Как бивши последователи на Qanon са разбрали, че това, в което вярват, е лъжа?

Конспиративната теория е пълна с несъответствия
3 фев 2021 21:45, Нели Христова
90
Как бивши последователи на Qanon са разбрали, че това, в което вярват, е лъжа?
Снимка: БГНЕС

"Всичко започва с доза истина. При мен се случи така - бях ядосана на Демократичната партия, която се обърна срещу Бърни Сандърс през 2016 г. Имаше много хора като мен. Свързахме се онлайн и си зададохме въпроса - ако Демокраничната партия се намеси в изборите така, какво още може да стори? Направихме собствено проучване и нещо се случи по време на този процес".

След изборите за президент през 2016 година Ленка попада в примката на конспиративните теории. Изведнъж, без да се усети, тя вече е последовател на QAnon, групата, която ще предобие огромна популярност в следващите четири години и дори ще успее да нахлуе в Капитолия.

"Външни конспиративни сили попаднаха в нашия новинарски поток и така започнахме да получаваме информация от тях. Не знаем кои са те, но ни предлагаха информация, която изглеждаше достоверно. Започнахме да вярваме в тази информация и тогава се появи Q", разказва Ленка, която вече е успяла да се измъкне от QAnon, пред CNN. Тя и групата от хора, с които заедно се опитват да разберат дали има корупция в американското правителство, получават информация за връзките на властта със секс трафик на деца и как политиците биват заплашвани и изнудвани с тази информация. "Има доза истина в трафика на деца и педофилията. Това е деликатна тема за много хора, защото сме родители. Това ни притесни", обяснява Ленка.

В един момент обаче тя се усетила, че всички тези обвинения са твърде помпозни за да са истина.

"Когато Q се появи вече беше очевидно за мен, че са се прецелили в Демократичната партия и я обвиняваха в неща, които и Републиканците вършат. Това ме накара да се запитам защо нападат само едната партия. След това се опитаха да издигнат Доналд Тръмп като светец, който ще пребори корупцията и секс трафика на деца, но аз виждах, как той прави абсолютно същите неща, в които обвиняваха Демократичната партия. Имах късмета да се усетя и да се откажа от тази група навреме. Но същевременно разбирам как хората потъват толкова лесно в нея", обяснява Ленка.

Джитарт Джадея е крехък мъж в началото на тридесетте години, очарователен и весел, който говори с еднакъв ентусиазъм както за икономиката, така и за своята племенница. Той е атеист, подкрепя декриминализацията на наркотиците и правото на избор, който подкрепя Бърни Сандърс в първичната част на изборите през 2016 г. Той не изглежда като човек, който би потънал в опасна крайнодясна конспиративна теория, включваща демократи, които ядат бебета, и холивудски актьори. Но в продължение на две години и половина той потъва в дебрите на QAnon.

"Като наркотик е", казва той на Rolling Stone. "Четете информацията на Q и той ви казва нещо, а вие си мислите: "Уау пич, това е лудост"... Дозата допамин изчезва в мозъка ви и трябва да навлизате все по-дълбоко и по-дълбоко, за да можете да получите отново това чувство. Когато Q за пръв път започна да публикува, си помислих: "Ето едно обяснение, което макар да няма смисъл, ако е вярно, обяснява ситуацията по-добре от сегашните обяснения, които получавам."

Конспирацията идва в точното време, за да завладее ума на младия мъж - Джадея наскоро се беше разграничил от повечето си приятели,  беше изолиран и се бореше интензивно с депресия и недиагностицирано биполярно разстройство. Тъй като беше в аспирантура, той също има и много време за пропиляване. "Предполагам, че може да се каже, бях основена мишена за Q, която той лесно би могъл да хване", казва той.

Но за разлика от Ленка, която бързо усеща, че конспирацията е измислица, при Джадея са нужни години докато осъзнае, QAnon са пълни с логически несъответствия. Преломен момент за него беше последовател, който помоли Q да накара Тръмп да каже термина "типи отгоре" като доказателство за познанието на Тръмп за заговора. Когато Тръмп произнесе фразата по време на реч през 2018 г., вярващите в Q се зарадваха, убедени че това е потвърждение, че Q е истински. Джадея обаче прави някои проучвани и вижда, че Тръмп е казвал фразата много пъти преди това.

"Тогава разбрах, че всичко е много хлъзгаво", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
17
 
! Отговори
статията звучи преди 3 години
като плиткоумна и пошла комунистическа пропаганда от преди 40-50 годиникоито не коленичи пред нннеграта и които е против толерастията и кенсъл културата е враг - точно като Тръмп
47
4
 
3
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До SD-още една QукувицаПризнай си, че и двата поста ги написа ти. Ха-хаКолко сте прозрачни само, ама се мислите за големи хитреци, нали?Щото големия филантроп е зад вас? Хайде чао ви. Писах достатъчно! И успех в борбЪта ви за насъщния. Все едно кой плаща за трохите.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55Нямаш ли некое сайтче за млади мъже за една нощ бе? Или поне си дай телефона. Я колко прогресивни либералисти има в този сайт. Ще се заровиш с пари. Стига с тия жени бе. Това са отживелици.Скъса се да рекламираш тоя ненужен сайт. Дай нещо по-така. Ти за Нов Рестарт не си ли чувал.
45
2
 
12
 
! Отговори
ууу преди 3 години
Много отдавна един мой преподавател (77-***) беше казал -- интересно е, че всички договори САЩ -СССР, за разоръжаване и търговски връзки, са сключвани при републикански президент. Явно е, че демократите открай време са били гнила ябълка, а вече и миришат. Носители на джендъризма.
44
3
 
14
 
! Отговори
Sd преди 3 години
Хахах как ги пускат поръчкови статийки против Кю. Виждала била, че правил същото боже боже.. Кю е тук да в и разбие *** !
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Предложени са за нобелова накрада за мир. Не знеш ли? защото са марксисти.Чакам някой да ме упрекне че разпространявам лъжи.
42
1
 
5
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До 42Не си прав. Много евреи са на страната на Тръмп. Да ги изброявам ли? Та и зета на Тръмп е евреин. Това че в българия ни управявяват бацета, радевци, пеевци и подобни честни частници не прави всички българи такива.Такива като теб ги набутват в мрежите за да осер..те подръжниците на Тръмп. Както обясних в предите си постове за "***" и произхода им.Плоско и елемнтарно, но минава пред интелигентните умно-красавци
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за BLM които чупеха, палеха, морадерстваха и пребиваха случайни минувачи нито една лоша дума, напротив представиха ни ги като герои - скоро очаквам и холивудко-партизански филми в тяхна възхвала.
40
6
 
4
 
! Отговори
Гладна Журналистка преди 3 години
До Анонимен 44И правилно си разбрал. Но си пропуснал ако не си изчел статията - че те са прекрасни хора, умни, красиви и интелигени. А не като тия стотици хиляди мирни привържаници на Тръмп там дето не само не са нахлували в Капитолия ами и са ги сваляли от прозорци и стени и са ги наричали с истинското - антифа, сиреч фашисти или комунисти- което е едно също! И са бранели полицията от тях.Има видеа колко искаш.Но за такива статии не се плаща. А силикона за устни и гърди не е без пари.
39
4
 
2
 
! Отговори
схема преди 3 години
що вкарват целия свят в тая схема и бойко се пъчи цял ден против навални нито сме ги колониализирали нито експлотирале да си ядат л...та сами римляните -----са ни достатъчни
38
4
 
11
 
! Отговори
Ам тъй де преди 3 години
Трябва да вярваме всичко, което ни кажат срещу Тръмп, но в никой случай обратното !
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали са им по една пачка долари и така "разбрали" че че не е истина
36
1
 
9
 
! Отговори
Даа бе преди 3 години
Сега само остава да повярваме , че всичко изречено против ''демократите'' е лъжа, и нещата стават тик-ток !
35
6
 
6
 
! Отговори
Исторически Факти преди 3 години
1917: 85% от Болшевишкото правителство е от Юдеи2021: 65% от Правителството на Байдън е от ЮдеиИсторията има винаги около 100 години Цикличност, щото това е времето, за което вече няма живи да помнят Старото Зло, а то е същото като Новото Зло!
34
0
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
ами Юдеите, ако не на Марксизъм, на какво друга да са ги обучили?!
33
8
 
10
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До накъде света отиваПропуснал си това че основателките на организацията 'Вlack lives на майка им' гордо заявиха че са обучени марксисти. Но това не тревожи медиите и нашите активни умно-красивци тук. Всичко е по план. Както и от статията последователите на Сандерс са готини, умнокрасиви и интелигентни и с пглед в светлото бъдеще. Те са невинни че са нападнали Капитола, но половин милион там мирни привържаници на тръмп- са виновни.
32
6
 
6
 
! Отговори
какво ви чака преди 3 години
имали ли сте black шеф , че аз съм имал , неграмотен в буквален смисъл не може да пише не е учил , *** но чуждестрана компания го прави шеф много верен и добър пазач и се отнася с белите българи като американците при робството , те са свикнали да се подчиняват
31
1
 
7
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
за момента се използва само семето им, защото произвежда най-хубавите жени за забавление на богати Араби, Юдеи, Семити, Африканци и т.н. това е последната функция останала на белите мъже...
30
2
 
6
 
! Отговори
вече и Господ преди 3 години
не може да спаси Белите мъже от пълният им и тотален геноцид!
29
7
 
7
 
! Отговори
накъде света отива преди 3 години
след като пишат против QAnon има нещо нередно що не пишат за Вlack lives на майка им ами ги издигат за нобелова награда ?????Вlack lives на майка им уважавава гейове хомо педо и тн и имаше внедрени на капитолия вкл този с еленските рога