След "опита за преврат" Вашингтон в извънредно положение до 21 януари

Обама: Историята ще запомни насилието, подстрекавано от действащ президент
Обновена: 7 яну 2021 09:27 | 7 яну 2021 08:30, Елка Василева
195

Снимка: БГНЕС

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, след щурма на Капитолия от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда, предаде ТАСС.

Указът на кмета допуска при нужда да бъде задействана помощ на федерално равнище.

Извънредното положение ще бъде в сила до 15 ч. на 21 януари, т.е. ще засегне церемонията по инаугурацията на новия президент Джо Байдън на 20 януари.

Вашингтонската полиция съобщи, че при размириците в Капитолия са били арестувани 52 души, предаде Ройтерс.

По рано стана известно, че там са починали четирима души. Една жена е била застреляна от полицията при щурма на една от вратите на сградата на Конгреса, а други трима са починали "при спешни медицински случаи".

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън, след като работата им бе прекъсната от щурм на привърженици на Тръмп, при който загинаха поне 4 души.

При обявяване продължаване на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите Конгреса с посланието „вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава“. Пенс категорично заклейми нахлулите в Капитолия.

Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и „не представляват Америка.“ Колегата му републиканец Мич Маконъл заяви „Те се опитаха да подринат демокрацията ни и не успяха.“  

За други насилието е било „опит за преврат“, подстрекаван от Тръмп, предаде БНР.

Още по темата

Бившият президент Барак Обама посочи, че историята ще запомни насилието, „подстрекавано от действащ президент, който продължи с безпочвените си лъжи за изхода от едни законни избори.“ Обама също обвини „медийна екосистема“ и „политическа партия“, като добави, че лидерите на Републиканската партия могат да изберат дали да продължат към тъмнината или към „реалността.“  

Демонстрантите се насочиха към сградата на Конгреса, след като по-рано бяха на митинг, по време на който Тръмп ги упъти да се насочат към Капитолия.  Президентът даде енергия на протестиращите, след което те се насочиха към Капитолия, където се стигна до сблъсъци с охраната и пробив на сигурността.  

Хиляди симпатизанти на президента са във Вашингтон по негова покана за протест срещу резултатите от изборите, които бяха потвърждавани на няколко инстанции.

На мястото на безредиците имаше хиляди привърженици на Тръмп със знамена в негова подкрепа и лозунги. Някои от дошлите бяха гневни, други се провикваха „Това е един добър ден за Америка,“ а трети споделяха с гордост как са пробили сигурността на Капитолия. Имаше и такива, които провеждаха спокойно разговори с противници на Тръмп. Усети се една решителност на дошлите да останат на място възможно най-дълго време, за да покажат недоволството си.  В столицата бе въведен полицейски час и по улиците може да се види засилено полицейско присъствие, както и войници на Националната гвардия.  

Новоизбраният президент Байдън описа щурма като „въстание“ и „бунт“, докато Тръмп, обвинен в подстрекаването на безредиците, призова дошлите да си отидат по домовете. Въпреки това президентът продължи в Туитър с необоснованите си твърдения. Неговият акаунт там бе заключен за 12 часа. Към подобна мярка прибегна и платформата Фейсбук.  

Междувременно, станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който бе решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и Рафиел Уорнак печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената, като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики, след като встъпи в длъжност на 20 януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп кога ще го облекат в риза с дъъълги бели ръкави и ще го настанят в меко тапицирана стая? Изключиха му достъпа до Фейсбук и Туитър и до 10 часа ще е превъртял изцяло.
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Циркаджията Тръмп до последно си връзка циркаджийските номера.
163
2
 
4
 
! Отговори
8 преди 3 години
До Анонимен Това е работа на Путин !Ръката на Москва !
162
2
 
13
 
! Отговори
6 преди 3 години
Ааа, сетихте се да осъждате насилието , което в много страни вие организирахте-у нас срущу Виденов, в Украйна ,Беларус и къде ли не още !"Волът рие , но пръстта на главата му пада !"Меката на демокрацията вече е силно уязвена !Авторитетът й в света вече рухна .Целият свят е класово разделен -настъпва нова ера на обществения строй ,но какъв никой още не може да каже ,защото няма втори Маркс!
161
2
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Преврат е фалшификацията на изборите от Антидемократичната партия на САЩ, начело с узурпатора Байдън
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен (руски снайперисти)Че нали Порошенко лично ги е проверил и се уверил че са руснаци, че какви да бъдат ;) Нали преврат са подготвили. Да беха черно-кожи или с дръпнати очи, пак руснаци ще ги пишат.
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНякой го е организирал. Порошенко предаде цяла нация, но явно не я чувства като негова.
158
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Украйна защо майдана не го признаха за "преврат". Още не могат да се съвземат и продължават масово да се изнасят от там хората. Защо не дадат оценка на ситуацията, колко обедняха украинците, колко напуснаха държавата, колко струва валутата им? Съсипват държави, после то било демокрация. Искали да бъдат независими. Цяла Европа зависи от руския газ. Трябва САЩ да печели от това.
157
11
 
4
 
! Отговори
Антитръмп преди 3 години
Любимецът на Путин,се показа като него страхлив и нарцистичен. И сега,дупе да му е яко...помнете ми думата...Тръмп е вече никой, всички ще го изоставят,дори и Путин. Всички ще бягат от Тръмп като от чума,ще има хиляди дела и на практика ще фалира.
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново, нищо странно за декорацията!? И Пиночет стана президент по време на военно положение
155
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"починали" хахахах да ти имам и журналистиката Еллке
154
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те това е демокрация по пиндостански - инаугурацията на байДжо на 20 януари ще бъде проведена под дулата на оръжията, тъй като извънредното положение ще бъде в сила до 15 ч. на 21 януари. А казваха, че референдумът в Крим бил под дулата.Путин да въведе санкции за нарушаване на човешките права в Пиндостан.
153
3
 
21
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Всяко"изкашляне" против власта е опит за преврат...според демократите от всички страни.
152
2
 
25
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Стига сте се бъзикали с г-н Р Радев. Фигурант бил,ами с такава функция сте го облекли. Какво е виновен той,защо не лаете по Б Борисов от когото зависи всичко и който бърка невероятни полит.каши? Радев ли води държавата с всичките му последици,той ли позволи покупката с милиарди на Ф-16 и др.подобни тъпотии??? Сравнете само миналото на г-н Радев с това на "премиера"!?...
151
17
 
11
 
! Отговори
До 172 преди 3 години
Драги ми ***, точно в демокрацията хората имат право да протестират! Има свобода да правиш, каквото си искаш! А не, като в Китай и Русия, да отидеш в лагер, ако само се изкажеш против великия лидер, камо ли да огранизираш простест. На глуповат човечец, като тебе, му дай софрата и ракията и да си спомня за "онова" време. Относно живота в САЩ- цветя и рози за успелите, кадърните, можещите, мислещите и ад за общаците. Както и у нас, както и по цял свят. Ама там поне общаците си знаят защо са нула
150
8
 
21
 
! Отговори
А стига бе преди 3 години
Не може да бъде това във най- развитата демокрация. Там всичко е прекрасно, живота е розов и хората пеят от щастие по улиците. На нас ни разправят че такива размирици може да има само във недемократични режими като Русия, Китай, Северна Корея и други "слабо развити" страни със недоволно население.
149
6
 
17
 
! Отговори
А така преди 3 години
Да видите дали е добре като организирате разни тъй наречени : Оранжева революция , Арабска пролет , Майдан , Отровно трио и Демократични избори във други суверенни страни !И внимавайте с полицейските репресии и свободата на словото !Вече има петима убити от полицейско насилие а вие ги водите "починали от спешни медицински нужди " .ООН да осъди диктатурата !
148
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 3 години
От това вече държава не става. Закривай!
147
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На протест с автомат. Смее ли полицая да му се опълчи?
146
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са организирани от Румен Радев.