Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България

За щурма на Конгреса: Това става в държави като тази, от която баща ми е избягал
8 яну 2021 21:30, Елка Василева
190
Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България
Снимка: архив, БГНЕС

Емоционално послание на актрисата Рита Уилсън, чийто баща е българин: "Баща ми избяга от България за свободата, която предлага Америка. Но това, което видяхме сега, не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел".

“Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията от 6 януари ме шокираха и натъжиха. И не мога да мълча.” Така започва емоционалното обръщение на американската актриса Рита Уилсън, публикувано в Тwitter, пише Дойче веле.

В текста съпругата на Том Ханкс не пропуска да спомене българския си произход. “Баща ми рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България за свободата, която Америка предлага. Това е причината да имам късмета да съм родена в тази велика страна”, пише Уилсън.

"Това не е Америка"

“Това, което видяхме сега, изглежда като нещо, което иначе се случва в държави като тази, от която баща ми е избягал. Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел”, четем още в емоционалното послание.

Още по темата

“Баща ми вярваше в една Америка, каквато я представяха кадрите от нашата страна, които той е виждал като млад мъж. Той знаеше, че свободата се извоюва трудно и че демокрацията е начинът, по който трябва да живеем. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си казваше: “Бог да благослови Америка”. Той беше много горд, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-много,” пише актрисата.

По-нататък в посланието си Уилсън прави паралел между сцените в Капитолия и бруталността, с която полицията в САЩ неведнъж е подхождала към чернокожи. “Когато съм ставала свидетел на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи протестират мирно, и ги сравня със срамната липса на сила, която позволи на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия вчера, става пределно ясно, че си имаме работа със структурен расизъм”, пише още актрисата и подчертава: “Това трябва да приключи. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя.”

"Моят тъст е от България"

Рита Уилсън е родена през 1956 година в Лос Анджелис, Калифорния под името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно семейството му се премества в България. След деветосептемврийския преврат Ибрахимов е изпратен в лагера “Куциян”. Успява да избяга и да замине за Съединените щати, където започва работа като сервитьор. През 1960 година получава американско гражданство, приема християнството и променя името си на Алън Уилсън. “Успял е да купи къща за семейството си само с бакшиши”, разказва по-късно световноизвестният актьор и негов зет Том Ханкс. Именно на него Ханкс посвещава ролята си във филма “Терминалът”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй си простата уста !!!!
138
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Я се връщай, ко прайш там.. !
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно изобщо не си разбрала защо баща ти е избягал от България. Е, сега ти предстои да разбереш по трудния начин!
136
1
 
9
 
! Отговори
Hello преди 3 години
Те са с много леви убеждения и искат демократическата партия на власт. Всичко, което казват е да ударят не-демократите и оправдаят идиотщините на всички неща дето се случваха през лятото, фокусирайки се върху един единствен протест с провокации, осъдени от всички консервативно настроени американци. Повечето в Холивуд подкрепят леви глобалисти, които им дават платформа и милиони. Актьорите, които не участват в холивуд продукции не правят такива пари.
135
18
 
8
 
! Отговори
ВЕЛИКА БЪЛГАРКА! преди 3 години
Възхищавам се на тази велика българка и на всички велики българи. Иначе, комунистите не са българи, а руски шпиони. българин
134
5
 
18
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Статията звучи колкото обидно за мен като българин, толкова и поучително за всеки, който все още вярва в "американската мечта". Обидно за мен защото един кратък период на политически гонения обезличава вековната история на страната ми, всички постижения, култура! Едностранчиво опетняване на България и екзалтирано бленуване по САЩ. Но ако бързо направим справка какъв е бил живота там през 50те години ще намерим такава смрад, политически гонения, расова дискриминация, агресия в държави по цял свят
133
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам, че и слабоумните и бавноразвиващите осъзнаха "високото" ниво на американската демокрация и астрономическите нива на манипулации и откровени лъжи и измами в САЩ!
132
4
 
11
 
! Отговори
Маа gъско преди 3 години
Досега не знаех,че Възродителният процес на бай Тошо си е бил пуснал пипалата чак до САЩ и Холивуд. Защо са си сменили имената? Не знае ли,че ислямът наказва за самоволна смяна на името с неислямско? Уж избягали от комунизма,пък се завряла в гнездото на левичарството,женdъризма и sороспнята - Холивуд? Като е родена през 1956г. ,баща и не и ли е казал срещу кого са се борили Хувър и Маккартни по това време точно най-вече в Лос Анджелис? Ми срещу левичарските sексуални деvианти в Холивуд,*** gъско.
131
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу колко хора се жалват, че и нас Америка ни е прецакала със самолетите, за да си угоди на интереса... Това ли ни е проблема? Тия *** избиха сума ти народ и сума ти народ направиха бежанци, предизвикаха световни кризи от космически калибър, измислиха религиозната омраза и я пръснаха по целия свят, ограбиха де какво има като ресурси... Добре поне че черните не могат да постигнат нищо, ако ги оставим на самотек, иначе и това щеше да им е на сметката... Да си сърбат сега попарата!
130
5
 
15
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Ако не беше този "event" при Капитолия щеше ли тази дама да се сети въобще за България?Тя посещавала ли е поне веднъж родината на баща си ? А не вижда ли, че в САЩ сега се утвърждава ЕДНОПАРТИЙНАТА СИСТЕМА - Президент, Конгрес, Сенат - подобно на 45 год. Източна Европа ? За сега няма още лагери, но всеки който е на мнение, различно от официалното на "прогресивните сили" е деформиран като "нацист" и "расист".
129
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щях да и повярвам ако беше казала нещо лятото когато афроамериканците палеха градовете и рушаха всичко, но тогава си бяхте заврели езиците на едно място
128
2
 
12
 
! Отговори
до 162 преди 3 години
Не е точно така, поручик! Познавам хора избягали даже в по-новите времена - 80-те. Който има желание намира начин! Верно, че на моите познати ДС им разгони фамилията, ама буквално!
127
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не си припомни погромите в САЩ и Франция, убити и ранени, разрушени и разграбени магазини и офиси на движението Black lives matter?===============Па, те това е нейната Америка. Тия са били борци за свобода!
126
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рита,хипарските движения са отживелица.както виждаш и сама,всеки се самоопредяля като някакъв и някой си.Времената на хипитата отминаха отдавна.Ти просто не желаеш да се самоопределиш като някой и нещо.Това е безотговорност и страх.
125
0
 
10
 
! Отговори
И преди 3 години
И хората, и държавите се променят с течение на времето. Понякога даже в рамките на 1 човешки живот.
124
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бягаш от Гърция, бягаш от България, накрая и в Америка ще се чудиш как да избягаш.
123
3
 
9
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Все пак трябва да си спомним Клинтън който сключи благосклонни договори с Русия и я извади от блатото, във време когато руската мафия вилнееше в България. Тогава укрепнаха мутрите. Аз свързвам мутрите с президентството на Клинтън.Обзема ме страх от утрешния ден.
122
3
 
5
 
! Отговори
аз избрах преди 3 години
До153 Анонименда живея в западна ЕВРОПЕЙСКА държава и не виждам защо да се местя в русия ???някъде да съм я възхвалявал....а бе цветанов ,да не си ти това който продава интересите на България на америка ??а нещо конкретно да отговориш на отделните ми въпроси или просто тролиш за да генерираш трафик
121
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
152 Пътят ти към Русия е отворен, можеш да поемеш по него свободно.
120
4
 
9
 
! Отговори
а бе то преди 3 години
ако тая можеше да пта баща си дали е съгласен той да работи и да издържа на социал нег,ри и лати.нота едва ли би бил очарован. едва ли би бил очарован да бъде в америка където белия човек вече е малцинство и където има щати в които нглийски почти не се говори и където той и тя са низвергнати а има само то .а дали би бил той горд от държава която налага санкции и се меси на целия свят за да защити интересите си ?? а това , че ни набута с остарели ф 16 пак ли е факт да се гордее с америка ??