От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

Ваксини, които се прилагат през устата или носа, са по-добри
29 дек 2020 11:46, Елка Василева
112
От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Специалисти в САЩ са установили, че ваксинираните хора могат да са разпространители на коронавируса. Компаниите Pfizer и Moderna изследват колко от ваксинираните могат да предават  вируса.

Дори и да имате ваксина срещу коронавирус, не може да ходите без маска на обществени места. Това е засега мнението на лекарите, предаде БНР.

Носът е основният вход на вирусните инфекции. В това число и за коронавируса. Той бързо се размножава там и активира имунната система, но коронавирусните ваксини се инжектират в мускулите.

Ваксината стимулира производството на антитела и това би трябвало да бъде достатъчна защита, за да предпази този, който има ваксина, да не се разболее. Някои от антителата може би ще циркулират в кръвта до носната лигавица и ще пазят там от зараза.

Още по темата

Но засега не е ясно дали те ще бъдат достатъчно количество и колко бързо ще могат да бъдат мобилизирани. Ако те не са много, вирусите могат да цъфтят в носа и да бъдат кихани или издишвани и да заразяват другите.

Това е състезание, зависи дали вирусът може да се произвежда по-бързо, или имунната система може да го контролира по-бързо, казва Марион Пепър, имунолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Ето защо ваксини, които се впръскват в носа като спрей или се прилагат през устата, са по-добри от мускулните инжекции при респираторните вируси, смятат експерти. И за ваксинираните срещу COVID-19 засега не отпада носенето на маските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 64Истината е, че като те тресне, ше има да квичиш, бабаитино!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УченАма тук за антибиотици ли говорим? Мислех си, че за ваксини... Много ви бива в шикалкавенето и изместването на темата.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Ами вземи я измисли, умнико. Ваксината против грип спира ли разпространеинето на грипа? Ако не, значми ли, че е безполезна и не спасява живота на милиони хора?
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ново 20А защо трябва всичко да е с политическа цел, конспираторе?
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Ами какво да я пробваме руската ваксина - ще чакаме някой да каже истината за нея. Щоми и Путин не ще да си я сложи...
94
1
 
5
 
! Отговори
Бо Джайдън преди 3 години
А честото.
93
4
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Достатъчна е маска само в затворени помещения. Навън - дишай нопмално. Така няма никакъв проблем дори и за алергичните. Имам си вкъщи, знам какво е. Така сме вече 9 мес. И не сме се заразили.
92
3
 
9
 
! Отговори
Metod za lechenie преди 3 години
Boi po vlasta do dupka
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха базикВаксерите, нсрахте ли се?
90
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - силното оръжие е страха .Вече ви стана ясно ,нали ?Ваксъри срещу анти ваксъри Вярващи в ковид срещу невярващи неваксинирани здрави които могат да преболидуват срещу здрави ваксинирани с вируса които няма да го срещнат и така сега ще заразяват Разделяй и владей . Страхът оправдава омразата , агресията и дори убийството на брата ви и сестра ви! Виждате ли докъде ви докараха тези са/ / та/ни . /сти . Айде честито
89
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можеш да убедиш невежата с научни аргументи. Той си верва, че с гръден обем от 5 литра може да зарази кубичен километър въздух.
88
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 50 метра съм от болница...вятъра разнася яко това. Може да не е вирус, не споря но на 50 метра си го разнася без грижи.--------Ами хубаво, запечатай си устата и носа с восък и дишай през гз.
87
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега здравният министър и протежето Мутафчиев да ходят да се прегръщат с техните родители... ( Все едно не са го правили до сега) Тази циркаджийски номера минават само пред платените медии. Какъвто премиера такива и министрите с техните лакеи
86
6
 
23
 
! Отговори
Bond преди 3 години
С чип, без чип - маската е задължителна. Нищо, че не предпазва.
85
6
 
9
 
! Отговори
1000 преди 3 години
До Анонимен Не, проблемите не са повече от ползите.
84
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирате ли, колко лоша медицина е този подход с ваксините!? Повече проблеми, отколкото ползи и накрая някой си пълни джоба! Много го пълни! А вие носете маски и стойте без работа!!
83
5
 
1
 
! Отговори
Внимателно преди 3 години
Иначе в момента следят само един от персонала на Хиитроу Лондон излъчващ сиво зелени мутанти при дишане вкл през маската..
82
5
 
2
 
! Отговори
Aman ot terorists преди 3 години
Провеждaщи терора настояват за временно блокиране на облъчването с режещи пресканиращи вълни с цел заразяване на милиони с рекламна за тн"ваксини" пораза вкл COVID mutatns..
81
6
 
9
 
! Отговори
Искат се арести преди 3 години
Настоява за арести на нагло престъпници провеждащи терора с COVID generators and activators..с цел поразяване на милиарди с тн"ваксини"..
80
3
 
6
 
! Отговори
JJIvanov преди 3 години
Засега природата ИСКА ПЪЛНА КАРАНТиНА ЗА ПОРАЗЕНИ С ТН"ВАКСИНИ" до 9 години и пет месеца ПОНЕ...