Каква трябва да е политиката на САЩ срещу ядрената програма на Северна Корея?

Америка трябва да приеме, че няма да успее да денуклеаризира КНДР
10 май 2021 22:00, Нели Христова
86
Каква трябва да е политиката на САЩ срещу ядрената програма на Северна Корея?
Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън се ангажира да продължи "калибрирана" дипломация към Северна Корея, която да убеди лидера Ким Чен Ун да спре безумните си опити да произвежа ядрено оръжие, което може да бъде доставяно.

Но това е напразна надежда. Вместо това светът и особено САЩ трябва да намерят начин да живеят със Северна Корея, която е въоръжена с "Бомбата" и трябва да насочат усилията си към това да не позволят Ким да я използва или продава.

Дискусиите с редица лица, които са имали работа със севернокорейското правителство или са наблюдавали действията на управляващото му семейство, са убедили експертие, че нито един Ким - нито Ким Чен Ун, нито баща му, нито дядо му - никога не е имал намерение и няма да се откаже от търсенето на преносимо ядрено оръжие.

Също така Ким няма вероятност да се откаже от такова устройство, след като то може да бъде внедрено. Всъщност Северна Корея очевидно разполага с произволен брой такива устройства - някои анализатори казват, че може да са повече от 60, въпреки че доставките все още са в процес на разработка.

Това ни води до сферата на това, което може да е възможно и постижимо, пише CNN. За Ким притежанието на ядрено оръжие е въпрос на екзистенциално оцеляване. Неговият краен страх несъмнено е да не последва съдбата на либийския полковник Муамар Кадафи - измъкнат от дренажна тръба от бунтовници и екзекутиран, което бе пряка последица от решението да се откаже от собствената си ядрена програма, която позволи на враговете му на Запад да подкопаят режима му.

Все пак не е ясно дали президентът Байдън или неговите основни съветници са готови да приемат идеята за ядрена Северна Корея. Джо Байдън заяви, че всяка дипломация "трябва да бъде обусловена от крайния резултат от денуклеаризация". В същото време той и екипът му с основание отхвърлят подхода на бившия президент Доналд Тръмп , който се съгласи да премахне всички санкции в замяна на това Северна Корея напълно да прекрати своята програма за оръжия и да демонтира всички устройства. Разбира се, Ким отхвърли изцяло предложението при последната им среща в Ханой.

"Нашата политика няма да се фокусира върху постигането на голяма сделка, нито ще разчита на стратегическо търпение", каза секретарят на Белия дом Джен Псаки, след като обяви миналия месец, че администрацията е завършила месечния си преглед на политиката в Северна Корея. "Нашата политика призовава за калибриран практически подход, който е отворен и ще изследва дипломацията с КНДР за да постигне практически напредък, който увеличава сигурността на САЩ, нашите съюзници и разгърнатите сили", каза тя.

Изключително похвална цел. Но стъпките, необходими за достигането й, и формата на крайния резултат са толкова важни за запазването на мира - дори и с ядрено въоръжение - на Корейския полуостров.

Същността на всеки такъв план трябва да лежи върху това Съединените щати намират начин да убедят Севера да се присъедини към глобалния клуб за неразпространение на ядрено оръжие. Имплицитно би било приемането, че тя вече има оръжие. На свой ред Северът ще трябва да направи оръжията и тяхната сигурност ясно видими и отворени за проверка.

Китай има всички стимули да се придържа към такъв план и да види, че Северна Корея зачита нейния дух и дума. Байдън трябва да убеди Си Дзинпин да посредничи в отношенията им с Ким. В същото време Ким, както и Си, трябва да разберат, че ако Северна Корея изстреля ядрено оръжие на която и да е чужда сила, Съединените щати са способни не само на целенасочена ядрена атака срещу столицата на Пхенян, но и да превърнат цялата Северна Корея в радиоактивна стъклена купа.

Вярно е, че САЩ е малко вероятно да се ангажират в пълномащабен ядрен обмен, който може да унищожи и Южна Корея и да нанесе огромни щети на Китай, но също така е вярно, че Пекин не би искал ядрен удар върху съседката си, тъй като източната провинциална столица на Китай от Далиан е на едва 200 мили от Пхенян, а Пекин е на едва 500 мили на запад.

Друг краен резултат, който просто не е поносим: продажбата на северната ядрена или ракетна технология в чужбина. Има индикации, че КНДР се е впускала в подобни приключения в миналото. Твърди се, че Пхенян е помагал на бащата на пакистанската бомба - A.. Кю. Хан, при производството на Критрони или ядрени тригери, още през 90-те години. По-късно международните инспектори разкриха доказателства, които сочат, че Северът е снабдил Либия с почти два тона уран и обогатен уран хексафлуорид през 2001 г.

Към 2007 г. Северна Корея помага на Сирия да изгради ядрен реактор в пустинята, който в крайна сметка е бил унищожен при израелски въздушен удар . Преди четири години доклад на ООН предполага, че Пхенян е предложил за продажба на всички желаещи, обогатени с литий-6 изотопи, използвани в производството на термоядрени оръжия.

Северът твърди, че е детонирал първата си термоядрена експлозия през септември 2017 г., въпреки че това не е потвърдено.

Като фактор трябва да се вземе и поведението на Северна Корея в миналото. През 1985 г. Пхенян, под натиска на Съветския съюз, стана страна по договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО). Но след това, в пристъп на пика, бащата на Ким се оттегли от споразумението 18 години по-късно. През 2009 г. Северна Корея нареди на всички инспектори на ООН да напуснат страната.

И все пак администрацията на Байдън изглежда няма много други работещи алтернативи, освен да намери път към това Ким да бъде примамен или принуден да се върне в процеса - независимо дали с моркови или пръчка от реални, изпълними санкции, особено чрез привличането на Китай в процеса, което да е нещо повече от просто устни договорки. Един от водещите американски преговарящи със Северна Корея, Евънс Дж. Р. Ривър, казва, че САЩ "трябва да изтласкат севернокорейците от всеки възможен ъгъл, така че всяка сутрин, когато Ким Чен Ун се събуди, да се чуди дали ще изкара до края на деня".

Ривър прави пауза, след което добавя: "Убеден съм, че той е рационален актьор."

Байдън и неговите преговарящи трябва да намерят някакъв начин да убедят Ким, че разбират неговите нужди, но че той трябва да разбере колко е задължително да дойде на масата за преговори като отговорен член на общността на нациите и на ядрените сили. Това е най-добрата гаранция за дългосрочнотооцеляване в Северна Корея и, разбира се, на Ким Чен Ун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
четем абсолютни глупости на руски и китайски служби...плашат САЩ със С.Корея,народа на С.Кория е заложник на глобалната изолираност на китай и русия,управлявани от олигарси,налагащи несправедливости на народите си,създаващи им "врагове" с цел отклоняване на вниманието...превръщат Света ни в Ад само да запазят властта си шепа престъпници...Свобода за С.Корея от китай и русия!!!службите плющете минуси..толкова можете клоуни
52
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До На всекиму според...хаха продължавайте с обслужването,С?К...фактора...е ако изсреля срещу ЕС или България ще успее...а дано...и след като пишете на путин да ви защити...относно САЩ дреме им,като огладнеят достатъчно ще ги насочат към китай и русия...САЩ си имат защита...елементарни...Сащ не иска да са заплаха за вас бедни...духом...САЩ за 15 мин.ще ги превърнат в дупка...бедни от към образование и ценности...Бог да ви е на помощ!!!
51
1
 
7
 
! Отговори
На всекиму според... преди 2 години
Каква трябва да е политиката на Северна Корея срещу ядрената програма на САЩ?За слугите на САЩ е ясно. Навеждат се и отварят широко двете заддни бузки ..... а такива като Северна Корея , които не са съгласни? Гладуват и пазят в готовност единствената си ракета .Та извода е един. Или сит, нае*ван и с разширена халка ... или гладен, беден и независим .Ето защо тук имаме толкова много третополови толераста .... те са направили отдавна своя избор.
50
3
 
8
 
! Отговори
Политиката? преди 2 години
Ами като на Израел! - "Знаят ама си траят."
49
0
 
10
 
! Отговори
... преди 2 години
Политиката на САЩ срещу каквото и да било в Северна Корея отдавна приключи. Изпуснаха корейците да си направят Ядрено оръжие. От тук нататък нямат какво да направят срещу тях. ОчеВАДНО, е че санкциите не работят вече 60г. С война не могат да ги заплашат съответно какво могат да направят, което на Корейците да им е проблем? Нито икономически, нито военно, нито политически ги е страх от САЩ!
48
0
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Сещате ли се кой е казал: "Не може да бъде независима една държава, която не притежава ядрено оръжие".Не е Ким Чен Ун, а генерал Де Гол - дългогодишен президент на Франция. И е бил прав.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Ким ! Ким ако кихне в америка ще се разболеят и ще хванат пневмония
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70 Преди да пишеш подобни тъпотии да беше прочел нещо за корейската война. А то какво се оказва, гледал си две реклами на сникерс и тръгнал да казва кой каво щял да направи, а даже в казарма не си ходил.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 70 АнонименБолен или рано надрусал сесофиискиСороски мозак !
44
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един звучен шамар и се обединяват с Южна Корея. 90% от армията на КНДР ще дезертира моментално, щом започне някаква война. КНДР ще бъде пометена за не повече от час, въпросът е какво ще изстрелят и какви вреди ще нанесат върху природата и планетата. Затова и САЩ не са ги измели за час.
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гривговците го вадят голям само на разни абoригени с лъкове. Какво стана в Афганистан? Победихте ли талибаните дето гоните из пещерите от 20 години. Или май ви минаха с 200 като виетнамците. А КНДР вече дори не си и помисляте да нападате КНДР, като разбрахте че имат ядрени бомбета. Омекнаха ви гласчетата нещо, що така? Да водиш война с ядрена сила не е като да правиш гей парад в ню йорк.
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е изолирана от цял свят и има наложени брутални и античовешки санкции от кръвожадния крaварник. Ако някой реши да търгува с КНДР е заплашен от санкции и дори от война със Сащ. И въпреки това КНДР успя да създаде ядрено оръжие, да развива своя собсгвена космическа програма, да осигури безплатно образование и здравеопазване за гражданите си. КНДР се модернизира, дори произвежда собствен смартфон и компютър. Мразят ги защото не са под контрола на евреите и техните банки.
41
1
 
18
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Немога да разбера защо някои държави (напр. САЩ, Русия, Китай, че дори и Пакистан) могат да имат ядрено оръжие, а други немогат. САЩ са единствената държава използвала ядрено оръжие целенасочено срещу цивилно население. Използвано за геноцид с едно изречение. И те могат да имат, а другите немогат.
40
1
 
12
 
! Отговори
ааа преди 2 години
А Каква трябва да е политиката на Северна Корея срещу ядрената програма на САЩ ?А и не само на Северна Корея, а и на всички държави ......
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким си знае урока, ако Кадафи и Садам имах ядрено оръжие нямаше да се случи това с тях и държавите им да бъдат разорени.
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея не помня да е нападала някоя друга страна за разлика от Сащ. На Сащ трябва да се забрани да притежава ядрено оръжие, защото са доказани агресори.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ме интересува политиката на САЩ? Аз лично предпочитам Ким да ги гръмне и да спрем да четем за тях, както и да изчезнат от тук разни ***.
36
1
 
6
 
! Отговори
Африканска държава преди 2 години
В България какво ги правят хората, следят ги навсякъде дори в тоалетната и записват всичко на сървъри. България- полигон за изпитания на скаларни оръжия върху хора 24/7/365!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
америка отдавна е една пумийна яма, америка е една дупка в която са само бедняци, съжалявам ги, като се сетя как постоянно ми просят пари да им помагам
34
1
 
4
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 2 години
братчед ти Бо Тик Вун, падна от Власт!