Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва

"Събираме се да покажем на властта, че няма да забравим"
Обновена: 27 фев 2021 20:39 | 27 фев 2021 20:37, Веселина Йорданова
196
Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва
Снимка: БГНЕС

Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от главните критици на президента Владимир Путин, който беше убит точно преди шест години, предаде "Франс прес".

По повод днешната годишнина от смъртта на Немцов САЩ заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "растящата нетърпимост" на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при управлението на президента Борис Елцин. Той беше застрелян от упор с четири куршума на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Още от сутринта руски граждани и западни дипломати положиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на смъртта му, който редовно е демонтиран от властите.

"Събираме се в този ден всяка година, за да покажем на властта, че не сме забравили и никога няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде заличен", заяви опозиционерът и бивш премиер Михаил Касянов.

"Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане действителност", добави той и приветства приноса на Немцов "в освобождаването на руснаците от това потисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от съветско време".

Годишнината от смъртта на Немцов обикновено се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, но тази година беше решено само да се посети мемориалът заради наложените от пандемията от новия коронавирус санитарни ограничения, предаде БНР.

Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.

Сред присъстващите беше и съпругата на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя положиха и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания, както и други западни представители.

"Немцов все още е пример за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията", написа в Туитър представителството на ЕС в Русия.

"Той остава вдъхновение за много от тези, които се стремят към справедливост, прозрачност, свобода", туитна говорителката на посолството на САЩ в Москва Ребека Роуз.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия".

"Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия, продължават да са мишена на атаки и убийства. Оставаме дълбоко обезпокоени от растящата нетърпимост на руското правителство към всяка форма на независимо изразяване на мнение", заяви Блинкън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
Кара Конджул преди 3 години
За да има Хитлер,са виновни цяла западна европа с унизителните условия след Първата св война...и по насетне стремежа на юса да излезнат от великата си депресия,която по чудо свърши 45год..Трябва да се нарича втората световна чифуттскаа война.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер беше един от най-уважаваните политици в Европа през 30те. Човек на годината на списание Тайм. Полският министър на външните работи е държал портрета на Хитлер в кабинета си. Дадоха на Хитлер да проведе Олимпиадата в Германия. Дадоха му Чехия която имаше най-мощната военна индустрия в Европа за да унищожи Русия. Но Русия изби зъбите на европейските фашисти!
37
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Мирко Иванковски" ......... и Путин казува дека что нии сме първиот народ од тези земи."Малиии, понеже русофилите в България вече не стигат да тролят обилно, та Кремлин включи и северномакедонски такива .....Другаре, колко отчаян е Отровителя в Кремлин, за да прави такива неща?:))))
36
4
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИЯ ЧОВЕК НА СВЕТА Е БАБИЧКАТА, НО ТЯ ОТКАЗВА ДА ИЗПОЛЗВА СИЛАТА СИ!! ИМА ПЪЛНА ВЛАСТ НАД ЕС, НАТО, ООН И С ЛЕКОТА МОЖЕ ДА ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА МЕЖДУНАРОДЕН АРЕСТ НА ВСЕКИ НА ПЛАНЕТАТА !!ФАЛШИВИЯ ПУТИН МОЖЕ ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН И ИЗПРАВЕН ПРЕД СПЕЦИАЛЕН ТРИБУНАЛ В ХАГА САМО ЗА НЕГО СЛЕД КОЕТО ОБЕСЕН ПУБЛИЧНО ЗА ОГРОМЕН БРОЙ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В СИРИЯ , УКРАЙНА И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЪЩО!БАБИЧКАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОКРОВИТЕЛСТВА ФАЛШИВИЯ ПУТИН КОЕТО Е БЕЗОБРАЗИЕ!
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и европейците са присхично болни, щом с поведоха след един психочно болен Хитлер. Или те не са знаели?
34
2
 
8
 
! Отговори
помнииим преди 3 години
Га крадохте от Русия,не рвахте.Га путин ва натири,и зарвахте яко ,а!??!Нали е!Който има малко мозг ,вс му е ясно..га започна истерията.Путин един ден рече,ай стига веч крадохте ресурси,да ви няма.И от ден следващ почна цирка...но до плиткоумните това не ще достигне..
33
4
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Русия е длъжна да предостави на цивилизования свят всички свои налични ресурси!Немцов е нашо момче, което критикува националистическата политика на Путин и неговото обкръжение!!!Бати Бойко е велик и направи Газов Хъб Балкан в тази сложна драматична световна плетеница!Агент Анди Джоузеф!ЦРУ!!!
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно нещо е съдбата луканов също го застреляха пък никой не го почита
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е силен лидер като Хитлер. Усеща вектора на движение на народа и го води в тази посока.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еесовската пропаганда върви с пълна сила в най-добрите традиции на Гьобелс. Това, че видите ли Хитлер се появил от някъде един лош чичко с мустачки и повел след себе си стотици милиони са приказки за наивници - Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. А западно европейците са фашисти по природа, еесовския съюз е продължение на политиката на Хитлер с по меки средства, но сега при паднемият лъсна фашистката същност на ЕС.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно кога руските дипломати ще почетат паметта на избитите от полицията американски протестиращи при мирния протест пред Капитолия.
28
5
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
"както и западни дипломати," - циркаджии! А после като ги екстрадират от Русия еесовците в Брюксел и Йосеп Борел и Урсула ще пелтечат, че Русия не иска да се демократизира, и не иска да си играе с нас. Но Русия пет пари не дава за вас и за вашето мнение.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немцов.Руснаците хич не обичат немците и немцови работи.
26
4
 
0
 
! Отговори
вс е ясно преди 3 години
Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.
25
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОБЕДАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИ СССР НАД ГЕРМАНИЯ Е ЕДИН ОГРОМЕН МИНУС ЗА СВЕТА !!!И БЪЛГАРИЯ БЕШЕ С ГЕРМАНИЯ !!ВСЕКИ КОЙТО Е СЪС СТАЛИН Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛ!
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата на запада през 30те години се реши с война срещу Русия. Не можаха да унищожат Русия, но войната свърши работа. Днес обаче европейските фашисти имат само две алтернативи - или вечна "пандемия", намордници и затваряне на хората по домовете им, или да всичко да приключи за няколко часа ако изберат варианта от 1941г.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия никой не студува, топлото в Русия почти без пари. Докато в Англия 20 хил души мръзнат зимата в домовете си, защото доходите им не достигат за отопление.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А България какви компютри произвежда?
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е Немцов?
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западът не се справи с фашизма, справи се Русия. Западът не се справи с корона вируса, Русия се справи. Русия обаче се провали с въвеждането на 45ти пол