Ноам Чомски: Тръмп е най-големият престъпник в човешката история

Интелектуалецът го нарече "долнокачествен диктатор"
24 юни 2020 21:00, Нели Христова
243
Ноам Чомски: Тръмп е най-големият престъпник в човешката история
Снимка: БГНЕС

Според активиста и интелектуалец Ноам Чомски Доналд Тръмп е "безспорно най-големият престъпник в историята". В последните си коментари към президента на САЩ пред социалистическото тримесечно списание "Якобин" той допълни, че Тръмп е "долнокачествен диктатор", а Републиканците са "по-лоши и от старата комунистическа партия".

"Може и да ви звучи прекалено, но да - Тръмп е най-големият престъпник в историята, безспорно. Никога не е имало такава фигура в политическата история, която да е била толкова страстно посветена на това, да унищожи проектите за организиран човешки живот на Земята в близкото бъдеще", заяви Чомски,  "най-важният жив интелектуалец". 

"Не преувеличавам", категоричен бе Чомски. Според него Тръмп се нарежда сред известни престъпници като Бърнард Мейдоф, отговорен за аферата "Понзи", убиецът на Кенеди Лий Харви Осуалд, гангстерът Ал Капоне, наркобоса Пабло Ескобар, педофила Джефри Епстийн, серийните убийци Тед Бънди и Джак Изкормвача и обирджиите Бони и Клайд.

Това не е първата критика на Чомски към президента на САЩ. През май той заяви пред The Guardian, че Тръм е отговорен за смъртта на хиляди хора заради съкращенията във финансирането на здравеопазването и прехвърлянето на своите отговорности върху губернаторите на отделните щати, които сами трябваше да решат как да се борят с коронавируса.

"Това е добра стратегия за избиването на много хора и подобряването на неговата избирателна политика", казва интелектуалецът. През април през "Демокрация сега!" той отново осъди остро реакцията на САЩ в кризата с COVID-19, но и тази на Европейския съюз. Чомски се заяви че е "тъжно, че лидерите на Европа закъсняха с поемането на отговорност".

В последното си интервю интелектуалецът предсказва, че светът ще излезе от пандемията, но ще плати "ужасна цена", ала "никога няма да се възстанови от престъплението на Тръмп към промените в климата".

"Цената се увеличава много заради гангстера в Белия дом, който убива десетки хиляди американци и превърна в САЩ в най-лошо ударената от коронавируса страна. Ние ще излезем от пандемията, но няма да се измъкнем от друго престъпление, което Тръм извърши - затоплянето на земното кълбо. Идва най-лошото и ние няма да се спасим от това."

Професорът по лингвистика в Масачузетския технологичен институт допълни, че републиканците са изчезнали като партия и запазват мълчание относно някои скандални действия на Тръмп, като уволнението на инспектори, които следят за корупционни сделки.

"По-лошо е и от старата Комунистическа партия. Лидерът заповядва и ние падаме на колене", възмущава се Чомски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
13
 
! Отговори
Ноамчифут преди 3 години
Ноам Чомски е американскоговно, от украинско-белоруско еврейски произход!
96
1
 
8
 
! Отговори
Пича преди 3 години
А сравненията с компартията са много забавни точно сега, когато разни леви анахристи трошат статуи повсеместно, медиите цензурират де що могат, и само дето и книги не са почнали да изгарят. Поне стил да имаха - едно време болшевиките са идвали с чук и сърп; сега наследниците им идват с телефончето и соевото кафенце.
95
11
 
4
 
! Отговори
господин Халозаров преди 3 години
По-*** президент не са имали от тоя психо.
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Окей, тоест нищо смислено не казахте, айде със здраве :)
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
124,на теб пък кой ти дължи обяснения или обосновки. Апропо ,пъпото хихикане във всеки твой пост навежда на мисълта,че или си подпийнал,или си влязъл в сайта да се подбъзикваш борейки се със скуката.
92
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обосновете се защо подкрепяте Тръмпи, какво е направил и т.н...Какво само ми тряскате минусите, как беше.....квалифицирани...хахах.Това само някой от соца ще го изръси, квалифициран....хахах
91
1
 
14
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Некой пат ,човек си мисли, че Адолф Шикългрубер е бил прав за отношението към евреите, като тоя Чомски...
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
116,хайде да те светна,че светът не е само бял или черен. Тръмп ми е безразличен,тревожи ме тенденцията да се вкарва света в определен коловоз,да се говори за право на мнение,но да се трие и порицава мнението,което е различно от либерализма.И най-малкото явната манипулация на обществото,което вече изгуби верни ориентири,ценности и все по- лесно приема абсурдите,които му се внушават и вината,която му се вменява.
89
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво, разбрах че демократите са с психични отклонения, ама не разбрах защо подкрепяте Тръмпи?!Нещо направил ли е, да не би да ни е присъидинил като щат, че толкова му се кланяте, или може би ви е отпуснал зелени карти.....ха ха хах
88
9
 
23
 
! Отговори
Да да ама не преди 3 години
Чомски,Гномски или Психомски,или както там ти е името...Тръмп е най-точния президент на САЩ след Кенеди.Точно по тази причина,поне по мое мнение,го чака съдбата на Кенеди.Е,няма да го гръмнат буквално,но ще му спретнат нещо.Ако бях американец,щях да гласувам за него с двете ръце.Практически Тръмп събуди Америка.За това еврейте,ФЕД и СЗО не го обичат.Нищо чудно скоро всички да драпаме да сме бежанци там...
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам, че засега всички освен евреите и со.ро.соидите в САЩ го приемат. :) Остават му по-малко от 5 месеца на поста, май, но досега никой не успя да го разклати. :)
86
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ноам Чомски?Този още като му чух името преди 25 години, реших, че няма да е много редовен.
85
4
 
24
 
! Отговори
Тръмп преди 3 години
А пък Ноам Чомски е беден, стар и изкуфял троцкист ! Screw him !
84
12
 
4
 
! Отговори
Sic semper tyrannis преди 3 години
Да не мислите, че американците са безгръбначни като вас и ще търпят диктатора цели десетилетия подред, както вие си търпите Боко Тиквата?
83
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой мой сънародник българин, ще ме светне ли защо с пяна на уста защитават Тръмпи?Нещо направил ли е за нас?Айде така ще задам въпроса, нещо направил ли е за Европа, ще така се пените?Ха ха ха ха....ей няма оправяне този народ
82
2
 
9
 
! Отговори
Пазете се от исляма! преди 3 години
До АнонименИмаше един Мирослав Блажев Атила и той така по цял ден мразеше по форуми, славяните били тор и ала бала, накрая щеше да взривява атобус, арестуваха го и май прие исляма в панделата ама може и да са го оуснали и пак да се изявява.---------Сега погледнах,този Мирослав е бил зарибен и с промит мозък от ислямсити,контактувал е с такива чрез фейсбук,пазете се от такива ислямисти,дори мохамеданите ги мразят, защото те тъсят хора да ги зарибяват и след това ги използват и убиват!
81
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще ме светне ли що за "професия" е интелектуалец? Ако това е изказване на интелектуалец, то светът явно става опасно място. Злобата лъхаща от изказването,крайността ,която е типична за фанатизма,а и накрая лъжата( защото какъвто и да е Тръмп,не е най-големия престъпник и съответно това е лъжа).Авторитетът седящ зад думата интелектуалец ще работи със съзнанието на маса хора,които ще повярват в казаното.Конкретният случай само показва инструментите на либерализма
80
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре, аз не съм виждал такова подкрепяне за българщината отколкото за дедо Тръмпи...хахах.Вече се убедих че си заслужавате Бойко, няма случайни неща а само предизвикани....
79
13
 
2
 
! Отговори
САМО САЩ преди 3 години
"долнокачествен диктатор"НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН.....ДЕМОКРАЦИЯТА В ДЕЙСТВИЕ ПРЕДВИЖДА СМУЩАВАЩ ФАКТОР КАТО ДОНАЛЛД ДЪМБ
78
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радеф е доста по-млад от него, но също се излага много лeвашки...левашки и дори просташки....