В опасност ли е демокрацията в Америка?

Тръмп продължава да отрича победата на Байдън
14 ное 2020 20:48, Нели Христова
298
В опасност ли е демокрацията в Америка?
Снимка: БГНЕС

Америка за момента е една неясна териотиря. Джо Байдън спечели изборите за президент, но настоящия президент на страната Доналд Тръмп вярва в това: "Те се опитват да откраднат изборите. Опитват се да измамят на изборите и не можем да позволим това да се случи."

Джо Байдън спечели, но Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вярва в друга теза: "Ще има плавно преминаване към втори кабинет на Тръмп."

Доналд Тръмп не е признал загубата си и по никакъв начин не помата за предаването на властта, а това води до въпроса дали демокрацията в Америка не е в криза? Хората и медиите, които стигат до това заключение, не са малко. Според The New Statesman: "Мрак се е спуснал над демокрацията в САЩ", а според статия в списанието Foreign Affairs проблемите ще са дългосрочни и че "този президент е наранил тежко нормите на американската демокрация". 

Но Тръмп е постоянен - той заяви, че има измама на изборите през 2016 година. Истината е, че нямаше. Отправя обвинения и сега, без да има никакви конкретни доказателства. В своя подкрепа обаче публикува видеа в Twitter, които уж трябва да докажат правотата му, но на тях се вижда как бюлетини са събирани легално от пощенските кутии.

Журналистът Джуд Легум описва действията на Тръмп като "директна атака срещу основата на Американската демокрация". Те оказват негативен ефект върху обществото, което започва все по-малко да вярва в системата. Думите на част от американците са ехо на тези на президента: "Има измама и сме сигурни в това, тъй като чухме и научихме много неща от някои достоверни източници."

Наложи се Facebook да изтрие цели групи, които бяха посветени на измамата с гласове. Но тези твърдения продължиха да се разпространяват и на улицата. Вярата в американската демокрация бе разядена от обвиненията на Доналд Тръмп. Но въпреки това самата система продължава да работи.

The New York Times съобщава, че избирателните власти в цялата страна не са намерили никакви доказателства за измама, а рекорден брой хора са гласували въпреки пандемията. А всички медии, дори Fox News, са единодушни - Джо Байдън е победителят. Преброяването на гласовете също продължи, въпреки че Тръмп настояваше то да бъде прекратено.

Само защото президентът казва нещо, не означава, че то е вярно. А системата показа именно това, коментират от BBC. Разбира се, има много напрежение вътре в самата система. Много хора твърдят, че самият начин, по който Америка избира президент, е предпоставка за криза. Въпреки че Джо Байдън води пред Тръмп с около 5 млн. гласа, преднината му в електориалната колегия се дължи едва на няколко щата. Можеш и да изгубиш популярния вот на обществото и въпреки това да бъдеш избран за президент.... както стана с Доналд Тръмп през 2016 г. Според експертите, този начин на гласуване е просто "бедствие".

Америка винаги е защитавала своята демокрация, но сега това е трудна задача, тъй като не само самите американци не вярват в нея, но и останалия свят ги наблюдава подозрително. Дали вижданията на Тръмп ще продължат да живеят дори и след като той напусне Белия дом? Историята и десет минути прекарани в социалните мрежи подсказват, че те ще се загнездят дълбоко в обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
7
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 223Виж статистиката, че за Дъмп гласуват предимно южните щати, където живеят реднеците :))) Ако знаеш изобщо какво е redneck
171
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистик 222Обяснявам.Чрез голяма част от народа на САЩ която стои единна зад него !Докато Байдън, ако въобще стане президент ще с раздвоен електорат. По голямата част от който е комунистите на Бърни Сандърс на който си фен. Ако Е.Уорън не бе откъснала гласове от Бърни, той щеше да е кандидата на демократите. Съмняваш ли се?
170
9
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Се чудя как това недоразумение стана Президент на САЩ
169
12
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Дъмп е най-сериозното доказателство, че демокрацията и Американската мечта съществува. Неудачник, станал милионер, защото е наследил парите си, единственият успял да фалира, докато другите станаха милиардери в кризата 2008. Глупав, слабохарактерен, поставил Америка на колене пред едно джудже азиатско. Избяга от Сирия, поклони се на Кимдиктатора. Изобщо се чуд
168
6
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Д, Дъмп удивително ми напомня по поведение на нашия Фигурант и КУРнелката. И тях все ги мамят и искат да им вземат властта, която те смятат, че изконно им принадлежи
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
@217"Тръмп въобще не е за тази позиция. Даже е трябвало да бъде в друга инстутуция /панделата"И за какво? Я кажи да чуем!Да не говорим че дори и да се окаже един търм президент, ще остане в историята като един от най-успшните президенти. И във вътрешен и в международен план.И това е сигурно.
166
9
 
2
 
! Отговори
Тръмп преди 3 години
Това е демокрация, господа робовладелци, свободно изразяване на мнение. Явно е че Тръмп въобще не е за тази позиция. Даже е трябвало да бъде в друга инстутуция /панделата/, но си е плащал и е стигнал чак до президент. Щом ви е плащал ...
165
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бибитко Бойкоф професионалист ли екаптлист ли е,комунист ли е,охрнител ли е,шофиор ли е,художник ли е,футболист ли е?
164
8
 
3
 
! Отговори
NoName преди 3 години
До АнонименДа това е така......и никой не твърди обратното......до 20 Януари 2021......след това е на бунището или в затвора....А най-вероятно да е в Москва да надзирава лично строежа на Тръмп Тауър, където праща дъщеря си и сина си няколко пъти докато беше президент или в Китай където успешно развива бизнес и миналата година е платил по-големи данъци отколкото в САЩ.Тръмп е прикрит малчик-геей на Путин и затова прикритите руски *** в БГ толкова си го защитават и обичат.
163
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 20 Януари 2021 президент на САЩ е Тръмп......Да това е така......и никой не твърди обратното......до 20 Януари 2021......след това е на бунището или в затвора.
162
1
 
2
 
! Отговори
Всъщност... преди 3 години
... демокрацията е в опасност винаги когато някой групировка и представителя и загубят изборите и бъдат лишени да "яхат" и експлоатират тъъпото стадо, наречено народ за собствена и на партията си изгода .От десетилетия изборите представляват едно и също.Ако Байдън беше загубил изборите, НИЩО НЯМАШЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ.Пак демокрацията щеше да е в опасност... пак другия щеше да си е служил с измама... и пак щяха да се искат ново преброяване на гласовете ... пак слугите щяха да вият по медиите...
161
5
 
7
 
! Отговори
юдо-масонските преди 3 години
масмедий трябва да начучат че президента на САЩ според конституцията се обявава на 6-ти Януари от сената на САЩ, а не от жалките пълни с цветнокожжи *** и дебели бели свинчуги, юдо-масоснки масмедийкорумпирания, изкукуригал дъртак Байден НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ на САЩдо 20 Януари 2021 президент на САЩ е Тръмп !!!
160
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж за корупцията на Байдън знаем и за лаптопа и телефоните и Китай и Украйна и т.н.!!!!Знаеш миХуя.......покажи да видим всички.....иначе ще кажа за сестра ти...
159
11
 
1
 
! Отговори
Дедовия ми преди 3 години
изборите се оспорват от Тръмп, защото има неоспорими, форензични доказателства.........Твоята сестра е най-голяматаКурва в Кърджали....имсм я на видео с целия футболен отбор......ще ти покажа видеото, когато видим "доказателствата".
158
9
 
11
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Джо Байдън спечели изборите за президент"=============================Нищо подобно, нищо не е спечелил, изборите се оспорват от Тръмп, защото има неоспорими, форензични доказателства, че резултатите в неколко суинг-щата са фалшифицирани. Дементният педофил Биден е "президент" само в главите на глобалистите-сатанисти и васалният им медиен пропаганден комплекс.
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е в опасност в САЩ, когато чрез изборни измами комунистите почнат печелят избори...........ХейПростак, да в САЩ има кОм партия от няколко стотинЕди0та, като теП, които ще видят власт толкова, колкото ***.
156
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сещам се за местното население там,някога.......А сега се сети и за съществуващото население СЕГА в блатная .........крепостниМужици спящи на печките......пиещи квас....
155
3
 
1
 
! Отговори
abv преди 3 години
Браво *** Христова
154
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сещам се за местното население там,някога..Всички местни човеци са били избити.После мерканците почнали сами да се трепят,така е и сега.Като погледна US филм,все крещят и викат shit?Толкова ли гадно им миришат ду петата на амриканките
153
4
 
8
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
Нищо и няма на демокрацията в САЩ. Поне за сега. Когато се реши официално, че Тръмп е загубил без изборни измами, Тръмп ще се оттегли.Пък дори и комунистите да спечелят. Демокрацията е в опасност в САЩ, когато чрез изборни измами комунистите почнат печелят избори.