА КОМПАНИЯТА БИОНТЕХИ В ФАЩ НЯМАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНА БЦЖ ЗАТОВА ТАМ ГАРАНТИРАНАТА СМЪРТНОСТ Е 10%
14
2
 
32
 
! Отговори
Хуманист преди 4 години
Така е проектиран вируса-да облекчи социалната система в САЩ...
13
2
 
44
 
! Отговори
Джо преди 4 години
Много е просто, всичко се корени в културните особености на тази раса в Сащ. Огромно количество са с наднормено тегло, масово нездравословен начин на живот, да не говорим за ниската дисциплина като общество, кореняща се в липсата на каквито и да било семейни ценности (близо 70% от децата растат в домакинство без баща). Постоянно полицията се налага да пръска тумби от такива хора, които не спазват никакви правила. Може би трябва и при тях да пратят вездесъщите медиатори
12
2
 
62
 
! Отговори
Еми... преди 4 години
културата на ядене с ръце - без прибори, джънк фууд са особенно разпространени сред афро американците, там ядеш като при-мат дирекно с ръцете, като периодично си почесваш носа, накрая си облизваш пръстите един по един, почесвас се по косата и чак тогава си избърсваш ръцете в салфетка. Лошото е че тази култура вече е пренесена в Европа.
11
0
 
24
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
въведете квоти !
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази новина не се отнася за нас.Моля, да се пускат материали, който доказват че е много опасно за бели хора и особено за жители на балканският полуостров.
9
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умират много чернокожи, защото в гетата не могат да ги научат на ред и всеки си прави, каквото иска - няма дистанция, не слагат маски, не си мият ръцете често... Въпрос на усилие е, но някои хора просто отказват да го полагат. Вирусът е нещо като естествен подбор за човеци - по-осъзнатите оцеляват. И все пак - не всичко е точно черно и бяло - има и доста случаи на по-млади хора, без заболявания, които спазват правилата, доколкото могат, но пак се разболяват, а някои и умират.
8
2
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Мен лично, ей тва най много ме тревожи. Ужасно е.
7
1
 
34
 
! Отговори
EldritchAbomination преди 4 години
А казаха ли нещо за убитите вегани, транссексуални и нелегални емигранти?Биготизмът и дискриминацията на вируса са изключително тревожни, и предлагам да сезираме Хелзинския комитет, фондация "Отворено общество" и Feminist Frequency.
6
3
 
35
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
И какъв е проблема?такава надеждатаим и ние тука в Бг?