Американският регулатор потвърди: Pfizer е на 95% ефективна

Остри странични ефекти има при едва 4,6%
8 дек 2020 20:00, Нели Христова
34
Американският регулатор потвърди: Pfizer е на 95% ефективна
Снимка: БГНЕС

Федералното управление за контрол на храните и лекарствата след направена проверка потвърди заявената ефективност от 95 процента на двукомпонентната ваксина, разработена съвместно от компаниите "Пфайзер" и "Бионтех", съобщиха световните агенции, предаде БТА.

Както се отбелязва в документа, публикуван на сайта на управлението, подобно ниво на ефикасност /95 процента/ се постига, седем дни след прилагането на втората доза. Ефективността на препарата след първата доза от своя страна възлиза на 82 на сто. А при по-тежките случаи първата ваксина е действала благоприятно при 88,9 процента от случаите.

Най-честите странични ефекти от ваксината при общо 43 252 участници в клиничните изпитания са били реакция около мястото на ваксинацията в ръката /84,1 процента/, умора /62,9 %/,главобол /55,1%/, изтръпвания /31,9%/, болки в ставите /23,6%/, втрисане /14,2%/ и др.

Остри реакции са били наблюдавани от 0 до 4,6 процента сред участниците, като по-чести те са били при младите хора /4,6%/ и по-редки при хората над 55 години /2,8%/.

Най-тежките нежелани ефекти, при които е необходима хоспитализация, са били изключително редки по време на клиничните изпитания и те са възлизали на под 0,5 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
29
 
! Отговори
хм преди 3 години
Може и да е ефективна , но страничните ефекти никой не знае какви са. Нужно е да се наблюдават няколко години, но са минали няколко месеца.
11
4
 
17
 
! Отговори
ха сега преди 3 години
Това ми прилича на Руска рулетка,да залагаме ли кой ще се гръмне?Божков да организира залаганията!
10
5
 
17
 
! Отговори
минувач преди 3 години
как вървят акцийте на Пфаизер тези ди? Само да попитам де...
9
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започват да пристигат първите действителни резултати от изпитанията на руската ваксина. От 20 ваксинирани през август 11 заболели от коронавирус от които 1 е починал. От останалите 6 са здрави а 3-*** са влезнали в болница след бъбречни усложнения. Това другари е истината за руската ваксина. Това е принудило МИД на РФ да се примоли във Вашингтон и Брюксел за 30 хил. ваксини на Pfizer и Moderna за висшите чиновници и военни в РФ.
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си хас американската агенция да не потвърди!Умрелият си е умрял,ваксинираният-ваксиниран а връзката между двете............чист,американски бизнес за милиарди!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо Американският регулатор Не поясни за Дефектите колко % - та ще са !!!
6
2
 
18
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Значи докараха го на проценти,браво!За дългосрочните последици ще почакаме да ги видим.Така де,революционно е,трябва все пак да мине време!
5
3
 
14
 
! Отговори
некой преди 3 години
А нещо за 'дълготрайните' ефекти да ни разкажат? Нали идеята на ваксината е да действа дълго време? Или - ааа, то не е имало време да се видят дълготрайните ефекти!"Реакция на мястото на ваксината" се получава и когато комар те ухапе (пардон - вакцинира)
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
0,5 хоспитализирани е колкото се разболяват и от ковид.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
0.5 хоспитализирани? Нали 20% умираха? Според руските ***...
2
18
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
отнехте им едната опорна точка на антиваксърите :D Безсрамници!
1
15
 
7
 
! Отговори
ТАСС е упълномощена преди 3 години
ДА ЗАЯВИ, че колхозната ваксина е ефективна на 142% с колкото товарищ Путин спечели изборите през 2018 година.