Как бивши последователи на Qanon са разбрали, че това, в което вярват, е лъжа?

Конспиративната теория е пълна с несъответствия
3 фев 2021 21:45, Нели Христова
90
Как бивши последователи на Qanon са разбрали, че това, в което вярват, е лъжа?
Снимка: БГНЕС

"Всичко започва с доза истина. При мен се случи така - бях ядосана на Демократичната партия, която се обърна срещу Бърни Сандърс през 2016 г. Имаше много хора като мен. Свързахме се онлайн и си зададохме въпроса - ако Демокраничната партия се намеси в изборите така, какво още може да стори? Направихме собствено проучване и нещо се случи по време на този процес".

След изборите за президент през 2016 година Ленка попада в примката на конспиративните теории. Изведнъж, без да се усети, тя вече е последовател на QAnon, групата, която ще предобие огромна популярност в следващите четири години и дори ще успее да нахлуе в Капитолия.

"Външни конспиративни сили попаднаха в нашия новинарски поток и така започнахме да получаваме информация от тях. Не знаем кои са те, но ни предлагаха информация, която изглеждаше достоверно. Започнахме да вярваме в тази информация и тогава се появи Q", разказва Ленка, която вече е успяла да се измъкне от QAnon, пред CNN. Тя и групата от хора, с които заедно се опитват да разберат дали има корупция в американското правителство, получават информация за връзките на властта със секс трафик на деца и как политиците биват заплашвани и изнудвани с тази информация. "Има доза истина в трафика на деца и педофилията. Това е деликатна тема за много хора, защото сме родители. Това ни притесни", обяснява Ленка.

В един момент обаче тя се усетила, че всички тези обвинения са твърде помпозни за да са истина.

"Когато Q се появи вече беше очевидно за мен, че са се прецелили в Демократичната партия и я обвиняваха в неща, които и Републиканците вършат. Това ме накара да се запитам защо нападат само едната партия. След това се опитаха да издигнат Доналд Тръмп като светец, който ще пребори корупцията и секс трафика на деца, но аз виждах, как той прави абсолютно същите неща, в които обвиняваха Демократичната партия. Имах късмета да се усетя и да се откажа от тази група навреме. Но същевременно разбирам как хората потъват толкова лесно в нея", обяснява Ленка.

Джитарт Джадея е крехък мъж в началото на тридесетте години, очарователен и весел, който говори с еднакъв ентусиазъм както за икономиката, така и за своята племенница. Той е атеист, подкрепя декриминализацията на наркотиците и правото на избор, който подкрепя Бърни Сандърс в първичната част на изборите през 2016 г. Той не изглежда като човек, който би потънал в опасна крайнодясна конспиративна теория, включваща демократи, които ядат бебета, и холивудски актьори. Но в продължение на две години и половина той потъва в дебрите на QAnon.

"Като наркотик е", казва той на Rolling Stone. "Четете информацията на Q и той ви казва нещо, а вие си мислите: "Уау пич, това е лудост"... Дозата допамин изчезва в мозъка ви и трябва да навлизате все по-дълбоко и по-дълбоко, за да можете да получите отново това чувство. Когато Q за пръв път започна да публикува, си помислих: "Ето едно обяснение, което макар да няма смисъл, ако е вярно, обяснява ситуацията по-добре от сегашните обяснения, които получавам."

Конспирацията идва в точното време, за да завладее ума на младия мъж - Джадея наскоро се беше разграничил от повечето си приятели,  беше изолиран и се бореше интензивно с депресия и недиагностицирано биполярно разстройство. Тъй като беше в аспирантура, той също има и много време за пропиляване. "Предполагам, че може да се каже, бях основена мишена за Q, която той лесно би могъл да хване", казва той.

Но за разлика от Ленка, която бързо усеща, че конспирацията е измислица, при Джадея са нужни години докато осъзнае, QAnon са пълни с логически несъответствия. Преломен момент за него беше последовател, който помоли Q да накара Тръмп да каже термина "типи отгоре" като доказателство за познанието на Тръмп за заговора. Когато Тръмп произнесе фразата по време на реч през 2018 г., вярващите в Q се зарадваха, убедени че това е потвърждение, че Q е истински. Джадея обаче прави някои проучвани и вижда, че Тръмп е казвал фразата много пъти преди това.

"Тогава разбрах, че всичко е много хлъзгаво", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
важното е, Европейците да не се усетят, че ния сме измамата на Хилядолетието!
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гейовете са висша раса, жените са дискриминирани, защото природата им е отредила да раждат и гледат деца, по-черните хора са винаги жертви каквото и да стане, а по-белите винаги лоши, внушения че ни очаква климатичен аполипсис и т.н. либерастки конспиративни теории, които ни се натрапват всекидневно, чрез хиляди лъжливи и манипулативни статии.
26
6
 
7
 
! Отговори
Да се поклоним! преди 3 години
Поклонете се на Байдън!Целунете блясъка на неговите чепици!Па кажете Вожде,към светли бъднини води ни!
25
9
 
4
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До ИванА ти знаеш ли кой ги измисли и пробута QAnon и '***'? И с каква цел?
24
10
 
3
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До 25Ами прочети статията бе уважаеми. Там внедрени в митинга на Тръмп , фенове на Бърни комуниста- всички готини и интелигентни хора според медиите, били подъгани от някакви QAnon. и *** да нападнат полицаите и сградата. Чети бе! За John Sullivan чувал ли си? А и оня с овчата кожа и рогата от QAnon. щял да свидетелства срещу Тръмп в Сената.
23
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Тези QAnon нали бяха казали, че на 3 или 4 февруари Тръмп ще стане президент отново. какво става?
22
6
 
11
 
! Отговори
Фо 23 преди 3 години
Хмм, май само ти не си разбрал,А?! Всъщност последователите на Qnnon и на изританния от бялата къща оранжев бабуин са едни тоест зомбираните, неграмотни, белите ***. Адмирации за Тео , добре написано.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До TeoА като ти кажат, че накакъв рецивидист, умрял след съпротива при арест, е светец, защото бил черен, не ти ли идва акъла в главата? Има толкова много деградантска простотия която всеки ден ни се натрапва като единствената неоспорима истина от едни червени медии, но по тази тема дори е забранено дори да мисли. Всеки който задава логични въпроси извън наложената от либерастите линия се цензурира или сатанизира.
20
7
 
23
 
! Отговори
Мале мале преди 3 години
Баси долнопробната статия! Все съм чел по*мии, ама в този сайт чупят рекорди. За днес.бг няма граници, когато става въпрос за гъ*золизане на Господарите, които спускат следните опорки:1. Диктаторска Русия, милионни протести2. Невинния Навални3. Великия Байдън и борците за не*гърски мир 4. Лошия Радев5. Злия Тръмп и безчесните му последователи/садисти/нацисти6. И най-забавното - пълна тишина за разпадащия се ЕС и рушащите се от протести Франция, Италия, Австрия, Нидерландия, Германия...
19
13
 
2
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До TeoТи ли само не си разбрал още че тия QAnon. и тия с 'плоската земя' си измислиха точно тия дето, искат да ги припишат на привъжаниците на Тръмп.И да ги осмеят. А внедрените фенове на Бърни комуниста- готини? И какво? Ти се съмняваш в борбата им за глобалнално правителство ли? А стига бе:) И педофилски кръгове ли няма във вашингтон и силикон вали? Дори 'пица гейт' си я измислиха те и пуснаха по социал-медиите, та като я оборят и осмеят да не ги закачат за педофилските им кръгове. Виж 8
18
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 3 години
"ПРЕдобие", "ПРЕцели" - Кой ги пише тия статии бе? :)
17
2
 
4
 
! Отговори
Тулуп Мисирков преди 3 години
Използвайте лубриканти и нещата ще са винаги хлъзгави!!
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либерастките конспирации, лъжи и манипулации са единствената права вяра, а Тръмп и републиканците са винаги лоши и трябва да се наказват - с това се изчерпат хилядите статии спускани по поръчка от левите медии.
15
8
 
17
 
! Отговори
Teo преди 3 години
... ами как - като ти кажат, че президентите пиели човешка кръв и правили жертвоприношения с хора, че илюминатите ръководят тайно световното правителство благодарение на рептилите и прочее небивалици - рано или късно ти идва акъла в главата. Всяко едно радикално движение е нещо лошо. Тия са същите като антифа - утайката на обществото си избира лагер и огън-бий!
14
0
 
14
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Тц, прочети поста на 10.
13
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изловиха внедрените комсомолци в редовете на половин милион подръжници на Тръмп пред Капитолията. Всички дегизирани като Тръмп-съпортърс с цел за да осер..ъ митинга. А сега ги извиняват с некви QAnon , *** и конспиратори за педофилски кръгове. Не че не излязоха достатъчно доказателства за извращения на педофилски кръгове във Вашингтон. Jeffrey Epstein, създателя на анти-Тръмп 'Линкълн Проджект" и т.н.
12
13
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
CNN? Лъжа или пропаганда? - ДА!
11
1
 
6
 
! Отговори
Простотията ходи преди 3 години
по каскетите.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оранжевият се оказа голем муфтаджия.
9
3
 
11
 
! Отговори
Плоскоземни типажи преди 3 години
все още се намират.