Ще използват ли 25-тата поправка, за да отстранят Доналд Тръмп?

Президентът има само още 2 седмици в Белия дом
7 яну 2021 10:03, Нели Христова
97
Ще използват ли 25-тата поправка, за да отстранят Доналд Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп има само още две седмици в Белия дом, но след бунтът в Капитолия вчера, при който загинаха четирима души, някои републиканци обсъждат дали президентът да не бъде премахнат от поста.

Още по темата

Импийчмънтът на Тръмп може да е подходящото средство за защита. Ако той бъде отстранен по този начин, няма да има право да се кандидатира за президент отново. Но само две седмици са недостатъчни, за да има резултат от едно дело за импийчмънт.

Вторият вариант е позоваването на 25-тата поправка, която периодично се обсъжда като крайно средство за отстраняване на мошеник или неспособен президент. Някои членове на кабинета проведоха предварителни дискусии относно позоваването на 25-тата поправка за принудително отстраняване на Тръмп от длъжност, заяви източник от GOP пред CNN в сряда вечерта.

Но летвата е невероятно висока.

Какво е нужно?

За да отнеме насилствено властта от Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс също трябва да се обърне срещу президента и да има подкрепата на мнозинството от служителите в кабинета на Тръмп, които да са съгласни, че президентът е негоден за управление.

Тръмп може да оспори хода им с писмо до Конгреса. След това Пенс и кабинетът ще разполагат с четири дни, за да го оспорят, Конгресът ще гласува - той изисква две трети свръхмажоритарност, обикновено 67 сенатори и 290 членове на Камарата, за да го отстранят за постоянно.

Конгресът може също да назначи свой орган, който да провери годността на президента вместо кабинета. По време на последния Конгрес председателят на парламента Нанси Пелоси внесе законопроект за създаване на орган на Конгреса за тази цел, но той не беше вписан в закон.

Защо съществува 25-тата поправка?

25-ата поправка беше приета след убийството на Джон Ф. Кенеди, чийто предшественик Дуайт Айзенхауер претърпява инфаркт. Поправката има за цел да създаде ясна линия за наследяване на властта и да се подготви за спешни непредвидени ситуации.

Айзенхауер претърпява масивен инфаркт, докато е на поста през 50-те години. Това е преди 25-ата поправка, така че нямало конституционно правило, което да му отнеме властта. Вместо това той постига споразумение с вицепрезидента Ричард Никсън за предаването на властта.

Частта от 25-ата поправка, която позволява на вицепрезидента и кабинета да отстранят президента, е имала предвид лидер, който е бил в кома или е получил инсулт.

Администрацията на Рейгън изготвя, но не подписва и не предава писма до Сената, които биха взели властта от Рейгън, след като той беше прострелян през 1981 г.

Щурмът на Капитолия от бунтовниците по искане на президента може да се окаже първият подобен случай в историята на нацията. Пред CNN, след като бунтовниците бяха изведени от Капитолия, президентският историк Дъглас Бринкли каза, че никога не е мислил, че сериозно ще обсъжда свалянето на президент, който представлява опасност за републиката.

"В момента страната ни е заложник на Доналд Тръмп", каза той. "Мич Макконъл и Пелоси не могат дори да се срещнат днес в Капитолия... така че мисля, че сега трябва да видим какво можем да направим, за да контролираме Доналд Тръмп и със сигурност сред вариантите е 25-ата поправка."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса не е ли, да не би да го използват срещу Байдън , както е човечеца с деменция(да не се случва и на най-големия ми враг) и в последствие да дойде оная съгласната Камила и да почнат пак войните ?
81
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмеца не направи 4 години война, но вместо война финансовата олигархия и глобалистите спретнаха епидемия и сега трупат милиарди от ваксините. При тях празно няма.Едно въпросче - Коя държава е бявила, че в края на януари приключва с ваксинирането?
80
10
 
6
 
! Отговори
xfn преди 3 години
Значи за Оранжевия ман.аф се иска импийчмънт за подклаждане на бунтове, а за нашия мУнча Ушати с вдигнатото юмруче...нищо?!?! Нашия нищопРавец е също виновен и за бунтовете в САЩ, защото Оранжадата е видял от него и решил да копира нашия Зелен чорап!! Впрочем всички преЦеденти, които са избрани от службите на Жужин за такива,се опитват да правят въстания...неуспешни обаче. А самият Жужак скоро ще бъде обесен от народа си!!!
79
4
 
4
 
! Отговори
До Истината преди 3 години
Човече явно виждам, че си освен не ук, не можещ, не знаещ, но и не можеш и да мислиш! Но само за да те подсетя: Я ми кажи колко търговски войни направи тръмпя през тез 4 години? При това такива, че пострадаха и самите американци! Няма да ти обяснявам, че 40 милиона кравари останаха без работа! И това не беше само заради корона вируса!!!
78
1
 
6
 
! Отговори
С грешка си преди 3 години
До GodС грешка си - той не нанеси никакви щети, напротив!С Китай започна да ги бута сами да развиват секторите, които не са достатъчно развити - например собствена Операзионна система, собствено производство на чипове и памети. Ембаргото нанесе големи щети на редица фирми от САЩ. Ако Хуавей успеят да направят мобилна ОС Гугъл ще пострада доста.С Русия - ненаправи нищо по-различно от предните президенти!Щетите са основно имиджови - много сериоизни!Най-вече успя много тряйно да раздели нация
77
6
 
2
 
! Отговори
God преди 3 години
До Бравус Дончо!Бай Дончо нанесе такива щети на Русия и Китай, каквито нито един комунистически президент на САЩ (дори и Обама) не посмя да им нанесе. Именно тези страни искат най-много срещу тях да стои комунист като Байдън, отколкото патриот като Тръмп. Не ги слушайте какво говорят, а вижте какво правят. Тръмп блокира сега и Сверен поток 2 на Русия и немските й ***. Сертифициращите компании се оттеглиха от проекта под заплаха за санкции от САЩ. Това беше дело на Тръмп.
76
7
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Олигарсите и глобалистите не могат да простят на Тръмп,че не направи нито една война 4 години!
75
12
 
9
 
! Отговори
Бравус Дончо! преди 3 години
Бай Дончо трябва да му дадат орден за заслуги на Русия и Китай - такива щети нанесе на САЩ за 4 години, каквито тълпи вражески агенти десетилетия наред не можаха да нанесат!
74
4
 
1
 
! Отговори
бОли ме ..... преди 3 години
долуподписаният , кой да бъде президетО на говедарите !
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократите няма да направят Тръмп герой като тръгнат да го махат 10 дена преди да сдаде властта. Те са лъжци, крадци, корумпета, но не и ***!
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за шаблон-Щурмът на Капитолия от бунтовниците по искане на президента-кат имат предвид действащия с функции за Президент на койт мандата не е изтекъл и си изпълнява задълженията по защита на изборите с правата на гражданите вписани в Конституция от посегателства в нарушения определените норми на гласуване,а че гражданите са недоволни от нарушените им права при изборния процес с подмяна на вот,но медии предвидиха от тези резултати до тоя резултат то искането може да е и на някой друг президент
71
10
 
8
 
! Отговори
Future преди 3 години
След бунтовническите напъни на Тръмп, става абсолютно невъзможно да се надява на някакъв успех на президентските избори през 2024 г., още повече, че след края на космическата война може и да няма избори. Иначе, Тръмпчо достатъчно позорно изложи американската демокрация пред света...
70
16
 
21
 
! Отговори
ха преди 3 години
Това изглежда като преврат срещу Тръмп, а всички медии тръбят, че той искал да направи преврат, за да задържи властта. Тия го изключиха от всичко, а той е официалният президент. Това не е никаква демокрация.
69
17
 
28
 
! Отговори
Прост Реднек преди 3 години
Заблуждават се някои като си мислят, че са овладяли положението. Белият човек може да въстане всеки един момент и никаква полиция и армия няма да го спре да на е сороските. Видяхме как засягаха под банките в Конгреса, видяхме уплашената физиономия на Нанси Пелоси.Тези,които измамиха Тръмп измамиха белият американски народ, но духът от бутилката е пуснат и сега реднеците просто ви простиха, утре ще ви запалят барабар с любимите ви ч,ернилки от Блек Лейзи Лавс Метър.!
68
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще приемат 26-тата поправка на конституцията. Който президент оспорва изборите въпреки решенията на висшия съд директно влиза в затвора.
67
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМериканците си взеха поука и се поправиха, само след 4г управление на оранжевия.Въпросът е, че ние не си взимаме поука, след вече 10г управление на нашата мутра.
66
18
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 години
преди малко Байдън официално беше приет за президент. Бай бай оранжев *** :D
65
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До човекХахаххаааа, каква Конституция едно време в казармата бря? :))))))))))))))))))))))))))Служиш на НРБ - БКП!!!
64
10
 
15
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Най-голямото наказание вече го сполетя - Туитър го блокира за 12 часа.Минута мълчание за любимия лидер....
63
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са държавата с най-достъпно оръжие и най-много затворници в света.Ако утре Тръмп обяви пълна и всеобхватна амнистия.Ама до последния човек, без изключение.....Какво ще стане?