Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година

99% от убийствата са ненаказани
2 юни 2020 21:30, Нели Христова
217
Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година
Снимка: БГНЕС

Само за няколко дни гневът в Америка ескалира. Пожарът на общественото недоволство бе запален от убийството на чернокож мъж пред очите на преминаващи граждани. Той не е носил оръжие, не е заплашвал живота на друг човек. Просто е имал нещастието да е "заподозрян" и чернокож. Навярно за нас, хората в България, които живеем далеч от САЩ и в една много по-различна система, ни е трудно да разберем точно колко голям е проблемът. За да отговорим на въпроса, има ли нужда от цялото това насилие и недоволство, ще ви представим малко статистика.

Още по темата

Според данните на Mapping Police Violence 99% от полицейските убийства в САЩ остават ненаказани. Срещу служителите на реда дори не е повдигнато обвинение, камо ли да се стигне до съд.

Между 2013 и 2019 година, броят на полицейските убийства варира, но никога не пада под 1000. Най-малък е броят през 2014 година, когато от служители на реда са убити 1050 души. Най-голям е броят на жертвите през 2018 г. - 1143 души. Само за сравнение - 373 души са убити при масова стрелба в САЩ за 2018 г.

Тези данни показват, че въпреки годините на протести,създаването на защитни организации, смяната на политици и въвеждането на камери, които полицаите задължително трябва да носят, почти нищо не се е променило. Данните по-горе показват убитите от ръцете на полицаи от всички етноси. Но цялостната картина става още по-ясна, ако те се разбият по етническа принадлежност.  

Броят на чернокожите, убити от полицаи, намалява. В пика, убитите чернокожи са над 300, но през последните години броят им е около 250. Най-много са убитите бели - над 500 през 2015 година и около 400 през последните години. Там също се наблюдава спад. Увеличават се обаче убийствата от полицаи на латиноси, както и на хората с неустановена раса.

Това значи, че проблемът с полицейското насилие не е проблем само на чернокожите американци, а на всички американци. Други проучвания обаче показват, че афроамериканците са най-застрашени от това, да станат жертва на полицейско убийство. Те са два пъти по-застрашени от латиносите, и три пъти по-застрашени от белите. В повечето случаи чернокожите са дори неворъжени, когато са нападнати.

В някои щати броят на убитите чернокожи от полицията е по-голям от броя на насилствените убийства в САЩ като цяло. Данните показват, че в голяма част от случаите, полицията е убила човек, който не е извършил насилствено престъпление. 

Ето срещу тази реалност се борят американците сега

Според данни на National Safety Council от 2013 до 2018 година, шансът, ако си мъж, да бъдеш убит от полицай е 1 на 1000 - по-голям, отколкото да умреш в катастрофа с мотор в Америка. Шансът, ако си жена е значително по-малък.

Но протестите от последните години така и не доведоха до промяна. Не е ясно дали размириците от последните седем дни също ще имат някакъв ефект, поне докато не се вземат нужните мерки и се намали свободата на полицията, която изглежда е безкрайна. Дори оплакванията срещу служителите на реда не помагат. Срещу полицая, убил Флойд, има 18 оплаквания. Нито едно от тях не е било разгледано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Отдавна ви казвам ,че ФАЩ са си е таковало мамата !Ако можеха само да вложат всичките тези ресурси които хвърлят за воийни и окупации,цветни революции НПО-та и разните му там хибридки и просто си бяха оправили собствената си кочинкка,наистина ФАЩ щяха да са велики ,но за сега са само посмешището на света :)!
22
6
 
11
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Виж сега, ти отби ли се извън Манхатан за да видиш за какви гета става въпрос в Ню Йорк? По тази твоя малоооумна логика те питам, сооорос!
21
3
 
20
 
! Отговори
V преди 3 години
Тука мафията герб убива напълно законно. С важни документи.Да се мъчиш повече.Да не можеш да работиш и да умреш от глад. Но това става с помоща на международния съд на ЕС .Който регламентира този вид убииства. И прокуратурата участва .Америкнанците трябва да се учат от ЕС как се убива законно. И без право на съдебен процес. Как се унищожават важни видеокадри от прокурори.
20
6
 
9
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Поздравявам автора на статията! Всички бяхме чували,че там ченгетата не си поплюват но това наистина е прекалено. Разбрах защо протестират и бели младежи.
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забележете-полицай държи на земята несъпротивляващ се заподозрян 8 минути,вместо да го вкара в патрулката.В резултат на това заподозреният загива.В същото време колегите му гледат сеир.И през цялото време някой случайник снима случката от 1 метър с телефона си.Клип,който в последствие обикаля света.Нещо всичко това не ми се връзва с нормалността.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13А казаха ли ти от кой са проектирани и построени "прекрасните градове"? И отби ли се поне веднъж в провинцията малко, да видиш как изглежда истинската Русия?
17
9
 
14
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Има много повече убити бели от колкото шведи ,а те си търсят правата ,като лежат на гърба на белите , и както тук ,бият ,грабят и убиват на ред !! Най-уважавам в САЩ полицията ,защото действа както трябва !
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!И сега са. Просто вече други са ти приоритетите. Например, тогава не е трябвало да си обясняваш, защо си некадърен маргинал.
15
15
 
8
 
! Отговори
До ХаХаХа преди 3 години
Ти и сега, тавариш си останал на интелектуалното ниво на едно 10-годишно дете. Даже не си разбрал, че Империята на злото е примитивната Русия.
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, ба мен не ми смърди на мултикултуризъм а на една система в САЩ която е толкова лошо работеща ,че може да наеме човек с психични отклонения,убиец и престъпник и да го пази д цената на всичко само защото е полицай.Е хубаво де като е полицай каквото и да направи трябва да му е простено ли защото е полицай?Ето и този.Значи могат да го уволнят като *** гавазин е нощен клуб щото биел клиентите без причина и ги пръскал със спрей обаче като убива хора без причина в полицията е герой?Тва е лудост.
13
10
 
22
 
! Отговори
Юдо-масони преди 3 години
от кога грабенето на магазинии паленето на полицейски коли се нарича "протест" !?обаче в борбата срещу Тръмп всяко средство е добро - нали !?
12
7
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Когато бях дете Съединените щати бяха символ на свободата и демокрацията.Днес са Империя на злото.
11
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6 Аз съм българин и не ми трябва нито САЩ нито Русия...ходил съм на екскурзия до Русия в градовете Москва и Санкт Петербург миналата Коледа - прекрасни градове с много топли хора като характер. Но моето място е в България при моите роднини и приятели, а ти ходи където си искаш да живееш.
10
7
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 8На челото ли му го пише, че е лежал? Въоръжен ли е бил - не. Просто е бил .. черен, т.е мнооого опасен ...
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре позната постановка на демократите-либерасти.Режисират събитие,провокират протести с насилие,за което обвиняват врага си,след което следва"демократизация".Ама този път ще им приседне.
8
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак да напомня - Джордж Флойд е лежал 5 години за въоръжен грабеж! Да полицая меко казано прекали но според мен това си е нормална процедура с такива защото неговите колеги бяха ок със цялата случка.
7
9
 
14
 
! Отговори
Напред преди 3 години
Тръмпе мачкай власт се държи с кръв огън и жупел.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 4Вие не сте се запътили към САЩ, ама още по-малко към Раша, тъй че ...:)))
5
2
 
14
 
! Отговори
препърс преди 3 години
То отдавна за това се говори из сайтовете на подготвените,ковида беше капсулдетонатора за още по големи глобални събития,очакваме втора вълна ,империята отвръща на удара.
4
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекрасно е в САЩ! Отивайте там...в Русия е мизерия, за сметка на това пък в САЩ те разтрелват като куче по демократически начин!Nice, a?